Utorak, 29 Siječanj 2013 15:15

100 savjeta: artritis, išijas, migrena, kamenac...

Napisao 

U ovom tekstu saznat ćete kako se na prirodan način mogu olakšati uzroci akutnih i kroničnih bolova. Recimo, čili papričica može ublažiti bolove ukočenih i natečenih zglobova, a kombinacijom magnezija i jabučne kiseline može se smanjiti bol u mišićima! Protiv bolova možete se boriti ledom, đumbirom, graškom, haringama…

Bol se javlja u dva oblika. Akutna bol, ona koju osjetite kada, na primjer, udarite koljenom u nešto, iznenadna je i nestaje s prolaskom povrede. Svi smo je ponekad osjetili i sasvim je sigurno da ćemo je još doživljavati. Njezino trajanje je različito, od nekoliko minuta do nekoliko tjedana. Malo mirovanja, možda malo leda za prvo vrijeme, ili malo toplih obloga kasnije, uz lijekove protiv bolova koji se dobivaju u slobodnoj prodaji, obično je sasvim dovoljno da vam pomogne.

 Druga vrsta bola, kronična bol, podmuklije je prirode. Neke povrede i bolesti stvaraju bolove koji traju mjesecima, katkada i godinama. Procjenjuje se da više od 67 milijuna ljudi u SAD pati od nekakvih kroničnih bolova.

 U ovom tekstu otkrit ćete kako sebi na prirodan način olakšati mnoge uzroke akutnih i kroničnih bolova.

 

 

arthritis-ll

 
Artritis

Ako ste stariji od 45 godina, vjerojatno ste već iskusili artritičnu bol. Ukoliko niste, do mirovine će vas to garantirano snaći, makar tek kao povremeno probadanje u koljenu. Artritis, međutim, nije vezan samo za starenje. Prilikom jednog obimnog istraživanja koje je obuhvatilo 24.000 žena, gotovo 9 posto onih između 15 i 44 godine izjavilo je da je osjetilo artritičnu bol.

Istraživači su identificirali više od 100 oblika artritisa. Dva najčešća, koja uglavnom pogađaju žene, su osteoartritis i reumatoidni artritis. Osteoartritis uzrokuje postupno propadanje hrskavice, one meke, spužvaste materije koja poput jastučića oblaže zglobove. Može biti i rezultat povrede, pada na klizalištu koji ste doživjeli kao dijete, a može se desetljećima kasnije pojaviti u vidu artritisa. Prekomjerna tjelesna težina je također faktor rizika da dobijete tu neugodnu bolest.

Reumatoidni artritis smatra se bolom koji najčešće pogađa mlađe osobe. Od njega obolijevaju mahom žene stare od tridesete do pedesete godina. Medicinskim rječnikom rečeno, svrstan je među autoimuna oboljenja. Drugim riječima, imunološki sustav organizma u ovom se slučaju okreće sam protiv sebe, izazivajući upalu membrane koja podmazuje zglob.

Bez obzira na to o kojem je tipu artritisa riječ, većina liječnika prepisuje nesteroide antiinflamatorne lijekove (NSAIL) kako bi se bol, otok i ukočenost sveli na minimum. Međutim, postoje i neke nemedicinske mjere koje vam također mogu ublažiti nelagodu, smanjiti bol i poboljšati pokretljivost zglobova.

Grašak:

Umotajte vrećicu smrznutog graška u ručnik i držite na otečenom zglobu 10-15 minuta, dva do tri puta tijekom dana. Hladnoća reducira upalu.

Riža:

Da biste zagrijali bolne i ukočene zglobove, napunite mekanu, usku bijelu čarapu nekuhanom rižom, u dužini od 15-20 cm. Zavežite čvor ili stisnite otvor uzicom ili koncem. Zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici 2 minute, a zatim provjerite temperaturu prije nanošenja na oboljeli zglob. Ako možete bez problema držati čarapu rukom, znači da nije prevruća. Stavite paket na oboljelo područje i držite ga tako dok se ne ohladi. Toplina poboljšava cirkulaciju, što dovodi do opuštanja zgloba i smirivanja bolova.

