Petak, 04 Siječanj 2013 09:14

Prva pomoć: Infarkt, moždani udar

Napisao 

Kad se dogodi nesreća, obično nastaje panika jer nitko ne zna kako treba pomoći bolesniku. Ovdje objavljujemo simptome raznih bolesti i jednostavne načine prve pomoći koji ponekad mogu spasiti život ozlijeđenome ili otrovanome.

 Infarkt

Srčani udar dolazi iznenada i teško ga je spriječiti. Nema sigurnih pokazatelja prema kojima biste mogli prepoznati infarkt, a ovo su neki simptomi koji bi vas trebali zabrinuti i natjerati da potražite pomoć liječnika. Kod infarkta bolesnik ne mora imati sve ove simptome, a moguće je da netko dobije infarkt makar ga prije ništa nije boljelo. Također, ako imate sve ove simptome, najbolje je javiti se liječniku bez straha i panike, jer se oni javljaju i kod nekih drugih bolesti.

Simptomi:

- Stezanje, pritisak ili neka slična bol u prsima koja se može širiti prema lijevoj ruci, ramenu, vratu i čeljusti. Ponekad se bolovi jave i u gornjem dijelu trbuha.

- Znojenje

- Blijeda koža

- Mučnina i povraćanje.

Prva pomoć: 

. Ako netko ima infarkt ili simptome koji na to ukazuju, bolesnik treba mirovati do dolaska liječnika, ne smije hodati niti se bilo kako fizički naprezati. Posjednite ga u polusjedeći položaj, što je bolje nego da leži.  

. Bolesnici koji imaju lijekove za srce, primjerice tinidil ili nitroglicerin, trebaju ih uzeti kad se pojave simptomi bolesti.

. Kod sumnje na srčani udar dobro je popiti smrvljeni andol ili aspirin od 300 mg.

. Ako bolesnik izgubi svijest, treba provjeriti diše li i potražiti puls. Ako osoba ne diše ili se puls ne može pronaći,  trebalo bi odmah početi s prvom pomoći za oživljavanje.

. Ako se pojave svi spomenuti simptomi, treba odmah pozvati hitnu pomoć ili odvesti bolesnika u dežurnu bolnicu.

 


 

Moždani udar 

Neki simptomi moždanog udara mogu trajati od par minuta do nekoliko sati, a obično nastaju zbog trenutnog začepljenja neke krvne žile u mozgu. Ugrušak koji uzrokuje začepljenje može se sam razgraditi, pa će simptomi proći.

Kod moždanog udara bolesnik ne mora imati sve ove simptome, a neki od njih mogu biti blaži ili teži i mogu se sami povući. Vrlo je opasno ako se ovi simptomi jave kod bolesnika koji je već imao moždani udar. Da ne biste pogriješili, najbolje je otići k liječniku ako primijetite većinu ovih simptoma.

Simptomi:

- Otežan govor. Čovjek se trudi, ali uopće ne može govoriti ili se zapliće u govoru i teško izgovara svaku riječ.

- Gubitak svijesti.

- Oduzetost ili slabost u jednoj polovici tijela. Može se javiti iznenada, pa čovjek padne naoko bez razloga. Slabost lijeve ili desne strane tijela ponekad je jedva primjetna, dok ponekad dođe i do potpune oduzetosti tog dijela tijela.

- Povraćanje, ili bolesnik teško guta, a hrana mu curi iz usta. 

- Usta su iskrivljena jer se spustila njihova lijeva ili desna strana.

- Vrtoglavica i poremećena ravnoteža.

- Snažna glavobolja, a zjenice su različite veličine.

- Bolesnik ne može zadržati mokrenje i stolicu.

Prva pomoć:

. Ako se pojavi većina ovih simptoma, treba odmah pozvati hitnu pomoć.

. Neka bolesnik leži, ali glava i ramena trebaju mu biti blago uzdignuti.

. Bolesniku se ne smiju davati hrana niti piće. Ako počne povraćati, treba ga okrenuti na bok kako bi sva hrana koju povrati izašla iz usta.

. Ako bolesnik izgubi svijest, treba provjeriti diše li i potražiti puls. Ako osoba ne diše, trebalo bi odmah početi s vježbama prve pomoći za oživljavanje. 

 


 

 

Otrovanje

Čovjek se može otrovati udisanjem otrova i gutanjem otrovnih tvari, a manje je poznato da se možemo otrovati i preko kože. U svakom domu ima mnogo kemikalija koje mogu biti opasne ako nisu dobro spremljene, osobito za djecu. Ovo su neki od simptoma koji se javljaju nakon otrovanja.

Simptomi:

- Pri udisanju otrovnih para ili plinova dolazi do gušenja i kašljanja.

