Utorak, 19 Ožujak 2013 09:45

Ravnoteža čakri

Napisao 

Čovjek je zdrav ako kroz sve čakre na njegovom tijelu slobodno protiče energija. Jesu li čakre otvorene ili zatvorene može se provjeriti na različite načine: rukama, pogledom, viskom... Slavna američka učiteljica Barbara Brennan savjetuje da početnici čakre ispituju viskom, a ovdje je to ukratko objašnjeno.

Postoji nekoliko načina ispitivanja čakri, a svaki čovjek treba istražiti koji mu najbolje odgovara. Možda je za početnike najbolje da čakre ispituju viskom jer on povećava čovjekovu osjetljivost prema energetskome protoku, zapravo, on djeluje poput pojačala.

Zbog čega treba ispitivati čakre? Svaka čakra odgovara određenom dijelu tijela i «zadužena» je da organi u tom dijelu tijela dobro rade. Iskusni terapeuti mogu provjeriti jesu li čakre zatvorene ili otvorene rukama ili «unutrašnjim pogledom», no za početnike je dobro da imaju neko pomagalo.

Moja iskustvo pokazuje da je pri ispitivanju čakri dobro koristiti visak od bukovine kruškolikog oblika, širok 2,5 centimetra, a visok oko 4 centi­metra. Njegovo energetsko polje je također kruškoliko i raspršeno pa se lako «probija» do mjesta na tijelu koje nas zanima.

Naime, pri ovakvom pregledu čakri dodiruju se tako zvana polja čovjeka koji drži visak, samog viska i osobe koju ispitujemo. Ova polja možemo zamisliti kao neku vrstu aure koja ih okružuje. Pomoću njihovog prožimanja dobit ćemo odgovor jesu li čakre zartvorene ili otvorene.   

 

Ispraznite um

Osoba kojoj ispitujete prednje čakre treba legnuti na leđa, a osoba kojoj mjerite stražnje čakre treba legnuti na trbuh. Iznad čakre držite visak na koncu dugom oko petnaest centimetara, nemojte misliti ni o čemu drugom, «ispraznite» um i mislite samo o stanju čakre koju ispitujete. Neka visak bude što je moguće bliže tijelu, ali neka ga ne dodiruje.

Vaša energije teče u polje viska i energizira ga. Na taj način, zajedničko polje viska i vaše energije dolazi u međudjelovanje s poljem ispitivane osobe, što izaziva kretanje viska, a to se može vidjeti na crtežu uz ovaj tekst.

Visak će vjerojatno imati kružnu putanju, opisujući zamišljeni krug iznad tijela osobe koju ispitujete. Ali visak se može kretati i naprijed-natrag u obliku elipse ili ravne crte. Može se kretati i nepravilno. Veličina i pravac kretanja viska ukazuju na količinu i smjer protoka energije kroz čakru.

Prema teoriji dr. Johna Pierrakosa, kretanje viska u smjeru kazaljke na satu označava psihodinamički otvorenu čakru. To znači da su osjećaji i psi­hološka iskustva kojima ta čakra upravlja i kroz koju protiču dobro uravnoteženi i da ispunjavaju život te osobe.

 

Ravnoteža čakri

Ako se visak kreće obrnuto od smjera kazaljke na satu, ta je čakra psihodinamički zatvorena ukazujući na moguće poteškoće u području koje odgovara toj čakri. To znači da osjećaji i psihološka iskustva kojima upravlja protok kroz tu čakru nisu uravnoteženi, jer je energija blokirana, a osoba u svezi s tim vjerojatno ima negativna iskustva.

Veličina kruga koji opisuje visak ovisi o snazi čakre i količini energije koja kroz nju protječe. Ovisi također i o količini energije koju iscjelitelj i osoba toga dana posjeduju. Ako visak opisuje široki krug, kroz njega protječe mnogo energije. Ako je mali, kroz njega protječe i manje energije. Važno je zapamtiti da promjer kruga koji opisuje visak ne predstavlja veličinu čakre, nego je samo naznačuje.

Veličina kruga je posljedica djelovanja sva tri polja: osobe, terapeuta i viska. Ako su energije obojice niske, sve čakre će izgledati manje. Ako su pak energije visoke, sve će čakre izgledati šire. Treba usporediti relativne veličine svih čakra. Zdravlje se postiže uravnoteženjem čakra tako da se među njima uspostavi podjednaki protok. Dakle, u potpunom zdravlju sve bi čakre trebale biti otprilike jednake veličine.

 

 

 

 

 

 

Pročitano 6327 puta

Ostali članci: bioenergija