Čili papričica:

Ako bolujete od osteoartritisa, probajte mast na bazi kapsaicina, koje ima u slobodnoj prodaji (kapsaicin je ekstrakt čili-papričica). Kapsaicin neutralizira živčanu supstancu zvanu supstanca P, koja u mozak šalje poruke bola.

Kurkuma:

Provjerite što može kurkuma učiniti za prestanak boli. Za reumatoidni artritis uzimajte po 400 mg kurkumina, tri puta na dan, sve dok se napad bolesti ne povuče. Kurkumin je žuti pigment iz kurkume i ima svojstvo smanjivanja otoka i poboljšavanja pokretljivosti zglobova. Kapsule kurkumina dostupne su u prodavaonicama zdrave hrane i apotekama.

Riba:

Jedite ribu. Određene vrste ribe, među kojima su posebno vrijedne atlantska haringa i atlantski losos, sadrže omega-3 masne kiseline, za koje se pokazalo da smanjuju intenzitet upale zglobova kod reumatoidnog artritisa. Svakodnevno unosite najmanje po jednu por­ciju od 100 g ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.

Razgibavanje:

Pokrećite zglobove. Mada to možda izgleda nemoguće zbog bolova koje trpite, vježbanje zapravo može pomoći u smanjenju tih bolova. Redovne lagane aerobičke vježbe, kao što su plivanje ili vožnja sobnog bicikla, poboljšavaju cirkulaciju tekućine oko zglobova i jačaju mišiće koji te zglobove podupiru. U slučaju crvenila, otoka i povećane temperature u području zglobova, izbjegavajte vježbanje.

 

boluledima-ll

 
Bol u leđima

Ne postoji čovjek koji povremeno nema bolove u leđima! Ta je bol obična i česta gotovo kao prehlada, ali traje mnogo duže. Bol u leđima se obično povlači za najduže sedam dana. Ali, ako niste spremni čekati toliko dugo, postoje djelotvorne metode koje možete primijeniti sami. 

Kad vas pogodi bol u leđima, odložite ono što ste do tog trenutka radili. Bol je način na koji vam vaš organizam priopćava da nešto ne radite kako treba. Pokušajte uvidjeti što je to i prilagoditi se. Možda ćete tada moći nastaviti svoje aktivnosti bez straha od moguće neugodnosti.

Toplina:

Ako je riječ o bolu u leđima koja je uzrokovana mišićnim grčom, natopite meki ručnik vodom onoliko toplom koliko možete podnijeti, blago je iscijedite i stavite na povrijeđeno mjesto. Namačite je ponovo svake 3 minute, kako bi neprestano bila topla. Nastavite stavljati tople obloge tijekom 30 minuta.

Led:

Da biste smirili povredu leđa, tijekom prva 24 sata na povrijeđeno područje stavljajte vrećicu s ledom umotanu u ručnik i držite 5-10 minuta. Postupak ponavljajte svakog sata.

Legnite:

Kod boli u križima, lezite na pod, a ispod koljena podmetnite jastučić, kako bi bila blago povijena. Na taj način odmarate mišiće bedara i slabina, koji se protežu od donjeg dijela leđa ("križa") s obje strane vašeg tijela prema bedrenoj kosti.

Istezanje:

Zaustavite bol prije no što se uopće pojavi, na način da ublažite zategnutost i ukočenost koje osjećate u leđima. Stanite ispred stola i nagnite se naprijed, tako da vam cijeli torzo leži na stolu. Vaš torzo i bedra trebali bi stajati pod kutom od 90 stupnjeva. Ispružite ruke ispred sebe i lagano dišite, blago povivši koljena. Ostanite u tom položaju 2 minute, a zatim se oduprite rukama o stol i uspravite.

Krenite dalje:

Nemojte dopustiti da vas bol u leđima zadrži u krevetu duže od dva dana. Nakon 48 sati ležanja i mirovanja, cirkulacija se usporava, mišići i zglobovi koče, a bol u leđima pogoršava.

