Ponedjeljak, 05 Siječanj 2015 12:06

Kako održavati Aloe Vera biljku

Napisao 

Održavati biljku aloe vera nije niti malo jednostavno, no ono što je još teže je nabaviti ovu biljku. Tu biljku možete naravno kupiti u raznim dućanima, no ono što ne znate je da u većini slučajeva ta biljka gotovo odmah uvene kada ju donesete u svoj stan i kada ste spremni na uzgajanje. Tada niste zakazali vi i vaše održavanje, nego ste jednostavno dobili takvu biljku. Da bi ste to izbjegli raspitajte se na raznim forumima i provjerite gdje ćete kupiti ovu biljku. No kada ste riješili taj problem, slijedi onaj drugi, a to je održavanje ove vrlo zahtjevne biljke. Nakon što pročitate kako ovu biljku održavati, nemojte se smesti i ne dopustite si da odustanete od uzgajanja i održavanja ove biljke. Ono što možete raditi sa ovom biljkom, i na koje sve načine ju možete koristiti je zaista impresivno. Ako naučite kako se koristiti ovom biljkom vi možete raditi sokove od ove biljke, gelove, masti… Možete raditi mnogo toga i možete biti sigurni da će vam biti od koristi. Mi ćemo vam objasniti kako ovu biljku trebate održavati i što trebate raditi da vam biljka ne uvene.

 

Uvjeti u kojima biljka mora biti
Najbolje bi bilo kada bi biljku držali negdje na kraj prozora. Na tom mjestu nemojte imati navučene zavjese, nego dopuštajte da sunce prodire do vaše biljke. Ova biljka zna dosta narasti, pa joj zapravo treba i dosta mjesta. Stavite ju u neku malo veću teglicu kako se ne bi dogodilo da ova biljka ne stane u vašu posudicu. Isto tako probajte korigirati toplinu, odnosno napraviti da je prostorija u kojoj ju održavate na temperaturi oko 20 stupnjeva.

Kako održavati biljku aloe vera
Održavanje ove biljke ponajviše ovisi o jednoj stvari. A to je toplina. Kada je soba u kojoj držite na 20 stupnjeva, biljka ne bi trebala imati problema i početi će se razvijati odnosno cvasti. Biljka također u svome rastu ima i stadij mirovanja od 3 tjedna, i tada soba mora biti na temperaturi od 10 stupnjeva. Biljka također mora imati i dosta svjetlosti, pa ako ne može dobiti prirodnu svjetlost, možete napraviti razne lampe koje će joj pomoći da se razvija. Isto tako morate voditi računa o zalijevanju ove biljke. Ova biljka ima vrlo delikatne listove koji su jako oštri. Njih lagano pošpricajte i utrljajte maramicom. Biljku zalijevajte ovisno o njenoj veličini i o tome koliko raste. Ako vidite da su listovi počeli dobivati neku bjelkastu boju onda nešto krivo radite. Ako se to dogodi provjerite sve što radite, i ako neki korak krivo radite ispravite ga. Isto tako vam se može dogoditi i da se listovi jednostavno osuše. To bi značilo da vam biljka nema dovoljno svjetlosti, pa i to morate promijeniti. Biljku morate zalijevati svaki dan, i ako to ne radite ova biljka će recimo trunuti u svome korijenu i moći ćete vidjeti kako joj neki dijelovi lagano mijenjaju boju.

Sada kada znate kako vašu biljku trebate održavati, ne postoji razlog zašto bi se vaša biljka osušila ili zašto ne bi uspjela.

Izvor: viipriroda.com

Pročitano 2220 puta

Ostali članci: ljekovito bilje