Četvrtak, 04 Travanj 2013 17:13

Kad se rezus faktor ne podudara...

Napisao 

 Postoje različite priče o nepodudarnosti krvnih grupa i problemima koji zbog toga mogu nastati kod djece i roditelja, ali malo tko zna o čemu se zapravo radi. Kod «nepodudarnosti» krvi nije problem u krvnim grupama nego u rezus–faktoru (Rh). To je posebna bjelančevina u krvi koja može biti pozitivna (Rh+) ili negativna (Rh-).

Oko 85 posto ljudi ima pozitivan rezus faktor, a ostali imaju negativan rezus faktor. Primjerice, ako netko ima krv s pozitivnim rezus faktorom (Rh+) i krvnom grupom «A», onda se kaže da je njegova krvna grupa A pozitivna (A+). Ako netko ima krvnu grupu «0» i negativan rezus faktor, kaže se da je njegova krvna grupa 0 negativna (0-). To vrijedi i za sve ostale krvne grupe.

 

Trudnoća

Recimo da neka žena ima krv s negativnim rezus faktorom, a u trudnoći nosi dijete koje je od oca naslijedilo krv s pozitivnim rezus faktorom. Majčina i djetetova krv uvijek imaju zajednički krvni sustav, a kad dvije različite krvi stupe u kontakt, majčin organizam osjeća djetetovu krv kao nešto tuđe i neprijateljsko, te razvija antitijela koja štetno djeluju na dijete.

To može otežati normalan razvoj zametka, pogubno djelovati na zdravlje djeteta, a u težim slučajevima izazvati čak i pobačaj. Kod prve trudnoće takav se «sukob krvi» rijetko događa jer organizam majke još stvara malo antitijela. Ali kod slijedećih trudnoća raste broj antitijela i vjerojatnost da će biti problema povećava se nekoliko puta.

 

Transfuzija

Do «sukoba krvi» može doći i zbog drugih stvari, ne samo zbog različitog rezus-faktora. Primjerice, kod transfuzije krvi obavezno se mora uzeti u obzir podudarnost krvnih grupa jer postoje krvne grupe koja jedna drugu odbacuju, koje nisu spojive po svom biokemijskom sastavu. Recimo, osoba koja ima krvnu grupu «0» ne smije primiti krv niti jedne druge krvne grupe, nego samo od osoba koje imaju istu krvnu grupu.

S druge strane, krvnu grupu «0» mogu dobiti svi ljudi, bez ikakvih komplikacija i odbacivanja. Zato ljude s krvnom grupom «0» možemo nazvati «univerzalni davatelji». Potpuna suprotnost je krv grupe «AB», koju ne smije dobiti nitko osim osobe koja ima istu tu krvnu grupu! Ali osoba koja ima krvnu grupu «AB» može primiti krv bilo koje druge krvne grupe, pa ljude s tom grupom možemo nazvati «univerzalni primatelji».

 

Primatelj                      Mogući davatelji

0                                 0

A                                 A, 0

B                                 B, 0

AB                               A, B, AB, 0

 

Kod trudnoće postoji opasnost od «sukoba» krvi kad otac ima krvnu grupu «AB», a majka «0», ali to se događa u mnogo manje slučajeva nego kod nepodudarnosti rezus faktora. Ako majka ima krvnu grupu «AB», a otac «0», nema vjerojatnosti da će doći do sukoba krvi. Manja je vjerojatnost da će doći do problema u trudnoći ako otac ima krvnu grupu «AB», a majka «A» ili «B». Još je manja opasnost ako otac ima grupu «B», a majka grupu «0» ili «A», te ako otac ima grupu «A», a majka grupu «0». Najmanja opasnost od sukoba krvi je ako otac ima krvnu grupu «A», a majka «B». Kod ostalih slučajeva vjerojatnost sukoba krvi u trudnoći ne postoji.

Žene kod kojih postoji rizik od sukoba krvi trebaju za vrijeme trudnoće biti pod strogim nadzorom liječnika. Kod njih se tijekom cijele trudnoće treba kontrolirati razina antitijela u krvi. Ti podaci omogućuju da se unaprijed predvidi težina problema za novorođenče i poduzmu mjere da se spriječe komplikacije.      

 


 

 

Jeste li znali?

- Neke se krvne grupe češće javljaju u određenim dijelovima svijeta. Na primjer, 99% Kineza ima pozitivan rezus-faktor (Rh+).

- Različite vrste životinja imaju različite vrste krvi. Psi imaju 4 krvne grupe, mačke imaju 8 grupa, dok krave imaju oko 800 grupa.

- Japanci toliko vjeruju da krvne grupe određuju čovjekov karakter da pitaju «Koja je tvoja krvna grupa?» kao što bismo mi pitali «Koji je tvoj horoskopski znak?».

Pročitano 4634 puta

Ostali članci: bolesti