Srijeda, 15 Svibanj 2013 05:36

Majčina dušica za bronhitis i astmu

Napisao 

Majčina dušica raste samoniklo. Kao začin koristi se nadzemni dio biljke.

 

Miris i okus
Ona ima izražen začinski miris i oštar, malo gorak okus.
Utjecaj na probavu
Ova biljka posebno pospješuje probavu masti, ublažava probavne grčeve, potiče rad želuca i crijeva te poboljšava apetit i probavu.
Ljekovita svojstva
Potiče rad bubrega, djeluje protiv proljeva i ublažava kašalj, hripavac, akutni i kronični bronhitis i astmatične napadaje. Djeluje dezinfekcijski. U narodnoj medicini se ona koristi još i za menstruacijske bolove. Njen alkoholni ekstrakt upotrebljava se za masažu kod reume i gihta, uganuća i nagnječenja. Sastojak je nekih čajnih mješavina.
Začinska svojstva
Majčina dušica, osobito jedna njezina vrsta mirisa po limunu, rado se primjenjuje u svježem stanju kao aromatičan prilog različitim salatama. Najbolje pristaje uz rajčice, kunića, leću, sva pirjana jela, ribu i plodove mora. Voćne salate se mogu njome zamirisati, ali oprezno.
Suhom majčinom dušicom, kao i timijanom, mogu se začinjati masna jela, umaci, kobasice, pečeni krumpir, jaja sa slaninom, gljive, masna mesna jela i juhe od povrća, što ta jela čini lakše probavljivim. Oni koji teško podnose jaja (pečena ili tvrdo kuhana), mogu koristiti začinsku mješavinu majčine dušice, pelina, ružmarina i malo soli u omjeru 5:2:l:12.
Štetne pojave
Ne treba se bojati štetnih posljedica ako se majčina dušica koristi umjereno.
Preporuka
Ne samo zbog ljekovitih svojstva nego i vrlo povoljnog utjecaja na rad probavnih organa, majčinu dušicu bi trebalo uzimati kao
začin u umjerenim količinama, posebno za masna i druga teško probavljiva jela. Prikladna je za sve dijete.
Druga imena
divlja majčina dušica, bakina dušica.

Pročitano 3782 puta

Ostali članci: ljekovito bilje