Ponedjeljak, 23 Veljača 2015 13:07

Hitna pomoć: crijeva i stolica (2)

Napisao 

Laksativi

Druge bolesti, uključujući hipotireozu (smanjenu aktivnost štitne žlijezde), također mogu uzrokovati zatvor. Zatvor se liječi poboljšanjem sposobnosti debelog crijeva da usmjeri sadržaj prema izlaznom crijevu. Pojačano pijenje vode sprečava da fekalne mase postanu pretvrde, a pomažu i sredstva za omekšavanje stolice.

Neki laksativi stimuliraju stjenku debelog crijeva da lakše potiskuje sadržaj, dok drugi nadražuju sluznicu debelog crijeva. To sprečava apsorpciju vode koja, ostajući u sadržaju stolice, lakše prolazi crijevom. Takav tip laksativa je manje poželjan jer dalje oslabljuje stjenku crijeva. Vlakna u povrću, zrnju i voću te u umjetnim nadomjescima, važni su načini na koje se omogućuje potiskivanje stolice kroz debelo crijevo. Pojačan unos vode, kao i tjelesne aktivnosti, također su poželjne i od pomoći.

Ako imate usporen rad crijeva i stolicu rjeđe od svaka tri dana, javite se liječniku da bi se utvrdio uzrok.

Grčevi u trbuhu, povraćanje...

Grčevita bol u trbuhu, uz otok trbuha, povraćanje bez stolice ili vjetrova dulje od dvadeset i četiri sata može značiti po život opasno stanje blokade crijeva.

Ako se blokada crijeva ne liječi, može biti smrtonosna. No može proći više dana ili tjedana prije nego to dovede do teških simptoma. Bol i povraćanje će vas vjerojatno navesti da se obratite liječniku, prije nego što stanje postane zaista vrlo ozbiljno i po život opasno.

Blokada (zapletaj) crijeva može nastupiti na razini tankog ili debelog crijeva. U slučaju blokade fekalne mase i vjetrovi zaostaju u crijevima. Rad crijeva koji neuspješno pokušava potisnuti sadržaj prema izlazu osjeća se kao grčeviti bolovi u trbuhu. U slučaju da se blok nalazi visoko u tankom crijevu, povraćanje će uslijediti rano, no u slučaju niske blokade u debelom crijevu, ono će uslijediti kasno ili ga uopće neće biti.

Gangrena

Ranija operacija u trbuhu je najčešći uzrok opstrukcije crijeva, jer nakon operacije nastaje ožiljno tkivo ili priraslice koje se često protežu od jednog do drugog organa. Te "trake" mogu ispuniti zavoje crijeva i svinuti ih tako da kroz njih ne može proći sadržaj crijeva. Crijevo je cjevasta oblika i lako se savija pa se može zaplesti. Ako se to stanje ne liječi kirurški, zapletaj prekida cirkulaciju i opskrbu krvi crijevne stjenke. To uzrokuje odumiranje tkiva (gangrenu) u dijelu crijeva pa može dovesti do smrti.

Zloćudne izrasline, jaka upala ili infekcija debelog crijeva mogu uzrokovati blokadu debelog crijeva koja se može javiti i uslijed tvrdih stolica koje se nakupljaju u izlaznom crijevu. Ovdje pomažu klizme. Ako to ne pomaže, stolica se može pažljivo iz zadnjeg crijeva odstraniti i prstom. Ali to mora napraviti stručna osoba. Tako teško stanje se uglavnom susreće u starih, nepokretnih ili jako dehidriranih osoba.

U slučaju da imate mučninu, povraćate ili osjećate bol u donjem dijelu trbuha, s nadutošću, a niste imali stolicu ili vjetrove posljednjih dvadeset i četiri sata, javite se odmah liječniku.

Boja stolice

 

Ako primijetite tamnu ili svjetlocrvenu krv u stolici, rana medicinska obrada i liječenje mogu vam spasiti život.

Postoje mnogi razlozi za pojavu krvi u stolici. Svjetlocrvena krv koju primijetite na toaletnom papiru može biti znak raka debelog crijeva; njegovo rano odstranjenje vam može spasiti život. Nemojte to shvatiti olako jer je pomisao "...to su samo hemoroidi" mnoge je koštala života. Zapamtite, čak i ako imate hemoroide, krvarenje iz zadnjeg crijeva može biti od raka. Zapravo, ono se tako mora i shvatiti, dok se ne dokaže suprotno.

Izvor krvarenja u stolici može biti na bilo kojem dijelu probavnog trakta, od usta do izlaza iz zadnjeg crijeva. Mogući uzroci krvarenja su iritacija i ranice u ustima, želucu ili crijevima, jednako kao i zloćudni tumor u tim dijelovima. Čak i progutana krv nakon krvarenja iz nosa može se pojaviti u stolici.

Što je krv tamnija, češće je problem u probavnom sustavu. Stolice mogu postati crne poput katrana. Potpuna medicinska obrada uključuje posebne rendgenske snimke i endoskopiju (promatranje unutrašnjosti probavnog trakta pomoću posebnog instrumenta s kamerom) gornjeg dijela probavnog trakta. Pri tom se uvođenjem instrumenta kroz usta pregleda jednjak, želudac i dio tankog crijeva. Donji dio pregledava se tako da se instrument uvodi kroz zadnje crijevo, a pregled obuhvati čitavo debelo crijevo. Kad se o tome govori mnogi se prestraše ovakvog pregleda iako on nije previše neugodan.

