Subota, 11 Svibanj 2013 05:59

Kopar za hemoroide i nesanicu

Napisao 

Kopar potječe iz južnih krajeva Europe ili istočnih predjela Azije. Danas je rasprostranjen po cijeloj Europi. Kao začin koriste se svježi listovi i sušeni plod.

 

Miris i okus
Miris kopra je ugodan i aromatičan, vrlo sličan koromaču, a okus je osvježavajući. Sjemenke imaju oštro gorak okus.

Utjecaj na probavu
Plod kopra blago stimulira rad jetara i žučnog mjehura, potiče apetit, sprječava napinjanje i vjetrove u crijevima.

Ljekovita svojstva
Regulira stolicu i izlučivanje mlijeka kod dojilja, smiruje štucavicu i povraćanje, blago pospješuje izlučivanje mokraće i sprječava grčeve kod male djece. U narodnoj medicini se koristi za ublažavanje boli u želucu, u liječenju hemoroida i nesanice.

Bioaktivno djelovanje
Istraživanja pokazuju da kopar ima protutumorski i antimikrobni učinak, a nema štetno djelovanje.

Začinska svojstva
Sjeckano svježe lišće kopra stavlja se u zelenu salatu, salatu od krastavaca, rajčica i jaja te u sirne namaze (kravlji sir), jela od ribe, juhe (od graha, krumpira, kokošja, voćna), majonezu i umake. Posebno je ukusna salata od krumpira s maslacem ili majonezom kojoj je dodan kopar. S vrhnjem i jogurtom upotrebljava se u varivu od graha, krastavaca i krumpira.
Plod kopra najviše se upotrebljava prilikom kiseljenja povrća, a ponekad i u kiselom kupusu, salatama (od avokada, kupusa, krastavaca i krumpira) i kuhanom povrću (šećerna repa, mrkva, kupus, cvjetača). U prodaji ima i sušenog kopra. Sitno zrnje može se zdrobiti s malo soli. Začinjaju se jela od kuhanih riba (šaran, pastrve, jegulje), kuhanih školjaka i rakova, umaci za ribe (losos) i peradi (kokoš).

Pročitano 4645 puta

Ostali članci: ljekovito bilje