Srijeda, 23 Siječanj 2013 11:44

Anđelika

Napisao 

Anđelika nosi najduhovnije ime među biljkama, pomaže kod problema sa želucem, ali liječi i mnoge druge tegobe.

Kao biljka iz porodice štitarka, anđelika ima izvjesnu sličnost s kimom i anišem. Stabljika dostigne do 2 m visine, okrugla je, uzdužno brazdasta, šuplja i radi voštane nahukanosti plavičaste boje. Na gornjoj strani stabljike je krošnjasto razgranjena. Donji su listovi vrlo veliki, dvostruko do trostruko perasti i na donjoj strani plavkasto-zelene boje.

Gornji su listovi znatno manji i jednostruko perasto razdijeljeni. Cvatovi na ograncima štica su zelenkasto-bijeli i mirišu na med. Ogranci štica imaju kratke, čekinjaste zaštitne listiće. Korijen je smeđe do crvenkasto-smeđe boje, mirisa je jako aromatična i ugodna, okusa sladunjava a kasnije oštra i gorka.

Anđelika se u stručnoj literaturi navodi pod latinskim imenom Angelica archangelica L., dok ju u narodu nazivaju angelika, angelica, anđelski koren, anđeosko drvo, gozdni koren, kravajac, kravojac, siriš, vrtna angelika.

 

Eterično ulje

Cvate od srpnja do kolovoza. Rijetko kao samonikla biljka, pojavljuje se razasuta na vlažnim livadama kao i u nizinama Njemačke uz tokove rijeka, dok se dalje sjevernije češće pojavljuje

na skandinavskom gorju. Kao biljka sjevernih područja danas se veoma mnogo uzgaja. Na našim područjima veoma su rijetka nalazišta ove biljke te su poznata na planinskim pašnjacima zapadne Hrvatske na širem području oko Plitvičkih jezera.

U ljekovite svrhe upotrebljava se podanak s korijenjem koji se kopa u kasnoj jeseni. Dobro očišćen korijen ne smije se nikada sušiti na umjetnoj toplini jer će izgubiti aromu. Korijen se u pravilu reže po duljini, često se plete u pletenice i suši obješen u potkrovlju, gdje nema čađe, na zračnom mjestu, izloženom propuhu. Sabiru se i listovi prije i poslije cvatnje i suše na sjenovitom mjestu.

 

Ubiranje

Sjeme se ubire u kasnoj jeseni (studeni do početka prosinca) i oprezno se osuši. Eterično ulje listova i sjemena smatra se mnogo finijim nego eterično ulje koje sadrži korijen.

Od ljekovitih tvari treba spomenuti smolu, vosak, gorke tvari, od organskih kiselina angelika kiselinu, nadalje jabučnu, valerijansku, octenu, oksalnu i jantarnu kiselinu, šećer šećerne trske i eterično ulje s veorna aromatičnim mirisom i drugo.

Podvrsta korijena naše europske anđelike bila je veoma hvaljena u knjizi bilja kineskog cara iz 3500. pr. n. e. i to kod oboljenja probavnih organa i kao sredstvo za bubrežna i srčana oboljenja i oboljenja krvotoka. Ako je korijen anđelike u srednjem vijeku bio glasovita ljekovita biljka, bio je on "anđeoski korijen" u vremenima kuge i kolere.

 

Unutarnji organi

Korijen anđelike upotrebljava se prema tome kod oboljenja probavnih organa i to uglavnom kao sredstvo protiv nadimanja i kao sredstvo za poticanje apetita.

Osim toga, postižu se vrlo dobri uspjesi u liječenju katara želuca, odnosno upala sluznice želuca, crijevnog katara, upale debelog crijeva, kod nadutosti trbuha uslijed plinova, štoviše čak i u početnom stadiju kod čira na želucu, odnosno kod čira na dvanaesniku.

Osim toga može se govoriti i o pospješenju aktivnosti rada bubrega koje je uzrokovano prisutnošću eteričnog ulja.
Nabrajanje ljekovite moći korijena anđelike nije još iscrpljeno pa se završno mora reći da služi kao lijek za pospješenje izlučivanja kod svih katara pluća i grla.

 


 

Korijen, listovi, sjeme

Čaj
Korijen anđelike upotrebljava se kao čaj u osušenom stanju. Kod pripreme čaja uzima se puna čajna žlica sitno izrezanog korijena koja se namoči u šalicu hladne vode i nakon nekog vremena se sasvim malo prokuha.

Vrlo je djelotvoran i hladni rastvor: namoči se uvečer, ujutro se ocijedi i tako razrijeđeni rastvor malo se ugrije i pije polagano gutljaj po gutljaj.

Prašak
U obliku praška korijen se uzima 3-4 puta dnevno na vrhu noža.

Reuma, živci
Upotreba korijena pokazala se dobra kao biljna kupka kod reumatskih teškoća i kod psihičke iscrpljenosti.

Grčevi
Sve se rjeđe dobiva, nažalost, iz korijena pripremljen destilat, takozvani anđelika-špirit. Anđelika-špirita uzima se 2 do 3 puta dnevno po 10-15 kapi kao antiseptičko sredstvo i sredstvo protiv grčeva, a izvana kao vrlo dobro sredstvo za trljanje (masažu) kod reumatičnih bolova.

Za izlučivanje
l čajna žlica sjemena anđelike za l šalicu preljeva je lijek koji pospješuje izlučivanje znoja i mokraće.

Za želudac
Listovi anđelike pripremljeni isto kao i čaj od korijena služe kao dodatak kod izrade biljne rakije za jačanje želuca.

 


 

U pučkoj medicini

Čirevi i upale

Svježi sok anđelike, ako se više puta nakapa, liječi čireve i gnojne upale.

Proljev
Kod tifusnih proljeva treba marljivo žvakati korijen anđelike.

Upala
Kod upale poplućnice ili porebrice upotrebljava se u pučkoj medicini korijen anđelike bilo kao čaj bilo kao sredstvo za trljanje.

Dječji grčevi
Kod dječjih grčeva daje se djeci čaj od anđelike u gutljajima.

Otrovanje alkoholom
Kod otrovanja alkoholom ili nikotinom upotrebljava se u pučkoj medicini čajni uvarak (koncentrat dobiven duljim kuhanjem) od korijena anđelike.

Želudac
Da bi se djelovanje pospješilo, pučka medicina upotrebljava čajnu mješavinu od pelina i srčanika kod želučanih poteškoća, pomanjkanja teka, želučanih grčeva i slabosti želuca

Začepljenost
Kod začepljenosti koristi se mješavina jednakih dijelova anđelike i krkavine. Treba piti kao čaj bez šećera i u gutljajima l-2 šalice dnevno; čaj se priprema kao preljev i to l čajna žlica mješavine za l šalicu.

Vino od anđelike
Stavite močiti 60 g sitno rezanog korijena anđelike jedan do dva dana u litru bijelog vina. Nakon 24 sata odnosno 48 sati, pridoda se tome 2 g aniša, ostavi se l-2 dana stajati i nakon toga se procijedi. Kod želučanih ili probavnih teškoća pije se to vino l-2 puta dnevno po jednu jedaću žlicu.

Za liječenje životinja
Korijen anđelike pripravljen kao čaj ili dodan u manjim količinama stočnoj hrani daje se domaćim životinjama kod grčeva, živčanih smetnji i probavnih teškoća.

Pročitano 4154 puta

Ostali članci: ljekovito bilje