 

 

kronicnabol-ll

 
Kronična bol

Da biste kontrolirali kroničnu bol, morate u što većoj mjeri organizam lišiti hormona koji tu bol pojačavaju. Jedan od načina da to ostvarite je relaksacija. Istraživači su otkrili da se ti hormoni troše kada se nalazite u stanju opuštenosti. Stoga, da biste ublažili kroničnu bol, isprobajte slijedeće tehnike relaksa­cije.

Dišite:

Duboko disanje može  poremetiti nakupljanje stresa, čime se zauzvrat smanjuje bol. Sjednite u udoban stolac ili fotelju i položite jednu ruku na grudi, a drugu na trbuh. Udahnite. Ako se ruka koja se nalazi na grudima podigne više nego ona na trbuhu, znači da dišete suviše plitko. Ponovo duboko udahnite, usredotočivši se ovog puta na kretanje ruke koja počiva na trbuhu. Prakticirajte duboko disanje na ovaj način tri puta dnevno po dvije minute.

Meditacija:

Meditiranje 5-10 minuta tijekom dana može vam donijeti znatno olakšanje, zbog toga što mijenja vašu percepciju fizičke boli.

Da biste meditirali, udobno sjednite na pod. Leđa naslonite na zid, a dlanove položite na butine. Lagan i dubok udah neka traje dok izbrojite do pet. Potom polako izdahnite, također brojeći do pet. Zatvorite oči i usredotočite se na umirujuću, smirenu aktivnost ili mjesto na kojemu se osjećate spokojno i mirno.

Glazba:

Opustite se uz glazbu. Slušanje glazbe koja opušta ili podiže raspoloženje može doprinijeti umirenju boli.

Krečite se:

Fizička aktivnost potiče oslobađanje endorfina, čime se podiže vaš prag tolerancije boli i stvara osjećaj ugode. Pokušavajte barem  šest puta tjedno imati po 20-30 minuta aerobičke aktivnosti. (Ako se bol pogorša, obratite se liječniku.)

 

fibromialgija-ll

 
Fibromijalgija

Fibromijalgija je bolest zbog koje su određeni dijelovi tijela posebno osjetljivi na dodir. Među tim bolnim točkama često su unutrašnji rubovi ramenih lopatica, zatiljak, vanjski dijelovi podlaktica neposredno ispod lakata i unutrašnji dijelovi koljena.

Kupka:

Toplina pomaže da fibromijalgička bol nestane. Napunite kadu onoliko toplom vodom koliko možete podnijeti i pripremite sebi dugu kupku.

Duboko dišite:

Tehnika poznata pod nazivom dijafragmalno disanje, opušta zategnute mišiće i poboljšava cirkulaciju. Dopustite predjelu oko rebara da se proširuje kad udišete i skuplja kad izdišete. Nastavite tijekom 5 minuta, tako da u jednoj minuti imate osam ciklusa disanja.

Istezanje:

Bol izazvana fibromijalgijom uzrokuje zatezanje mišića. Istezanje opušta ukočene i bolne mišiće i pomaže da se osjećate bolje.

Stezanje:

Koristeći tehniku koja se zove progresivna mišićna relaksacija, možete ublažiti napetost povezanu s fibromijalgijom. Počnite blagim stezanjem šake, sve dok ne osjetite kako vam se mišići napinju. Zadržite 3 sekunde, pa se opustite. Ponovite, držeći se ovog redoslijeda: ruke, ramena, vrat, lice, abdomen,  donji dio leđa, stražnjica, butine, listovi i stopala. Ponavljajte dva puta dnevno.

Žustri hod:

Čak i ako imate bolove, vježbanje vam može mnogo pomoći. Počnite žustrim šetnjama od 5 minuta tri puta tjedno, da biste to vrijeme postupno produžavali do 20 minuta.

