Subota, 22 Veljača 2014 18:06

Recepti za masnu kosu

Napisao 

Izraz masna kosa nije baš sretno skovan. Ulje nije proizvod kose, nego kože glave. Poput ostatka vaše kože, i ona na glavi ima u sebi lojne žlijezde. One luče sebum, mješavinu masnih kiselina koje ne dopuštaju isušivanje kože glave.

Kod nekih osoba lojne žlijezde izlučuju toliko mnogo sebuma da se kosa od njega sva ulijepi i visi s glave poput špageta. Kosa izgleda masna, plosnata i beživotna.
Proizvodnju sebuma reguliraju hormoni, žene koje imaju ma¬snu kosu često otkrivaju da njihov problem nestaje nakon menopauze, kad im nivo hormona opadne. U međuvremenu masnoću možete kontrolirati pridržavajući se slijedećih savjeta:
* Perite kosu ujutro.
Dok spavate, znojite se. Zato čak i kosa oprana neposredno prije spavanja ujutro izgleda masna i bez sjaja.
* Smiješajte sami svoj šampon.
U 1/4 šalice bilo kojeg bezmirisnog šampona dodajte po 4 kapi esencijalnog ulja ružmarina i lavande. Dobro izmiješajte, sipajte malo na dlan i operite kosu. Ružmarin i lavanda toniraju kožu glave i daju kosi sjaj. Esen¬cijalna ulja mogu se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i drogerijama.
* Koristite šampone naizmjenično.
Naizmjenično koristite svoj redovni šampon sa specijalnim šamponom za masnu kosu koji odstranjuje masnoću s vlasi i s kože glave. Provjerite što piše na etiketi, jer je vama potreban proizvod koji je bogat agensima koji čiste, kao što je natrijumauril-sulfat, ali istovremeno sadrži malo ili nimalo regeneratora kao što je, recimo, lanolin.
* Ispirite octom.
Ocat reducira zaostale tragove sapuna i tvrde vode, tako da vaša kosa djeluje meko i sjajno. Izmiješajte jednu šalicu octa sa jednom šalicom vode i prelijte mješavinu preko kose kao posljednje ispiranje. Ne brinite, miris octa vrlo brzo nestaje.
* Ograničite ili ukinite upotrebu regeneratora.
Većina regeneratora i sličnih proizvoda za njegu kose sadrži sastojke koji joj daju težinu, a to je posljednje što vam treba ako vam je kosa masna.
* Manje četkajte kosu.
Što je više četkate, više rasprostirete ulje s kože glave po kosi.

Pročitano 2731 puta

Ostali članci: bolesti