Petak, 15 Kolovoz 2014 06:53

Uzroci bolesti želuca

Napisao 

Pisat ću o Želucu i svim unutarnjim dijelovima našeg trbuha (abdomena), i to zato što većina bolesti ima svoj uzrok upravo u poremećaju rada Želuca i Crijeva.

Uzrok određenih bolesti trbuha i crijeva (abdomena), jesu naši nepravilni životni stavovi koji vode do bolesti. Prije negoli prijeđem na razmatranje i proučavanje drugih dijelova sustava našeg tijela, dobro bi bilo posebnu pozornost posvetiti ovom dijelu Probavnog sustava.
= Svi mi kao živa bića, prvenstveno jesmo Sluge i Robovi svog Tijela - Želuca! Upravo onako kako ćemo služiti sebe, ali i druge, takva će biti naša sudbina! Sudbini teško možemo pobjeći. Kad - tad, ona će nas stići! Zato, biti Sluga, služiti ili robovati nekome ili nečemu, to je naša prva i prava zadaća života.
Već samim rođenjem svako živo biće, pa tako i mi postajemo „rob" hranjenja. Pravi, slikoviti i prvi primjer jesu naši krikovi pri rođenju, pa zijevanje, otvaranje usta na „suho", na „prazno", tražeći majčinu sisu, baš kao gladni ptići u gnijezdu. Od tada, od tog trenutka, od rođenja ne prestajemo zatvarati usta, jedino kada spavamo, a i tada „slinimo" ili hrčemo,..! I, eto tako počinjemo „služiti" svoj Želudac preko kojega se dalje održavaju svi ostali dijelovi našeg tijela. Zato bez ustručavanja, vrlo otvoreno i slobodno mogu reći da smo svi mi, prvenstveno Sluge sami sebi - Sebe Služimo!
= Želudac je dakle, naš Gospodar, iz čega proizlazi da želudac „gospodari" nama, jer mi njemu služimo, zato što je on uživalac hrane, pa stoga i hrani naše tijelo i njegove organe,..! Ali, nikada ne smijemo zaboraviti da svi dijelovi našeg tijela, sudjeluju u hranjenju želuca, oni su na neki način „Sluge Želuca". Svi dijelovi tijela prikupljaju i osiguravaju hranu Njemu - Želucu.
= Hrana može biti fizička, ali i emotivna - osjećajna ili duhovna, želudac je taj koji to sve procjenjuje, ocjenjuje, vrednuje, uživa, vari, probavlja, jer sve što dajemo, dajemo njemu kako bismo održavali naše tijelo i njegove organe u zdravom stanju ili nezdravom,..!?
Zbog toga nikada ne bismo trebali reći da nismo sluga, i da nikada nećemo biti sluga, ili da ne želimo služiti nikome,..- moguće da smo zaboravili, međutim, od golih činjenica pobjeći ne možemo, jer, pokoravamo se i služimo prvenstveno sebi, dok nam istovremeno naš život prolazi u „služenju" drugih, a sve kroz razne vrste međuljudskih-partnerskih odnosa, prvo od roditeljskih, obiteljskih, pa sve od ljubavnih, poslovnih, prijateljskih, pa sve do služenja nekih tamo nama,..- poznatih ili nepoznatih ljudi,..!

Probavni proces odvija se u Tri (3.) dijela :
= Prvi se Probavni proces odigrava u Želucu,..!
= Drugi se Probavni proces odigrava u Crijevima,..!
= Treći se Probavni proces odigrava u Zadnjem, stražnjem dijelu Debelog crijeva, u Rektumu (čmar, anus, analni otvor),..!

Prvi dio probavnog procesa - Probava - Varenje - Želudac :
= Probavni proces odvija se u želucu u kojem se nakon uzimanja hrane širi ugodan osjećaj topline, a krv navaljuje u njega, jer sada je najaktivniji. U ovom prvom dijelu probavnog procesa smetnje uznemiravanja ili uzbuđenja mogu lako izazvati nelagodu ili nezadovoljstvo, te uzrokovati povraćanje ili prerano propuštanje hrane u crijeva i prije negoli što su dokraja izvršene sve one promjene do kojih je trebalo doći u želucu. Jer nakon uzimanja hrane dolazi vrijeme kada hrana nije još potpuno prihvaćena - provarena, zatim se vari – probavlja, te nastupa vrijeme kada ona napušta želudac.

