Ponedjeljak, 15 Travanj 2013 03:59

Breza: za bubrege, šećer, giht...

Napisao 

U proljeće gotovo da nema cvijeta, lista ili ploda u nezagađenoj prirodi koji nije ljekovit. Ovdje opisujemo svima poznatu brezu koja u ožujku i travnju može pomoći u pripravcima za mnoge bolesti.

Postoje dvije vrste breza koje se koriste za ljekovite pripravke. To je bijela breza, latinski BETULA VERRUCOSA EHRH. U narodnoj je medicini poznata kao bela breza, brez, breza, brezuša, briza, brizovina, jadika, metla, metlika, obična breza i žalosna breza.

Druga je vrsta breza koju u narodu zovu puhasta breza ili severna breza, a latinski joj je naziv BETULA PUBESCENS EHRH.
Breza je do 26 m visoko drvo, opće poznato po bijeloj kori koja se najčešće guli u vodoravnim trakama. U narodnoj medicini obje su vrste po ljekovitoj vrijednosti potpuno jednake. Listovi bijele breze su goli, dok su listovi druge breze fino dlakavi. Listovi imaju fini, slabi miris, okus im je nagorak i smolast. Breza cvate u ožujku i travnju.
Postoji i patuljasta breza, latinski Betula nana L., koja raste kao mali grm s malim okruglim i grubo nazubljenim listovima a nalazimo je na visokim močvarama Alpa i u planinama sjevera. U pučkoj medicini listovi ove breze važe kao osobito ljekoviti kod šećerne bolesti.

 

Listovi, pupoljci

Breza ima najminimalnije zahtjeve što se tiče tla i klime a veoma je otporna na niske temperature ili suše. S izuzetkom sredozemnih zemalja, breza raste u Europi gotovo svugdje, stvara također mjestimično čitave šume a prije svega u sjevernim dijelovima kontinenta.
Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, lisni pupovi, brezov sok i brezova kora. Od značenja je brezov ugljen i smola brezove kore. Dok se cvjetni pupovi sabiru rano u proljeće, listovi se beru od svibnja do sredine srpnja. Najpovoljnije vrijeme za dobivanje brezovog soka je prva polovina mjeseca svibnja. Brezova kora sabire se također u svibnju a i lipnju. Za dobivanje smole izabire se drvo kod uobičajene sječe.
Pupoljci i listovi mogu se odmah upotrijebiti i to svježi ili sušeni. Sušenje se provodi u sjeni.
Listovi breze imaju visok sadržaj tanina, uz to ne manje saponina, vitamina C, malo eteričnog ulja, dikarbonske kiseline, mineralnih tvari kao što su kalijeva sol i kalcij. Pupoljci breze sadrže, doduše, visokovrijedno eterično ulje, ali ne sadrže vitamin C. Pupoljci breze smatrani su u pučkoj medicini mnogo djelotvornijima nego razvijeni listovi, ali je utvrđeno da se vitamin C stvara tek nakon razvijanja listova iz pupoljaka.
Kora breze sadrži ulje i razne kiseline. Iz drveta breza dobiva se ulje brezove smole.

 

Ljekovito djelovanje
Bubrezi, jetra
Čajni oparak listova breze (čaj se ne smije nikada kuhati) prije svega jako pospješuje mokrenje, pa su utvrđene 5 do 6 puta veće količine mokraće nego prosječne količine. Ovo izlučivanje tekućine ima osobito značenje gdje sakupljanje vode u organizmu nepovoljno djeluje, kao kod upale bubrega, kod smetnja u optoku krvi i kod oboljenja jetre.
Reuma, mjehur
Izlučivanjem vode izlučuju se i količine mokraćne kiseline u krvi i tkivu, što ima za posljedicu da ubrzo nestaju reumatične tegobe i tegobe gihta s bolovima u zglobovima. Uz to se otklanjaju i bolesti mjehura prije svega kronični katar mjehura i teškoće kod mokrenja. Ove čajne kure nemaju nepovoljnih posljedica.
Kamenci
Ukoliko se kroz stanovito vrijeme dnevno piju 2 do 3 šalice nezaslađenog čaja od brezovog lišća, mogu se sami rastvoriti bubrežni kamenci i kao bubrežni pijesak bezbolno izlučiti. Čajna mješavina kod pojave kamenaca i pijeska: u istim dijelovima izmiješati listove breze, puzave pirike, čestoslavice i vodopije. Od te mješavine uzeti l čajnu žlicu za l šalicu oparka i piti u gutljajima 2 do 3 šalice dnevno.

Šečerna bolest
Čaj od brezovog lišća može se najtoplije preporučiti i bolesnicima od šećerne bolesti u početnom stadiju. Treba ga piti bez šećera i u gutljajima 2 do 3 šalice i to pripremljenog u obliku oparka.

Giht, žuć
Kod gihta (arthritis urica), skvrčenja bubrega (nephrosclerosis), kroničnog katara mjehura i žučnih kamenaca (cholelithiasis), preporučuju se dodatno uz čajnu kuru i potpune ili djelomične kupelji od brezovog lišća.

