Petak, 01 Ožujak 2013 12:08

Ljubica mirisna: kašalj, nervoza...

Napisao 

Ovaj cvijet nije samo lijepih boja i ugodna mirisa, nema samo estetsku kvalitetu, nego i sposobnost da liječi određene tegobe. Otkrijte manje poznatu stranu nježne ljubice.

U narodu se koristi mnoštvo imena za ljubicu: dišeća vijolica, fijola, fijolica, hroma ljubica, ljubičica, miomirisna ljubica, modra ljubica, pitoma ljubičica, poljska ljubica, viola, vijolica. Latinski naziv glasi Viola odorata L.

Ljubica je mirisna trajna biljka s odebljalim i kratkim korijenom iz kojeg tjeraju nadzemne puzave vriježe. Biljka se, osim vriježama, razmnožava i sjemenom. Listovi su s peteljkom i srcolika su oblika.

Pojedinačni cvjetovi razvijaju se na dugoj peteljci, koja je proviđena malim postranim listićem. Od pet tamnoljubičastih, ponekad bijelih ili crvenkastih latica, jedna je latica protegnuta u ostrugu. Zreli sjemeni tobolac otvara se sa tri zaklopca iz kojih ispada malo i tamno sjeme. Sjemenke imaju mesnate hranjive privjeske, koje skupljaju mravi te na taj način šire sjemenke, a pri tom ne trpi klijavost sjemena.

Ljubica ima ugodan, prepoznatljiv, karakterističan miris, koji se kod sušenja cvijeta gotovo sasvim izgubi.

ljubica-ll

Ljekoviti dijelovi

Okus je sluzav, poput trave, pomalo oštar, dok okus korijena pobuđuje na povraćanje.

Ova biljka cvate u ožujku i travnju, a katkada drugi puta i u jesen.

Raste na čistinama, među grmljem, po sjenovitim mjestima uz rubove šuma. Mnogo se uzgaja i u vrtovima, gdje se veoma brzo širi. Od ukrasnih ljubica poznato je mnogo varijeteta, no one nemaju kao ljekovite biljke ni­kakvu vrijednost.

Ljekoviti dijelovi biljke su cvjetovi koji se sabiru, zatim listovi, odnosno, čitava biljka i korijen. Cvjetovi, listovi ili čitava biljka sabiru se u proljeće (ožujak, travanj), a korijen se iskapa u jesen (listopad do polo­vice studenoga). Svi biljni dijelovi suše se u hladu na prozračnom mjestu, a ko­rijen se nakon čišćenja može i nanizati i tako obješen sušiti ukoliko je cilj njegova uporaba kao ljekovitog sredstva u kućanstvu.

 

Protiv kašlja, nervoze…

Cvjetovi sadrže salicilni spoj, jedan još neimeno­vani alkaloid, danin, bjelančevinu, gurnu, šećer, sluz, eterično ulje i plavu boju. U korijenu je sadržan poznati violin (emetik ljubice), koji pobuđuje na povra­ćanje.

U antici i srednjem vijeku prepoznato je ljekovito djelovanje ljubice, te se koristila protiv posljedica alkoholizma. No poslije toga, sve do poznatog stručnjaka za ljekovito bilje, Kneippa, ljubica je bila pala u zaborav.

Kneipp je hvalio i čaj i sirup od ljubice kao odlično sredstvo protiv kašlja, naročito kod tuberkuloznog kašlja odraslih i hripavca kod djece. Umirujuće djelovanje ljubice čini je prikladnom za liječenje histerije, hipohondrije, nervoznog lupa­nja srca, vezanog s osjećajem straha i teškim disanjem, kod grčeva i nervozne prenadraženosti djece, kod nesanice, glavobolje i dr. Ljubica se primjenjuje i izvana. Protiv nesanice treba piti čaj od ljubice, a da bi se djelovanje povisilo, primjenjuje se kupelj za noge od uvarka korijena ljubice. Kod upale sluznice usta ispiru se usta čajem od ljubice. Kod oboljenja očnih kapaka ili upale očiju treba češće provesti kupelji čajem od ljubice.

 

Čaj i oblog

Čaj od ljubice priprema se od listova, cvjetova i korijena, i to za šalicu čaja čajna žlica mješavine. Listovi ljubice mogu se upotrijebiti i izvana. O tome Kneipp kaže sljedeće: »Zdrobljeni listovi ljubice, stavljeni kao oblog, hlade i smanjuju upaljene otekline, a listovi prokuhani u octu, upotrijebljeni kao uvarak za obloge, liječe podagru (tj. taloženje mokraćne kiseline u nožnom palcu, dakle, vrstu gihta)«.

 

Ocat

U pučkoj medicini ulje ljubice ili ocat od ljubice upotrijebljen kao oblog i primijenjen za trljanje sljepoočica, umiruje glavo­bolje s osjećajem vrućine. Ocat od ljubice dobije se tako da se šaka cvjetova ljubice stavi u ocat, jednom prokuha i ostavi 1-2 sata da odstoji.

 

Sirup

U narodu je poznato da je čaj od ljubice, a također i sirup ljubice, dobar prirodni lijek za padavicu kod djece. Lijepi plavi sirup od ljubice ranije se pripremao u velikim količinama, jer su ga djeca rado uzi­mala kao sredstvo protiv kašlja.

Recept za izradu sirupa od ljubice: na litru dobro istiještenih cvjetova ljubice nalije se litra prokuhane vruće vode i ostavi se 10 sati stajati. Nakon toga se dobiveni sok procijedi, ugrije do ključanja i nalije na svježe nabrane cvjetove ljubice, te se ponovno ostavi 10 sati stajati, a taj se postupak ponovi 2 do 3 puta; što češće to bolje. Nakon zadnjeg tiještenja, sok se još jednom dobro ugrije i, kad se ohladi, doda se toliko meda da nastane gusta masa poput sirupa. Ovaj sirup, koji se uzima čajnom žlicom, liječi nesanicu, rastvara nakupljenu sluz u dišnim organima i jača srce. Sirup se može razblažiti ječmenom vodom pri čemu se ne smanjuje ljekovito djelovanje.

 

 

Pročitano 3980 puta

Ostali članci: ljekovito bilje