Jabuka i magnezij:

Prema jednoj studiji, kod osoba koje su uzimale magnezij i jabučnu kiselinu (sastojak jabuka) došlo je do smanjenja bola i osjetljivosti u mišićima. Počnite uzimanjem 150 mg magnezija i 600 mg jabučne kiseline dva puta dnevno tijekom 1-2 tjedna. Zatim svaka dva, tri dana postupno povećavajte dozu, dok ne stignete do 300 mg magnezija i 1200 mg jabučne kiseline, dva puta dnevno. U nekim apotekama i prodavaonicama zdrave hrane može se kupiti gotova kombinacija magnezija i jabučne kiseline u vidu dodatka.

Napomena: Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, prije uzimanja dodatka magnezija savjetujte se s liječnikom.

 

bubreznikamenac-ll

 
Bubrežni kamenac

Neki kažu da je agonija bolova koje izaziva bubrežni kamenac ravna onoj koju uzrokuje porođaj. najvažniji simptom bubrežnog kamenca je razdiruća bol u križima ili abdomenu. Moguća je i učestala potreba za mokrenjem i pečenje tijekom mokrenja. Postoji i mogućnost pojave krvi u urinu. Također, nisu rijetke pojave mučnine i povraćanja.

Ponekada bubrežni kamenac stvara prepreku u bubregu ili mokraćovodu. Može uzrokovati infekciju koja, ako se ne liječi, može nanijeti bubrezima nepopravljivu štetu. Jedino izbacivanje kamenca može olakšati bol. Evo što se može učiniti da bi se bolni kamen isprao iz organizma i kako bi se spriječilo njegovo buduće oblikovanje. 

Voda:

Svakodnevno pijte najmanje 8 punih čaša. Sva ta tekućina razlaže kemikalije sadržane u urinu, tako da se kalcij i oksalat, dva glavna sastojka bubrežnog kamenca, ne mogu sjediniti.

Voće:

Napitci bogati limunskom kiselinom, kao što su sok od naranče i limunada, sprečavaju formiranje kalcijskog bubrežnog kamenca. Poslije svakog jela popijte 3/4 šalice soka od naranče ili po 1/2 šalice limunade dva puta dnevno.

Izbjegavajte grah:

Izbjegavajte namirnice koje sadrže oksalat koji gradi kamenac, medu kojima su grah, cikla, kikiriki i špinat.

 

migrene-ll

 
Migrene

Migrene mogu biti toliko žestoke da izazivaju mučninu, povraćanje, slabost i osjetljivost na svijetlo. Bol, sama po sebi, može trajati bilo koliko, od 4 sata do 3 dana. Simptomi se ponekad mogu spriječiti jednostavnim metodama.

Hladnoća:

Hladnoća pomaže u skupljanju proširenih krvnih žila i tako blokira bolne poruke koje krv prenosi u mozak. Umotajte led ili vrećicu s ledom u ručnik i držite 10 minuta na onom dijelu glave koji vas boli.

Kava:

Poput leda, kofein iz kave također skuplja proširene krvne žile u mozgu. Ograničite se, međutim, na jednu porciju od 1,5 dl (oko 2/3 šalice) koja sadrži oko 100 mg kofeina. Previše kave može pogoršati migrenu.

Magnezij:

Talijanski znanstvenici su otkrili da osobe koje pate od migrene obično u krvi imaju niži nivo magnezija u odnosu na one koje ta tegoba ne muči. Među dobrim prehrambenim izvorima ovog minerala nalaze se zeleno lisnato povrće, mahunarke, plodovi mora i koštunjavo voće.

Prehrana:

Učestalost i žestinu migrenoznih napada možete svesti na minimum jednostavnim izbjegavanjem namirnica za koje je poznato da ih izazivaju. Najčešće je to sve ono što je odležano, fermentirano, marinirano ili usoljeno, kao što su stari sir, crno vino i usoljena riba ili meso. Klonite se i svih namirnica koje sadrže mononatrij-glutaminat (MNG), nitrate ili nitrite, kao što su konzervirane juhe i mesni naresci.

 

bol-u-vratu-ll

 
Bol u vratu

Svi povremeno osjećamo bol u vratu, ali većina od nas ne zna kako je spriječiti i liječiti.

Led:

Umotajte led ili vrećicu s ledom u ručnik i držite na vratu 15 do 20 minuta. Hladnoća ublažava ukočenost i nelagodu.

