Petak, 16 Siječanj 2015 18:57

Narodni recept za “liječenje” čmička / ječmenca

Napisao 

Čmičak, ječmenac…. kako god ga nazivali vrlo je neugodan.

Poput svih dlaka i trepavice rastu iz folikula – jamica u koži. Te se jamice mogu često inficirati. Uzročnik te infekcije obično je stafilokok. Na rubu kapka razvija se bolan otok, nalik na furunkul, oko korijena trepavice. Na otoku se javlja bijela glavica gnoja koja se zove ječmenac (katkada i hordeolum); za nekoliko dana ječmenac pukne, bol popusti i trepavica otpadne.

 

Ječmenac traje oko sedam dana i kapak zacjeljuje. Međutim, ječmenci se često vraćaju u kratkom vremenskom razdoblju, pa se ponekad može desiti da se na kapcima stvori nekoliko ječmenaca istodobno. U oba slučaja to se dogodilo, vjerojatno, zato što su se bakterije,  koje su uzrokovale prvi ječ­menac. proširile i inficirale druge folikule trepavica.

Bila sam danas kod prijateljice koja  je išla kod lekara zbog čmička na kapku. Prepisali su joj neku mast i preporučili da stavlja nešto toplo na oko, tri puta dnevno. Posle dva dana, nema pomaka.

Onda sam se setila svog iskustva s ovom “sitnicom” koja može da se jako zakomplikuje i dovede čak i do operacije.

Vukla sam, naime, čmičak nekoliko meseci. I ja sam dobila mast i uputstvo da tri puta dnevno na kapak stavljam kuvano jaje, toplo, zatim sam prešla na kapi tobradeks, koje sam koristila čim bi se ispostavilo da nema vajde od sve te terapije. Dakle, mnogo više od 21 dana, posle čega se ne preporučuju jer izazivaju kataraktu.

Na jednoj od kontrola, našalila sam se, sada već pred drugom doktorkom, prijateljicom – aman, prokokodakaću od onih silnih kuvanih jaja, žao mi da ih bacam. Doktorka je nastavila da se smeje još više nego ja- niko mi nije rekao da jedno isto jaje može da se koristi sve vreme, tako što se svaki put iznova zagreje. I da je preporučljivo stavljati ga što toplije i što češće i što duže na oko.
Za moj čmičak je, ipak, bilo kasno. Ne samo što sam morala na operaciju, nego je pre nje doktorka rekla sestri, au, moraćemo ONO- što je podrazumevalo, osim uobičajenih kapi za anesteziju, ubrizgavanje njekcije u oko. Gde baš, ne znam, ali znam da je jaaaako, jako bolelo. Kasnije čupanje tog zacementiranog sadržaja iz kapka nisam osetila kao bol, ali sam ga i te kako osetila. Kući sam se vratila uvezanog oka i pola glave…
Posle izvesnog vremena čmičak se opet pojavio – nije odstranjen sav sadržaj, valjda.
E, onda sam već znala – par dana sam non-stop držala toplo jaje na oku. Najpre, dok je još vrelo, uvijala sam ga u krpu ili salvetu, a kako je postajalo toplije, njih sam sklanjala i samo jaje držala na oku.
Sav preostali sadržaj iscureo je bez problema.

Naravno, kako je i pisalo, kada je preterana upotreba tobradeksa u pitanju, dobila sam kataraktu na tom oku. kažu da još nije za operaciju, ali je ona ipak izvesna.

I tako, da ponovim – ako vam se pojavi čmičak, konjuktivit, bilo kakvo crvenilo u ili na oku, peckanje i slično, ništa vas ne košta – skuvajte jedno jaje i držite ga na oku sve dok nestanu simptomi ili se ne pojavi beličasto-žićkasto zrnce koje mora da procuri. Naravno, uz obaveznu posetu lekaru.

Preuzato s: negoslava.blogspot.com

Pročitano 8752 puta

Ostali članci: bolesti