Nedjelja, 04 Kolovoz 2013 08:04

Krumpir liječi čir na želucu

Napisao 

Skromni krumpir pokazao se kao snažan lijek protiv čira na želucu. Omiljeni podzemni gomolj, sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje mogu liječiti ovo nezgodno stanje.

Znanstvenici na Sveučilištu Manchester otkrili su da krumpir sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje mogu liječiti čir na želucu. Članovi sveučilišnog tima mikrobiologije sada se nadaju da se tvar, nazvana ''''sok krumpira'''', može koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani. 

Važne molekule krumpira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želucu i uzrokuje čir želuca i žgaravicu. 

Za razliku od antibiotika, bakterije u želucu ne mogu razviti otpornost na ''''sok krumpira'''', a on ne uzrokuje nikakve nuspojave. Postupak za izdvajanje još neimenovani molekule patentiran je, s nadom da bi jednog dana mogao biti prodan kao dodatak sličan probioticima u jogurtu. 

Ian Roberts , profesor mikrobiologije na Faculty of Life Sciences koji je sudjelovao u otkriću, rekao je: ''''Jedna od naših znanstvenica je na nedjeljnom ručku čula da je baka koristila krumpir za liječenje čira želuca. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krumpira i počela ih testirati u laboratoriju.'''' 

''''Kada sam prvi put čuo za ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. No, istovremeno nisam bio iznenađen - puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći'''', zaključio je.

Priprema: 1 veći ili 2 manja krumpira (temeljito ga očistit od klica) izgnječiti, sprešati i iz njega iscjedit sok - dobit ćete oko 1/4 čaše od 2dl. S obzirom da sok nije ugodnog okusa, može se pomiješati s vodom ili sa sokom od mrkve. Nakon dolijevanja vode, sok će se malo zapijeniti ali to je normalno. Popiti pola čaše nekoliko puta dnevno na prazan želudac.

Izvor: www.hrsvijet.net

Pročitano 3496 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)

Ostali članci: bolesti