Subota, 22 Studeni 2014 09:26

Zašto je dobro jesti masline: Borci su protiv raka i alergija, čuvaju srce, potiču mršavljenje

Napisao 

Prvo naučite kako pravilno odabrati masline kad ih kupujete, pa iskoristite i sve zdravstvene blagodati koje u sebi sadrži zrno masline.

Masline su voće od kojih se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.  

 

Čuvaju kardiovaskularno zdravlje

Čuvaju zdravlje srca i krvnih žila i to na sljedeći način. Kada kolesterol oksidira krvne žile bivaju oštećene i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama spriječavaju oksidaciju kolesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masti koje se nalaze u maslinama su zdravije i mononezasićene te je dokazano da snižavaju povišen krvni tlak

Pomoć pri mršavljenju

Ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamjenimo zasićene masti pospješujemo gubitak kilograma, pokazala su istraživanja. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih stanica, potiče topljenje sala na trbuhu i smanjuje osjetljivost na inzulin. Konzumiranje maslina povećava razinu serotonina, hormona koji utječe na osjećaj sitosti. 

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih antiupalnih i antioksidativnih svojstva jer upravo kronični oksidativni stres i kronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. Također, masline su bogat izvor vitamina E.

Izvor: dnevno.hr

Pročitano 1527 puta

Ostali članci: ljekovito bilje