Utorak, 30 Listopad 2012 10:43

Gripa ili prehlada

Napisao 

Gripa ili prehlada?

Treba razlikovati simptome gripe i prehlade kako se ne biste liječili na pogrešan način. Ovo su razlike:

Prehlada

Simptomi obične prehlade ovise o virusu uzročniku prehlade. Počinju se javljati jedan do dva dana nakon kontakta s virusom i uglavnom je to blagi osjećaj žarenja, svrbeža ili boli u grlu. Upala grla napreduje sve dok ne postane umjereno bolna ili ne prestane, što se obično dešava drugi ili treći dan.

Simptomi u nosu obično počnu kada završi bol u grlu: prozirni iscjedak iz nosa koji traje oko dva dana. Nakon toga vremena postane obilniji i gnojni, žut i težak. Obično je nos djelomice ili potpuno zatvoren. Gnojni iscjedak i nosna blokada s vremenom se poboljšavaju četvrti ili peti dan. Onda počinje iskašljavanje koje s vremenom postaje suho. Prehlada može izazvati druge simptome koji ovise o virusima uzročnicima: visoku temperaturu, suzenje, kihanje, slabost i glavobolju. Prehlada počinje postupno, a bolesnik najčešće može normalno funkcionirati.

Gripa

Kao i simptomi obične prehlade, simptomi gripe također se razlikuju među ljudima. Svake godine javlja se uglavnom drugi podtip gripe i uzrokuje simptome koji se razlikuju od simptoma gripe karakterističnih za prošlogodišnju.

Početak simptoma gripe je nagao (za razliku od simptoma obične prehlade). Čovjek se može osjećati zdravim ujutro, a jako bolesnim već poslijepodne. Kada simptomi nastupe, ponekad su slični onima kod prehlade. Grlobolja i iscjedak iz nosa pojavljuju se i kod gripe i kod prehlade. Ipak, iscjedak u gripi obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade.

Iako se glavobolja i groznica pojavljuju samo ponekad kod prehlade, oni su ipak uobičajeniji i ozbiljniji kod gripe. Temperatura kod gripe može doseći i do 40°C, što je mnogo više nego kod prehlade. Osoba s gripom i djeluje bolesno, ima vlažnu, toplu kožu, te suzne i crvene oči. Prehlada obično ne uzrokuje očne i kožne simptome. Najveća je razlika između obje bolesti stanje malaksalosti i slabosti. Kod gripe bolesnik se osjeća slabo, uz snažnu potrebu za odmorom i spavanjem, a također se javljaju i ozbiljni bolovi u mišićima, zglobovima i oko očiju.

Pacijenti s gripom obično ne mogu obavljati svakodnevne poslove, psihički i fizički nisu za to sposobni.

Pročitano 2011 puta

Ostali članci: bolesti