Ponedjeljak, 17 Veljača 2014 10:44

Vrste biljnih lijekova

Napisao 

Kakve sve vrste biljnih lijekova postoje i kako se rade...

U ljekarnama se mogu nabaviti gotovi biljni pripravci: tinkture, ekstrakti, prašak, pa čak i pilule. Ali često su najbolji i najjednostavniji oni biljni lijekovi koje možemo sami pripremiti: čajevi, vodene iscrpine, ljekovita ulja i rakije, sirupi, oblozi... Ovdje pročitajte kako se pripremaju neki biljni pripravci za koje možda niste čuli.

- Oparak se dobije tako da se preko određene količine ljekovitog bilja prelije vrela, najbolje destilirane voda. To je zapravo način na koji većina od nas priprema čajeve.

- Ekstrakt se dobiva kuhanjem bilja u vodi, po mogućnosti destiliranoj ili čistoj prokuhanoj kišnici, jer je ona vrlo meka. Također, moguće je vodu prije upotrebe desetak minuta prokuhati u otvorenoj posudi.

- Vodene iscrpine dobivaju se tako da se biljke koje sadrže sluzave tvari stave u bocu i preliju vodom.

- Alkoholna tinktura se dobiva od suhog bilja koje se moči u alkoholu.

- Ljekovita ulja se dobivaju iz dobro usitnjenih i osušenih biljaka, a rade se tako da se stave u staklenu bocu, a zatim se na to nalije jestivo ulje i dobro se začepi.

- Biljna rakija radi se na isti način, ali se umjesto ulja koristi dobra prirodna rakija. Bocu treba držati određeno vrijeme na toplom mjestu, a sadržaj dnevno više puta promućkati.

- Ljekovito vino dobije se miješanjem lijekova s vinom, rastvaranjem čvrstih lijekova u vinu ili močenjem ljekovitog bilja u vinu.

- Sirup se dobije tako da se u procijeđeni čaj ukuha šećer.

- Ljekovite masti najčešće se pripremaju varenjem biljnih sastojaka u masnom ulju, svinjskoj masti, vosku i lanolinu.

- Kataplazma (oblog) je melem koji se može napraviti od sitno samljevenih dijelova biljaka. Takvo brašno se popari vrelom vodom da se dobije kaša ili se kuha s malo vode.

Pročitano 2054 puta

Ostali članci: ljekovito bilje