Toplina:

Ako bol u vratu ne reagira na hladno, pokušajte umjesto toga toplinom. Uzmite električni jastučić, uključite ga na jedinicu ili dvojku i držite na vratu najviše 20 minuta.

Okrenite se:

Okrenite glavu što je moguće više u stranu. Zatim je vratite u centar i pogledajte pravo naprijed. Onda je okrenite na drugu stranu i ponovo vratite u centar. Potom pogledajte naniže, pa podignite glavu u normalan položaj, pa pogledajte naviše i ponovo vratite glavu u normalan položaj.

Obuća:

Bitan je razuman izbor obuće. Visoke potpetice izbacuju kralježnicu iz ravnoteže i tjeraju vrat da se pruža naprijed. Nosite, stoga, ravne cipele ili one s nižom potpeticom.

Torba:

Izbacite iz upotrebe ručnu torbicu. Vješanje teške torbice na jedno rame napreže i vrat i leđa i ramena. Umjesto torbice, nosite naprtnjaču.

 

isijas2-ll

 
Išijas

Kad vas uhvati išijas, gotovo da nema pokreta koji vam ne pričinjava bol: stajanje, sjedenje, pa čak i dizanje šalice s mlijekom. U većini slučajeva išijas je rezultat nadražaja živca koji počinje u leđnoj moždini i grana se kroz obje noge.

Razne tegobe mogu uzrokovati iritaciju ishijalnog živca. Često se događa da želatinozni sadržaj kralježnog diska curi i vrši pritisak na živac. Artritis kralježnice također može ukliještiti živac. Do upale živca može doći i uslijed djelovanja kemikalija koje organizam proizvodi reagirajući na povredu donjeg dijela leđa. Ishijalna bol može potrajati mjesec dana ili duže. Evo što možete da učinite da biste je odagnali.

Vježba:

Sjednite na prednji dio nekog jakog stolca; stopala neka vam budu položena na pod, a leđa ispravljena. Lagano nagnite karlicu unazad, tako da vam donji dio bude blago izvijen; opustite se. Zatim lagano nagnite karlicu naprijed, sve dok vam se donji dio leđa ne povije u luk; opustite se. Ponovite ovo četiri do osam puta, a zatim se vratite u početni položaj. Nagnite karlicu prema lijevom koljenu, tako da vam se ukupna težina prebaci na prednji dio lijeve strane stražnjice; opustite se. Učinite isto u pravcu desnog koljena; opustite se. Ponovite četiri do osam puta.

Tuš:

Ako je vaš išijas izazvan istegnućem ili grčem mišića, ili bilo kojom drugom povredom donjeg dijela leđa, probajte se istezati pod tušem. Počnite tako što ćete (stojeći) okrenuti leđa mlazu iz tuša i pustiti toplu vodu da vam 10 do 15 minuta teče preko leđa. Malo se pognite u struku, taman toliko da vas ne zaboli. (Uhvatite se dobro za držač u tuš kabini, ili pored kade, da ne biste pali.) Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi prije no što se lagano ispravite. Zatim nekoliko sekundi ostanite uspravljeni, pa ponovite vježbu. Na kraju, isti pokret ponovite i u obje strane.

Protegnite se:

Izbjegavajte dugotrajno sjedenje. Protezanje poboljšava cirkulaciju i smanjuje intenzitet upale. Protegnite se svakih 30 minuta.

Šetnja:

Šetnja od 3 do 5 minuta svakih sat vremena doprinosi da išijas brže prođe.

Temperatura:

Nemojte koristiti električni jastučić ili vrele kupke duže od 30 minuta. Previše topline može povećati otok i pogoršati bol. Umjesto toga, odlučite se za hladan oblog umotan u ručnik, po 10 - 15 minuta svaka dva, tri sata.

 

bol-u-ramenuu-ll

 
Bol u ramenu

Uzrok bolova u ramenima često je pretjeran napor ramenih mišića. Kad se ti mišići ne koriste mnogo, postaju kruti i gube svoju elastičnost. Ponekada dođe do ukliještenja ramenih mišića između kostiju i ligamenata leđa, a to stanje je jako bolno. Evo što možete učiniti kako bi se vaše rame ponovo pokrenulo.

