Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 11:44

Što liječi u proljeće - jaglac

Napisao 

Kašalj i gripa
Zbog saponina i ostalih ljekovitih sastojaka, pripravci od korijena jaglaca su jako dobar lijek za dugotrajni kašalj, gripu, bronhitis, hripavac i upalu pluća, jer rastvaraju i izbacuju sluz i nadoknađuju nedostatak vitamina C u organizmu.

Giht i reuma
Pripravci od korijena i cvjetova jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje gihta i reumatizam. I poznati iscjelitelj Kneipp bio je veliki zagovornik jaglaca, te je savjetovao da ljudi skloni reumatizmu i gihtu dulje vrijeme piju dnevno 1 do 2 šalice čaja od cvjetova jaglaca, pa će im se jaki bolovi smanjiti.

Srce
Jaglac jača organizam kod srčanih slabosti, djeluje odlično kod upale srča­nog mišića i sklonosti udaru kapi (moždani udar). Mogu se uzimati cvjetovi jaglaca namočeni u dobro vino ili konzervirani sa šećerom u prahu, tako da se u staklenu
posudu naizmjenično stavi sloj cvjetova debljine palca i sloj šećera dok posuda ne bude puna. Na kraju se stavi dvostruki sloj šećera i posuda se dobro zatvori čistom krpom i zaveže. Ovo se sredstvo za jačanje srca uzima prema potrebi, 1 do 3 čajne žlice dnevno.

Za živce
Čaj od cvjetova jaglaca izvanredno je sredstvo za okrepu živaca, ublažavanje migrene i glavobolje, ovaj čaj smanjuje navalu krvi u glavu, liječi drhtanje udova i odlično je sredstvo za spavanje. Takav čaj ne može škoditi niti izazvati ovisnost pa ga treba uzimati umjesto lijekova.

Kamenac
Korijen jaglaca kratko prokuhan u vodi i pomiješan s medom, pomaže kod bolesti bubrega i pospješuje izlučivanje kamenaca.

Pročitano 2273 puta

Ostali članci: ljekovito bilje