Subota, 05 Siječanj 2013 21:48

Ankica protiv Chrona

Napisao 

Nema podmuklije bolesti od Crohnove, ne zna se kad će se i kod koga pojaviti! A kad jednom obolite, nikad se nećete riješiti kamenaca, upala, bolova u trbuhu i psihičkog pritiska zbog problema sa stolicom. Našem sugovorniku Darju u tome pomaže Ankica Gavrilović.

Možete li zamisliti kako biste se osjećali da vas trbuh boli godinu dana, a da vam nitko ne može pomoći? Upravo to se događalo mladiću iz Zaboka kad je napunio 17 godina, a liječnik kod kojeg je potražio pomoć rekao mu je da ga trbuh boli zbog problema u školi!

Prije nego što je postavio ovakvu dijagnozu, liječnik ga uopće nije pitao ima li ikakvih problema u školi. Vjerojatno je mislio da tako mlad čovjek ne može biti ozbiljno bolestan. Sve je to psiha, govorio je. A Darjo nije imao nikakvih posebnih problema u školi, ali imao je velikih problema s trbuhom.

Nikad prije toga nije bio bolestan, a nitko u njegovoj obitelji nije imao sličnu bolest. U početku, bol u trbuhu javila bi se iznenada i trajala bi kratko, pa mladić o tome nije nikome govorio niti je sam mislio da je to bolest.

 Bez sna

No trbuh ga je sve češće bolio, neugoda je trajala sve dulje, bolovi su bili sve jači, pa napokon nije više uopće mogao spavati po noći. Svaku je noć pokušavao pronaći neki novi položaj u krevetu u kojem ga trbuh ne bi bar na trenutak zabolio, tako da može usnuti.

Naravno, tek je zbog toga dobio psihičke probleme, a ne zbog situacije u školi. Osim bolova i nesanice mjesecima je imao rijetku i učestalu stolicu. Svaki put kad bi izašao iz kuće bojao se da će iznenada i u nekoj nepriličnoj situaciji morati otići na zahod. Bio je to užasan osjećaj nemoći, kao da njegovim tijelom vlada netko drugi i da on ništa ne može napraviti. Svjesno, ali i zbog podsvjesnog straha, počeo je manje jesti, pa je uskoro izgubio dvadesetak kilograma!

Napokon je otišao k drugom liječniku koji ga je opet poslao na sve pretrage. Jetra, pluća, srce, bubrezi i ostali organi bili su u redu. Ali nalazi krvi, takozvana sedimetacija, nisu bili dobri, što je značilo da u njegovu organizmu ipak postoji neko žarište te čudne bolesti.

 Nesanica, vrućica…

Kako liječnik opće prakse nije mogao sam otkriti o kakvoj se bolesti radi, Darjo je otišao u bolnicu u Zagreb. Dva mjeseca ispitivali su ga i liječili, te napokon utvrdili kako boluje od Crohnove bolesti.

Darjo je imao neku vrstu upale na ulazu u tanko crijevo, a jednostavno bi se moglo objasniti da se kod te bolesti zbog nekog poremećaja u organizmu uništava unutrašnjost crijeva, pa dolazi do upala, bolova, proljeva... Bolest se ne javlja često, ali neizlječiva je. Čovjek od nje neće umrijeti, ali će cijeli život patiti od problema koje bolest izaziva izravno ili posredno.

Nakon godinu dana imunitet mu je toliko oslabio da je i u bolnici loše spavao, svaku večer dobio bi temperaturu, ponekad i do 39 stupnjeva, a bolovi nisu prestajali. Organizam mu je bio potpuno iscrpljen, pa je stalno primao infuziju i lijekove kojih u to vrijeme nije bilo u ljekarnama.  

 49 kilograma

Jedina poznata terapija za Crohnovu bolest uključuje i kortikosteroide, a to su opasni lijekovi koji djeluju gotovo kao droga. Terapija tim lijekovima ne može se odjednom prekinuti, bolesnik postupno uzima sve manje količine da bi to organizam lakše prihvatio, kao kod odvikavanja od droga.

Kao što kod raka zračenje ne liječi nego ponekad spriječi širenje bolesti, tako i ovakva terapija ne može izliječiti Crohnovu bolest, ali pomaže da se ublaže neki simptomi. Darjo je nakon dva mjeseca terapije u bolnici napokon mogao prespavati cijelu noć, bolovi u trbuhu su se ublažili, ali kad je došao kući, taj mladić visok 177 centimetara imao je samo 49 kilograma!

