Ponedjeljak, 19 Studeni 2012 18:18

Postoji li muški klimakterij?

Napisao 

Iako »muški klimakterij« nije u potpunosti objašnjen, medicinskim je istraživanjima utvrđeno da promjena količine muškog hormona zvanog testosteron utječe na promjenu raspoloženja muškaraca, a izaziva i fizičke promjene u tijelu.

Tjelesne promjene u «muškom klimakteriju» nastaju postupno, a simptomi su smanjeni seksualni nagon, emocionalne i psihološke promjene u ponašanju, smanjenje mišićne mase i gubitak mišićne snage, povećanje masnog tkiva u gornjim i srednjim dijelovima tijela, osteoporoza, bolovi u leđima, te moguće srčane tegobe.

Ovi se simptomi kod muškaraca javljaju u godinama kad su mnogi od njih psihički i fizički dosta nestabilni. Zbog toga oni vjeruju kako se radi o stresu, umoru, napetosti i sličnim vanjskim razlozima, a ne o organskim promjenama koje mogu izazvati spomenute bolesti i tegobe.

Za razliku od ženske menopauze koja obično nastaje u žena koje su u srednjim 40-im pa do srednjih 50-ih godina života, muški klimakterij koji se naziva »andropauza« je mnogo sporiji i proteže se kroz nekoliko desetljeća. Pritom način života, stres, alkohol, ozljede, operacije, lijekovi, gojaznost i infekcije mogu doprinijeti nastanku »andropauze«, ali nisu njezin uzrok.

 

Testosteron

Vjeruje se da su za muški klimakterij, kao i kod žena, krivi hormoni. S godinama kod svih muškaraca pada količina muškog hormona «testosterona», ali se ne može predvidjeti u kojoj dobi će simptomi «muškog klimakterija» započeti kod nekog muškarca. Također, simptomi kod svakog čovjeka mogu biti drugačiji.

Andropauza je prvi put opisana u medicini 1940. godine. No testovi za kontrolu razine hormona testosterona otkriveni su tek nedavno, pa se zbog toga andropauza gotovo uopće nije liječila. Problem je također što simptomi «muškog klimakterija» mogu biti slabi i različiti, a mnogi muškarci teško priznaju da imaju probleme. 

Liječnici sve do nedavno uopće nisu povezivali nisku količinu hormona «testosterona» s bolestima i tegobama na koje su se neki muškarci žalili. Mnogi od njih čak su simptome andropauze povezivali s drugim zdravstvenim stanjima, primjerice depresijom. Ili su svoje pacijente uvjeravali da više nisu mladi i da su to normalne posljedice starenja!

Zbog svega toga mnogi su muškarci patili misleći da su depresivni ili čak psihički bolesni, a radilo se samo o simptomima «muškog klimakterija». No danas je količinu hormona kod muškaraca moguće izmjeriti pomoću testiranja krvi, pa svatko može brzo i lako otkriti jesu li uzroci njegovih tegoba stvarni ili umišljeni.

 

Kako hormoni djeluju

Pomoću usporedbe sa životinjskim vrstama koje dugo žive, primjerice s majmunima, može se razumjeti kako djeluje muški hormon «testosteron». Mužjaci većine takvih životinjskih vrsta pokazuju povremene promjene u aktivnosti testisa i ponašanju tijekom normalnog životnog vijeka, a da na njih ne utječe stres, debljina ili alkohol. Također, uobičajene promjene njihova ponašanje nitko ne može objasniti pomoću emocija ili zbog depresije.

Takvo je ponašanje životinja pomoglo znanstvenicima da shvate kako hormoni imaju velik utjecaj na ponašanje muškaraca, a potom je otkriveno da je mozak prepun «prijemnika» za hormon testosteron i njegove produkte. Kako hormoni djeluju?

Muškarci koji ne mogu proizvoditi testosteron zbog bolesti ili kirurškog zahvata, a ne primaju nadomjesnu terapiju tog hormona, postaju razdražljivi i depresivni. Stres poput razvoda ili teške bolesti može također utjecati na razinu testosterona.

 

Što je normalno

Kad muškarac počne gunđati i razdražljiv je, uglavnom se to pokušava objasniti razinama stresnih hormona i depresijom, a zanemaruje se uloga razine testosterona koja je sigurno u takvim situacijama vrlo niska.

Primjerice, razina testosterona pada za 90 posto kod muškaraca kojima su zbog uznapredovalog raka prostate uklonjeni testisi. Ti muškarci postaju povučeni i emocionalni, lakše se rasplaču i nasmiju. Problem u liječenju je u tome što se znanstvenici još uvijek ne mogu dogovoriti što bi bila normalna razina testosterona kod normalnog muškarca.

Također, dodatne količine tog hormona mogu povećati rizik od srčanih bolesti, pa nadomjesno liječenje testosteronom nije opće prihvaćeno. Ipak, umjesto antidepresiva koje takvim muškarcima obično preporučuju, možda bi u nekim slučajevima depresije malo testosterona ipak bilo djelotvornije.

 

 

Pročitano 2493 puta

Ostali članci: bolesti