Ponedjeljak, 01 Listopad 2012 16:45

Što se bere u listopadu

Napisao 

Nakon proljeća, jesen je vrijeme kada su korijen, lišće ili plod ljekovitih biljaka najvredniji. Evo što trebate brati u listopadu želite li imati "ozbiljnu" kućnu ljekrnu.

BOROVICA

Bubrezi i žuč

Čaj od smrekinja borovice ubrzava izmjenu tvari i pomaže kod kamenca i pijeska u bubrezima i žučnom mjehuru.

Iskašljavanje

U manjim količinama eterično ulje borovice olakšava iskašljavanje. Tinktura od borovice priprema se od 2-3 šake zdrobljenih bobica koje se moče u 7,5 dl konjaka ili prepečenice, a uzima se dnevno 15 - 20 kapi na kocki šećera. Ova tinktura pomaže i kod neuralgija, gihta, reume, te kod uzetih udova koji se njome namažu i trljaju.

Reuma

Kupelji za liječenje reume i išijasa pripremaju se od mladica borovice tako da se 24 sata moče u hladnoj vodi, zatim kuhaju 1,5 - 2 sata, pa se dobiva uvarak za kupku protiv reume i išijasa.

 

dunja-ll

DUNJA

Usta, želudac…

Dunjino sjeme namačemo u vodi dok se ne zgusne u sluz, koju koristimo kod dekubitusa koji se javlja pri dugom sjedenju i ležanju, zatim kod oteklina, čireva u usnoj šupljini i raspucale kože. Sok od dunje jača sluznicu usta, želuca i crijeva.

Sluz od dunje priprema se od 100 g dunjina sjemena koje se namoči u litri i pol destilirane vode i ostavi stajati 12 sati, a zatim se procijedi kroz platno. Sluz se može jesti svježa, a može se i osušiti na vodenoj pari za kasniju uporabu.

divljikesten-ll

DIVLJI KESTEN

Vene, hemoroidi…

Ekstrakt od sjemena divljeg kestena radi se tako da se naribane sjemenke kestena preliju hladnim konjakom i ostave stajati 6-8 tjedana u staklenoj boci sa širokim grlom i staklenim čepom. Nakon tog vremena tekućina se ocijedi i filtrira. Ekstrakt je namijenjen za unutarnju uporabu za liječenje vena i krvotoka, a u terapiji se piju kapljice ekstrakta jer on nije za vanjsku uporabu.

Njime se liječe krvne žile, hemoroidi, proširene vene na nogama i otvorene rane od vena na nogama. U njemu ima vitamina P, koji povećava otpornost kapilara i smanjuje im propusnost.

Preparati od divljeg kestena sadrže tanin, pa ne smiju doći u dodir sa željezom ili limom. Zato se pripremaju u emajliranim, porculanskim ili staklenim posudama s brušenim čepom, a boja boca treba biti žuta radi svjetlosti i zraka, da se preparat ne bi pokvario. Rok trajanja ovih preparata je jedna godina.

smokva-ll

SMOKVA

Za probavu

Smokva je prirodno sredstvo za čišćenje i jačanje želuca. Smokvin mliječni sok potiče probavu, a za reguliranje probave uzimaju se dobro oprane suhe smokve i suhe šljive močene u mlakoj vodi 24 sata, da bi se sutra ujutro za zajutrak pojele zajedno s vodom u kojoj su močene. U slučaju tvrdokorne, teške i tvrde stolice, to se ponavlja nekoliko dana, a smokvama i šljivama mogu se dodati i listovi sene (ljekovite biljke).

Pluća

Za tegobe s plućima priprema se čaj od mješavine jednakih dijelova smokve, ječmene kaše i grožđica, a pije se prema potrebi. Ukoliko se pije tekućina iz zgnječenih smokava kuhanih s miloduhom, plućne bolesti prolaze, a bolesnici ojačaju i ozdrave.

sljive-ll

ŠLJIVA

Jetra

Dobro je šljive u nekoj posudi kuhati uz stalno miješanje drvenom žlicom, sve dok se meso ne odvoji od koštice tvoreći mekanu kašu, ali bez šećerenja. Kod bolesti jetre, takva kaša čisti krv i tjelesne sokove, olakšava teža stanja, otklanja gađenje prema jelu i otvara tek, te  regulira probavu i omekšava stolicu.

Pročitano 2548 puta

Ostali članci: ljekovito bilje