Petak, 12 Travanj 2013 04:38

Muški klimakterij

Napisao 

Kao što žene imaju menopauzu (klimakterij), isto tako i muškarci prolaze "kritično doba" koje se stručno naziva andropauza. Radi se o dugotrajnim hormonalnim i fiziološkim promjenama koje označavaju prestanak najaktivnije životne dobi.

Kakve su razlike i sličnosti između muškog i ženskog klimakterija? Muškarci na kraju toga razdoblja i dalje stvaraju spermatozoide dok žene više nemaju ovulacije pa tako ni menstruacije. Usprkos toj razlici, postoje mnoge sličnosti u načinu na koji oba spola tjelesno i psihički doživljavaju prekretnicu pedesetih godina.

Dob kad počinje andropauze različita je - neki će je muškarci proći u 45. godini, a drugi neće osjećati prve znakove niti u 60. godini. Osim toga, pojedinci različito doživljavaju simptome: neki će biti psihički i fizički uzdrmani, a drugi će osjetiti samo blage tegobe na koje neće ni obratiti pažnju.

Pa ipak, uza svu raznolikost reakcija, mogu se opisati zajednički znaci andropauze. Na osnovi poremećaja hormona (neuravnoteženost hipofize i štitnjače, smanjeno lučenje muškog hormona itd.) javljaju se razne neugodne tjelesne pojave: trajan umor, lupanje srca, loša probava, vrtoglavice i mnoge druge. Često je muškarcima zbog toga potrebna i liječnička pomoć, osobito ako se pojave simptomi šećerne bolesti, prevelike razine kolesterola i slično.

Medicina ne može mnogo pomoći kod popratnih pojava andropauze, primjerice nervoze, tjeskobe, depresije, samoubilačkih misli... U toj se dobi javljaju i mnoge vrste neugodnih osipa, akna, ekcema, herpesa, herpes zostera... K tome, kosa brže ispada, a na koži se javljaju duboke bore i različite pjege.

Najvažnije je da se muškarac psihički ne zapusti. Živite kao da ste uvijek bili u dobi u kojoj ste sada! Nemojte se zamarati kao da ste mladić, ali i dalje nastavite nešto raditi jer muškarci nateže podnose andropauzu ako se ona podudara s prestankom rada. Pazite na sebe više nego dosad, češće posjećujte zubara, pažljivije se oblačite, a nemojte zanemariti ni seksualni život.

Jedite zdravo i razborito jer vam svaka neumjerenost može naškoditi. Primjerice, previše soli uzrokuje povećanje krvnog tlaka, previše životinjskih masnoća i šećera povišenje kolesterola... Preporučuje se prehrana s mnogo minerala i vitamina A, C, E i P, a bolje je uzimati ih s hranom nego u tabletama.

 

Recepti

Muškarci u pedesetim godinama mogu uzimati ove prirodne preparate ako žele spriječiti ili ublažiti posljedice muškog klimakterija:

. Pomiješajte 10 svježih jaja, 10 limuna (biološki uzgojenih), 10 žlica meda od ružmarina, čašu konjaka i punu šaku listova svježe metvice. Miješajte sve ove sastojke dok ne dobijete jednoličnu masu. Svakog jutra prije drugog jela uzmite jednu žlicu ove mješavine.

. Redovito uzimajte pšenične klice ili pivski kvasac, a preporučuje se i terapija sa zobi, po mogućnosti proklijalom.

. Napitak od svježe ili pržene zobi priprema se tako da se dvije male žlice zobi preliju šalicom vrele vode.

. Dobre su i kupke u koje se umiješa pripravak koji se napravi od pet malih žlica zobene pljeve na litru vode.

. Namočiti 10 malih glavica crnog luka u litri bijeloga vina, ostaviti jedan dan na suncu i potom piti dnevno po jednu čašu za vrijeme objeda.

. U 1/4 litre jabučnog octa zdrobite 10 češnja češnjaka, 10 glavica crnog luka, 10 velikih žlica čistog meda i pregršt (punu šaku) svježih listova metvice; ostavite da se preko noći namače; uzimajte 1 čašu dnevno za vrijeme objeda.

. U velikoj zdjeli zgnječite 10 limuna (biološki uzgojenih), 10 glavica češnjaka i 1 stručak peršina; uzimajte jednu srednju žlicu mješavine prije objeda.

. Ako se osim običnih smetnja kod andropauze pojave i problemi s potencijom, preporučuje se jedan od sljedećih napitaka:
- metvica (listovi), 4 male žlice za 1 šalicu;
- ružmarin (listovi i cvjetovi), 2 male žlice za 1 šalicu;
- čubar (listovi i cvjetovi), 3 male žlice za 1 šalicu;
- vinova loza (listovi i grančice), 4 male žlice za 1 šalicu.

Najbolje je pomiješati sve ove biljke, po jednu malu žlicu od svih tih vrsta zajedno, za 1 šalicu.

Pročitano 3778 puta

Ostali članci: bolesti