- Ako se popiju otrovne kiseline ili lužine, javljaju se opekotine ili slične reakcije u ustima i na usnicama.  

- Kad se otrov proguta, javljaju se povraćanje, proljev, bol i mučnina u trbuhu.

- U nekim slučajevima trovanja koža može promijeniti boju i postati plava ili crvena.

- Otrovi mogu izazvati glavobolju i vrtoglavicu, probleme sa srcem, te grčenje mišića.

- U težim slučajevima trovanja čovjek gubi svijest i prestaje disati.

Prva pomoć:

. Ako ste sigurni da je osoba otrovana, trebate odmah pozvati hitnu pomoć ili najbližeg liječnika.

. Samo ako je otrovana osoba potpuno pri svijesti treba potaknuti povraćanje najjednostavnijom metodom - podražajem grla prstom.

. Nemojte poticati povraćanje kod osoba otrovanih benzinom, petrolejem, razrjeđivačima za boje, kemijskim sredstvima koja  stvaraju pjenu, lužinama i kiselinama.

. Ako pokušate izazvati povraćanje kod osobe koja se otrovala  deterdžentom koji stvara pjenu, može doći do smrti zbog gušenja pjenom. Otrovanome treba dati razrijeđenu sapunicu jer ona smanjuje pjenu. 

. Želudac se može isprati tako da se nakon povraćanja daje topla voda, a potom opet potakne povraćanje.

. Nemojte ni u kojem slučaju poticati povraćanje kod osoba  koje nisu potpuno pri svijesti ili ne žele povraćati.

. Kod otrovanja kiselinama ili lužinama treba piti mlijeko ili vodu.

. Dvije žlice medicinskog ugljena razrijeđenog s vodom daju se osobama koje su pri svijesti i mogu piti. Ali ovo sredstvo ne smijete nikad davati osobama koje su se otrovale kiselinama ili lužinama.

. Osobe otrovane plinom ili otrovnim parama trebate odmah maknuti iz prostorije u kojoj su se otrovale, ali pazite da se pritom i vi ne otrujete. Ako je osoba bez svijesti, provjerite diše li i kakav joj je puls. Ako diše, okrenite je na bok, te je počnite oživljavati ako je potrebno.

. Kad bolesnik izgubi svijest prilikom nekog drugog trovanja, također treba provjeriti diše li i potražiti puls. Ako osoba ne diše ili se puls ne može pronaći, trebalo bi odmah početi s prvom pomoći za oživljavanje, ali morate paziti da se i vi ne otrujete.

. Zapamtite, trebate okrenuti otrovanu osobu na bok samo ako je bez svijesti i pritom diše.

. Spremite ostatke otrova ili njegovo pakiranje i odnesite ga u bolnicu da bi liječnici saznali sastav otrova i odredili kako da pomognu otrovanome. Pritom pazite da se i vi ne otrujete.

. Kod trovanja metilnim alkoholom ili antifrizom kao protuotrov treba popiti decilitar žestokog pića i odmah otići u bolnicu. Ako je bolnica udaljena, svaki sat treba popiti još 1/4 dl žestokog pića.  

. Kad je netko poliven otrovom, treba odmah skinuti odjeću i obuću i dobro oprati kožu vodom. Kiseline i lužine treba ispirati desetak i više minuta, a potom kožu koja je bila u dodiru s otrovnim tekućinama treba oprati i sapunom. 

 

 


 

 

Zubi

Relativno česta ozljeda su izbijeni zubi zbog pada ili udarca. I ovdje možete mnogo pomoći ako sačuvate prisebnost duha.

Prva pomoć:

. Zub koji vam je izbijen udarcem možete vratiti ako najkasnije 20 minuta nakon udarca dođete stomatologu.

. Zub koji vam je izbijen nemojte primiti za njegov unutrašnji dio (korijen), nego za onaj dio koji je inače izvan zubnog mesa, te ga bez trljanja, vrlo lagano isperite u mlijeku.

. Ako ozlijeđeni na to pristane, potom lagano stavite zub u njegovo ležište u čeljusti. Na zub stavite čistu gazu, a ozlijeđeni treba mirno i polagano, ali ipak s nešto snage, zagristi gazu.

. Kad ozlijeđeni ne želi da mu se zub vrati u čeljust, možete zub staviti u mlijeko dok ne dođete do stomatologa.

. Kod ove ozljede može doći do jakog krvarenja, pa ozlijeđenome treba staviti na ranu potpuno čistu maramicu ili gazu koju on treba zagristi i držati dok ne dođe do liječnika. Usta se kod ove ozlijede ne trebaju ispirati.

. Ako dođe do krvarenja iz zubnog mesa, potpuno čistu maramicu ili gazu treba namočiti u hladnu vodu i staviti na ranu.

 

 

Pročitano 6287 puta

Ostali članci: bolesti