Stanite:

Prestanite raditi to što radite. Na prvi nagovještaj bola u ramenu, prestanite s onim što radite. Ignorirajući ga, tražite vraga i, vjerujte, naći ćete ga.

Led:

Zamotajte u ručnik led ili vrećicu s ledom i stavite ga na bolno rame, ali ne duže od 20 minuta svakog sata. Hladnoća ublažava intenzitet upale.

Vježba:

Kad se akutna bol povuče, pokušajte raditi ovu vježbu pomoću koje ćete vratiti normalnu pokretljivost ramena. Počnite tako da vam ruka labavo visi niz tijelo. Podižite je sve dok vam se ne nađe iznad glave (ili dok ne osjetite bol). Ponovite vježbu 10 puta. Podignite ruku u stranu, zatim je spustite. Ponovite i ovo 10 puta. Privucite nadlakticu uz tijelo i savijte lakat tako da vam se podlaktica nađe s prednje strane. Pomičite podlakticu prema trbuhu, a zatim je vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta. Na kraju, zakrenite podlakticu u stranu, a potom je vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta. Prakticirajte cijeli ovaj redoslijed vježbi jednom ili dvaput dnevno, sve dok ne prestanete osjećali bol.

 

bursitis-ll

 
Tendinitis i burzitis

Tendinitis i burzitis su bolne upale lakta, koljena, kuka ili nekog drugog zgloba koji se stalno, bez prestanka, izlaže istom opterećenju ili aktivnosti. Iako su oba stanja jako bolna, obično prolaze sama od sebe. Ako želite brži oporavak, iskušajte neke prirodne terapije.

Led:

Umotajte led ili vrećicu s ledom u ručnik i stavite ga na bolno mjesto 20 minuta. Ponavljajte 3-4 puta na dan.

Dignite se:

Podizanje bolnog dijela iznad razine srca smanjuje otok. Prema tome, ako vas boli skočni zglob, podmetnite pod njega jedan ili dva jastučića i zatim legnite.

Đumbir:

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima. Da biste pripremili čaj od suhog đumbira, pomiješajte 1/2 čajne žličice đumbira u šalicu vrele vode i ostavite da odstoji 20 minuta.

Kretanje:

Ako previše mazite povrijeđeno područje, može ostati ukrućeno i tako sklono ponovnom povređivanju, jer kao takvo nije doraslo zadacima koje mu postavljate. Prema tome, čim početni bolovi popuste, kontinuirano radite lagane vježbe kako biste sačuvali elastičnost zglobova.

 

zubobolja-ll

 
Zubobolja

Postoji nekoliko načina kako sebi olakšati bol kod zubobolje, prije intervencije zubara.

Ispiranje:

Ukoliko tkivo oko zuba počne oticati, isperite usta toplom vodom. Moguće je da će voda isprati ostatke koji iritiraju vaše desni.

Klinčić:

Na zub koji vas boli kapnite kap ulja od klinčića. Ulje klinčića djeluje kao lokalni anestetik i antiseptik. Može se naći u prodavaonicama zdrave hrane.

Začini:

Izmiješajte mljeveni đumbir ili ljutu suhu papričicu (ili oboje) s toliko vode da se napravi gnjecava pasta. Umočite u tu pastu malo vate, dobro iscijedite sav višak i potom stavite vatu izravno na oboljeli zub. Vrelina koju izaziva ovaj lijek djeluje  na dubinsku bol. Ne dopustite, međutim, da pasta dođe u dodir s vašim desnima, jer može izuzetno nadražiti osjetljivo tkivo.

Ako vam je ovaj mini-oblog suviše žestok, isperite usta i nemojte ga više stavljati.

Aktivnost:

Dvadeset i pet minuta aerobičke aktivnosti može potaknuti oslobađanje endorfina, moždanih kemikalija koje privremeno zaustavljaju bol.

 

Pročitano 21391 puta

Ostali članci: bolesti