Anemija

Ponekad je najraniji znak krvarenja iz probavnog trakta niski broj crvenih krvnih stanica (anemija). Vrlo osjetljiv test, kojim se ispita mali uzorak stolice, može otkriti krv u stolici koja nije vidljiva golim okom. To može biti pokazatelj ranog stupnja raka, iako je jedini nenormalan nalaz niski broj crvenih krvnih stanica.

Rak debelog crijeva je jedan od češćih malignih tumora. Ako imate bliskog srodnika koji je imao rak debelog crijeva, i sami imate viši rizik razvoja te bolesti. U slučaju da u obitelji imate nekog tko je imao polip debelog crijeva, morali biste se podvrgnuti rutinskoj kolonoskopiji (vizualnoj pretrazi debelog crijeva) iako ste mladi i nemate nikakvih simptoma.

Imate li nekog u obitelji sa spomenutom bolešću ili ne, rutinska pretraga debelog crijeva svakih pet godina, uz pregled stolice na nevidljivo krvarenje svake godine, može vam spasiti život. Američka liga protiv raka preporuča da se sa sistematskim pregledima za rak debelog crijeva započne u dobi od 50 godina.

Tamna stolica

Crne stolice poput katrana ili taloga kave mogu ukazivati na krvarenje iz ulkusa želuca ili dvanaesnika. Važno je zaustaviti krvarenje i isključiti maligni tumor kao uzrok krvarenja. Rano otkrivanje, bez prisutnih simptoma, može dovesti do izlječenja. Zapamtite, ta bolest je česta!

Također, zapamtite da je važno potražiti liječničku pomoć što ranije u slučaju da primijetite krv u stolici.

Kada ulkus želuca ili dvanaesnika prodre kroz krvnu žilu i razori je, doći će do krvarenja. U slučaju da je krvna žila mala, krvarenje će biti malo, no u slučaju velike krvne žile, krvarenje može biti i po život opasno.

Malo krvarenje iz želuca ili dvanaesnika može proći neopaženo. Krv se rasporedi na šest metara tankog crijeva i oko metar i pol debelog crijeva. Takvo krvarenje može se otkriti jedino posebnim testom na nevidljivo krvarenje iz uzorka stolice, u kojem dolazi do promjene boje test trakice u slučaju da je krv prisutna.

Krv koja dolazi iz želuca ili dvanaesnika često pocrni uslijed djelovanja enzima u tankom crijevu. Stolice mogu dobiti izgled katrana ako je krvarenje naglo. Bol u trbuhu uzrokovana ulkusom može se smanjiti kad dođe do krvarenja, jer krv koja navire na mjestu oštećenja sluznice štiti od djelovanja kiselina iz želuca. Mučnina i povraćanje pojave se tek nakon naglog krvarenja u želudac. U tom slučaju povraćanje može biti obilnije i češće.

Gubitak krvi

Postoje i drugi znaci upozorenja na gubitak krvi. Možete postati izrazito slabi uslijed niskog broja crvenih krvnih stanica (anemije). U slučaju da je gubitak krvi vrlo velik, uspravni položaj izaziva slabost i vrtoglavicu, pada krvni tlak a puls se ubrzava. Pod tim okolnostima može brzo doći do smrtnog ishoda ako se stanje hitno ne počne liječiti.

Pretpostavimo da ste upravo povratili krv. Dogodilo se samo jednom, i osim toga se dosta dobro osjećate. No, primjećujete da vam je puls ubrzan, da srce kuca 100 otkucaja u minuti. Ne podcjenjujte ubrzani puls - odmah poduzmite nešto. Brzina pulsa je najosjetljiviji pokazatelj brzog gubitka krvi. Ako je puls preko 90 otkucaja u minuti, ili viši od vašeg normalnog pulsa, potrebna vam je hitna pomoć.

Kad primijetite crne stolice poput katrana, najsigurnije je da odmah potražite medicinsku pomoć i liječenje.

 

Stolica poput krede

 

Blijede stolice poput krede mogu biti uzrokovane blokadom normalnog izlučivanja nekih tvari iz jetre u crijevo.

Stolica normalno ima tamno ili svijetlo smeđu, odnosno zelenkastu boju. Ako izgubi boju, postane poput blijede gline ili krede, to znači da postoji nedostatak pigmenta koji iz jetre dolazi u crijevo. To znači da postoji blok žučnog voda kojim se prenose te tvari iz jetre u crijeva. Često je znak daje posrijedi bolest jetre, ili da su žučni kamenci ili tumor začepili žučni vod.

Morate reći liječniku za promjenu boje stolice što ranije, tako da se mogu poduzeti odgovarajuće dijagnostičke mjere i liječenje. Postoji mogućnost ozbiljnih komplikacija, uključujući i trajno oštećenje jetre.

Pročitano 4911 puta

Ostali članci: bolesti