Prema propisima našeg zdravstvenog osiguranja, nakon spomenute terapije u bolnici, bolesnici se puštaju kući jer im ne mogu pomoći ni na kakav drugi način, a ne mogu ih zadržati da kod njih leže kao u stacionaru. Onako slab i iscrpljen, istog dana kad su ga prijepodne otpustili iz bolnice, Darjo je navečer završio u Hitnoj pomoći.    

 Podmukla bolest

Crohnova je bolest “podmukla” jer se nakon liječenja pritaji, a onda iznenada uzrokuje bolest nekog drugog dijela organizma. Darju su tako istog dana kad je otpušten iz bolnice stradali bubrezi, dok je u slabinama osjećao bol kao da mu netko zabija nož u leđa!

Shvativši da mu službena medicina ne može pomoći, te da se njegov organizam zbog oslabljenog imuniteta ne može suprostaviti niti jednoj bolesti, otišao je prvi puta na tretman bioenergijom kod Ankice Gavrilović. Bilo je to prije sedam godina, a Darjo danas kaže da mu je iscjeliteljica tada čudesno pomogla. Nakon samo sedam tretmana, sve njegove tegobe su doslovce prestale!

Ankica Gavrilović nikad svojim pacijentima ne govori da prekinu liječničku terapiju, pa je i Darjo nastavio uzimati lijekove koje su mu u bolnici propisali, iako nije osjećao nikakve tegobe. Ali nakon godinu dana obiteljski liječnik predložio je da prestane uzimati lijekove jer su svi nalazi pokazivali da mu je mnogo bolje, a i on sam više nije imao nikakvih simptoma bolesti.

Nakon terapije kod Ankice Gavrilović mladić više od pet godina nije uzimao nikakve lijekove! Studirao je i radio, ojačao je, ponekad bi se javile neke manje tegobe, ali bi ubrzo presatale kao i kod svih mladih ljudi.  

 Nisu vjerovali

Prije godinu dana opet ga je odjednom jako zabolio trbuh, ali to Darja nije iznenadilo jer je svoju bolest dobro proučio. Znao je kako takva bol ne mora biti izravna posljedica Crohnove bolesti nego reakcija u nekom drugom dijelu organizma.

Odveli su ga u Hitnu pomoć, gdje su zaključili da ima lagani zapetljaj crijeva. No radi kontrole morao je u bolnicu gdje je mjesec dana opet uzimao kortikosteroide, ali ih je vrlo teško podnosio, pogotovo u vrijeme kad su mu smanjivali količinu da bi se organizam odviknuo od tog teškog lijeka.  

U bolnici su morali zabilježiti kako je prošao oporavak nakon posljednjeg liječenja i kakve je sve lijekove uzimao. Kad im je rekao da godinama nije uzimao nikakve lijekove, nisu mogli vjerovati da to nije uzrokovalo bolove, proljev, upale i ostale simptome i posljedice Crohnove bolesti!

Darjo im nije govorio da je bio na terapiji bioenergijom, ali on vjeruje da mu je upravo to pomoglo. Jer kako drugačije objasniti da su bolovi nestali, stolica je postala normalna, san se vratio, i on je zaboravio da je uopće bio bolestan, a pritom nije uzimao nikakve lijekove?

Problem je s tom bolešću što se o njoj tako malo zna, objašnjava Darjo. Njegov obiteljski liječnik radi u ambulanti više od 20 godina, a on je bio prvi bolesnik s Crohnovom bolešću kojeg je sam otkrio! To nije neka razvikana bolest, rekli smo da se od nje izravno ne umire, pa se i ne istražuje previše kako se nositi s njom.   

Bolest je neizlječiva, pa se nikad ne zna kada će ponovo buknuti i na kojem dijelu organizma će se osjetiti reakcija.

Darja smo zatekli kod Ankice Gavrilović jer ima upalu mjehura. Osim jakih bolova, više ga je strah da mu zbog toga ne stradaju bubrezi, pa je radije unaprijed došao k iscjeliteljki da mu ojača imunitet i spriječi one poznate neugodne simptome. Njegov ponovni dolazak k iscjeliteljici, nakon što mu je prije sedam godina tako uspješno pomogla, govore više od svih hvalospjeva.     

 

 

 

 

Pročitano 2450 puta

Ostali članci: bolesti