Koža
Kožna oboljenja, kao lišaji, svrab i ostale kožne nečistoće, uspješno se liječe, uz temeljitu kuru čišćenja krvi, češćim pranjem, odnosno kupkama s oparcima od brezovog lišća. Još djelotvornija bit će kura kupki uz istovremenu kuru čišćenja krvi.
Kod teških i kroničnih kožnih bolesti treba izvršiti kupke ili pranja s uvarkom od brezove kore. Osim ovih čajnih kura, odnosno kupki, veoma se preporučuje višetjedna zdravstvena dijeta, ali pod liječničkom kontrolom. Svježem soku od breze oduvijek se pripisivala osobita ljekovitost.

Žutica
Uziman više puta na dan, svježi brezin sok je vrlo dobar prirodni lijek protiv žutice, bolesti mokraćnih kanala, poteškoća uzrokovanih skorbutom i ostalih bolesti uslijed pomanjkanja za organizam neophodnih supstanci, nadalje zbog pomanjkanja vitamina C, protiv svraba, lišajeva, nečistoća kože i protiv oteklina izazvanih vodenom bolešću.

Rane, upale
Izvana primijenjen, svježi sok pomaže iscjeljenju rana, liječi gnojne upale usta i otklanja sunčane pjege na koži.

Kosa
Vrlo je poznata upotreba soka od breze kao vode za kosu, koja jača korijen i pospješuje rast kose. Sok od breze ozdravljuje kožu na glavi i zaustavlja stvaranje prhuti i ispadanje kose. Kod kroničnog ispadanja kose ili kod izostajanja ljekovitog djelovanja soka od breze treba tražiti dublje uzroke koje će liječnik utvrditi i liječiti.

Vodene bolesti
Dobro izmiješati po 10 g lista breze, ružmarina, šipka, lista koprive, te po 20 g poljske preslice i borovice; od te čajne mješavine uzeti l čajnu žlicu za l šalicu čajnog oparka. Tog čaja, zaslađenog medom, treba dnevno piti u gutljajima l do 2 šalice.

 

Sok

Svježi sok breze dobiva se od onih stabala koja imaju najmanji promjer od 20 cm računajući taj promjer l metar visine iznad zemlje. Oko 20 do 30 cm iznad zemlje stablo se nabuši 2 do 3 cm duboko, u nastalu rupu ugura se staklena cjevčica ili žlijeb i odmah se zahvaća sok koji istječe u staklenu - (nikako ne limenu) posudu.
Nakon vađenja željene količine soka rupa se zatvori voćarskim voskom. Prije namjeravanog vađenja soka potrebno je osigurati dozvolu vlasnika šume ili šumarije, jer se vađenje soka bez dozvole može tumačiti šumskom štetom.
Kod velike vitalnosti breze vađenje soka ne izaziva nikakve nedostatke pa se vađenje čak i na jednom te istom drvetu može vršiti svake druge godine. Kod toga se ne odabiru punovrijedna stabla s uspravnim rastom nego zdrava ali krivo rastuća koja će prije ili kasnije biti odstranjena i upotrijebljena kao gorivo drvo.
Svježi sok — ne onaj koji vrije! — djeluje na čišćenje krvi i kao sredstvo za jačanje jer sadrži 2 posto grožđanog šećera.

 

Narodna medicina
Želudac
Pučka medicina preporuča protiv grčeva u želucu i crijevima mješavinu 2 do 3 jedaće žlice svježeg brezinog soka sa 0,125 l dobrog bijelog vina. Pije se u gutljajima dobro ugrijano ali ne kuhano.

Proljev
Polovina čajne žlice u prah smrvljenog ugljena od breze, namočenog s malo vinske žeste ili jake rakije, vrlo je pouzdano sredstvo kod oboljenja s jakim proljevom.

Kašalj
Čajni oparak od l jedaće žlice svježih brezovih pupoljaka na 2 šalice vode, dobro zaslađen medom, hvaljen je ljekoviti napitak za ublažavanje kašlja.

Rane
Na rane koje loše zacjeljuju, na apscese i čireve polaže se svježe brezino lišće i učvrsti povojem. Svaka 2—3 sata potrebno je lišće obnavljati.

Za jačanje
Kao »proljetnu kuru« pučka medicina preporuča čajnu mješavinu od jednakih dijelova listova breze, crnog ribiza, maline i šumske jagode. Od te se mješavine pravi čaj i pije u gutljajima 2 do 3 šalice dnevno, zaslađen medom, a priprema se u obliku oparka — za l šalicu čaja 2 čajne žlice mješavine.

Koža
Suhom destilacijom brezove kore dobiva se brezov katran koji se upotrebljava izvana za liječenje kožnih bolesti.

 

Liječenje životinja
Čaj od brezove kore, pripremljen kao uvarak, mnogostruko se primjenjuje za čišćenje rana ozlijeđenih domaćih životinja. Rane koje teško zacjeljuju liječe se ili oblogom od svježeg soka breze ili brezovim katranom. Na isti se način, oblozima od brezovog katrana, liječi i konjska šuga.
Aktinomikoza, bolest koju kod goveda uzrokuju gljivice, liječi se također brezovim katranom. Listovi breze i pupoljci breze stavljaju se na močenje u rakiju i ta rakija služi za masažu kod otečenih zglobova domaćih životinja.

Pročitano 8030 puta

Ostali članci: ljekovito bilje