Četvrtak, 19 Ožujak 2015 08:07

Biljka za kojom su gotovo svi potpuno poludjeli ima i svoju 'mračnu' stranu

Napisao 

Kao što vjerojatno i sami znate već po tome kakvu kavu pijete, nisu svi zaslađivači jednaki. Tržište je puno različitih vrsta zamjena za šećer, a kao najzdravija opcija pokazala se sve popularnija stevija.

Stevija toliko uzima maha da se počela koristiti i u proizvodnji gaziranih pića, što je vjerojatno najpozitivnija stvar. Ako ste već koristili steviju, postoji velika mogućnost da znate da ne sadrži kalorije, no postoje i neke činjenice kojih, vrlo vjerojatno, niste svjesni. 


1. Stevija je biljka 
Zamjenski šećer se izvlači iz biljke stevie rebaudiane koja raste u Brazilu i Paragvaja, gdje se koristi stotinama godinama kako bi se zasladila hrana, ali i tretirale opekline i želučani problemi. 

2. Puno je slađa od šećera 
Iako ne sadrži kalorije, ekstrakt biljke može biti 200 puta slađi od iste količine kristal šećera. 

3. Može zamijeniti šećer pri pripremi kolača 
Sa stevijom možete zasladiti kolače, torte, pa čak i koktele. No budući da je toliko slađa od šećera, zaboravite recept, jer ćete trebati puno manje stevije. No koliko točno manje ovisi o proizvođaču, pa eksperimentirajte dok ne nađete pravi omjer. 

4. Ali ne možete je koristiti za karameliziranje 
Stevija neće postići smeđu boju kao šećer, pa zaboravite na creme brûlée

5. Možete je kupiti u obliku tekućine ili kao koncentrat u prahu 
Može biti u maloj bočici kao ekstrakt vanilije, kao prah, koji je malo manje zrnat od kristal šećera ili u zrnatom obliku, kao što je šećer. Svaki oblik sadrži različit koncentrat zaslađenosti, pa pročitajte etiketu prije korištenja u receptu. 

6. Stevija koju kupite u trgovini ne mora biti potpuno prirodna 
Iako je riječ o biljci, kako bi što dulje 'preživjela' na polici supermarketa, mnogi proizvođači ipak dodaju još sastojaka u nju, kao što su primjerice šećerni alkohol i ektrakt lišća stevije. 

7. Iako ne sadrži kalorije, to ne znači da ćete smršavjeti ako je koristite kao zamjenu za šećer 
Stevija mnogima zvuči kao čarobno rješenje za gubitak kilograma, no ne postoje dokazi da će ova zamjena za šećer suspregnuti nečiju želju za slatkim, te da nećete posegnuti za drugim slatkišima kako bi nadomjestili ono što ste izbacili iz kolača ili kave.
net.hr / huffingtonpost.com
Pročitano 4443 puta

Ostali članci: ljekovito bilje