Drugi dio probavnog procesa - Potiskivanje - Crijeva :
= (,..- dobro je znati da se provarenoj hrani, odmah nakon što izlazi iz želuca dodaje žučna tekućina koju ispušta jetra - zbog čega sadržaj crijeva - fekalije imaju određenu boju,..- vidi jetra i žuč,..)
Dok se probavnom procesu, koji se odvija u želucu primiče kraj, u našim crijevima počinje komešanje, krčanje, klokotanje, cviljenje, zavijanje, što znači da želudac nastoji sve potisnuti kroz „propusne ventile" u crijeva. U crijevima se probavljeno počinje apsorbirati u krvi, te se krvotokom prenositi u sve dijelove našega tijela i njegovih organa, pa sve do zadnjeg djelića tkiva.

Treći dio probavnog procesa - Pražnjenje - Čmar - Anus :
= Pražnjenje crijeva je zadnji dio probave. Hrana koja je primljena u želudac, nikada ne bude posve iskorištena, upijena (apsorbirana), uvijek ostavlja neke ostatke, a i crijeva se s vremenom troše. Naše tijelo je podložno stalnim promjenama, iz sekunde u sekundu stvaraju se nove stanice, dok stare umiru. Sve to možemo vidjeti preko nas samih, preko naše - Kose, Noktiju, Kože, Zubi, Tijela, ali i preko oslobađanja svih prekomjernih ostataka, bilo da se radi o tekućinama ili probavnim ostacima, kojih se tijelo mora osloboditi. Razne tvari koje ulaze u sastav stolice - fekalije, postupno se propuštaju u donji dio tijela - crijeva, a prema otvoru koji se naziva čmar. Crijeva koja se stežu u valovima, „guraju" ostatke hrane prema dolje - niz crijeva.

Treća čakra (3.) - „Ja i Drugi" :
= Želudac je „Prvi na Udaru", jer želudac je jedna vrsta „skladišta i spremište" svih naših emocije - osjećaja, strahova svjesnih i nesvjesnih, opravdanih i neopravdanih, a koje prema vrsti odgoja, nosimo iz roditeljskog doma. Međutim, dobro je znati da, kada živimo u Strahu - prestajemo biti svjesni sebe, svoje okoline i onoga što radimo,..! Kako vrijeme prolazi, s vremenom postajemo - „Gubitnik", onaj koji gubi sebe - svoju osobnost, identitet, dokumente, onaj koji se osjeća izgubljeno, onaj koji gubi ljubav, svoje bližnje i drage osobe, partnere, prijatelje, onaj koji gubi svoje predmete, stvari - novac, posao, imanje,..- itd.,..!
Svi mi koji živimo u Strahu, jesmo upravo slika osobe koja sve u svom životu radi zbog Straha od Nekoga ili zbog Nečega, jer jednostavno ne znamo reći - Ne! Živimo život u žurbi, pa sve što radimo-radimo naglo, jureći, žureći kroz život kao „muha bez glave", jer nemamo strpljenja, ne znamo čekati, moguće da nismo tolerantni, a nije isključeno ni naše „visoko letenje",..- zbog kojeg ćemo jednoga dana – „Nisko Pasti", ma što to značilo,..!

= Dobro je znati da život u neravnoteži ugrožava našu Treću čakru (3.) – „Ja i Drugi" : Želučana - direktno je povezana sa Želucem i probavom koja je fizička i mentalna - Solarni pleksus,..- Zemlja - Vatra, žute je boje - Grad dragulja. Manipura, Karma, Sudbina, svijest, odlučivanje, ponašanje, samoodgoj, samopoštovanje, samopouzdanje, samodisciplina, samo ostvarenje sebe, ili ne ostvarenje!

= Energetski : Treća čakra (3.) – „Ja i Drugi", kada je „otvorena" i normalno radi, donosi mirnoću, skladnost, samopouzdanje, samouvjerenost, „zatvorena", drži nas u izgubljenom, nemirnom, tjeskobnom stanju, „skladište" je svih vrsta strahova, koji su proizašli iz našeg djetinjstva!
Dobro je znati, da se svi odnosi s drugima „pokreću" iz Treće čakre (3.) - Želučane, zato što je ona intuitivni vodič, od čega i potječe pojam „osjećaj u želucu" - „osjećaj iz okoline"! Prema prvom dojmu koji dobije ova čakra, ostale se čakre zatvaraju - šaljući znakove upozorenja ili se otvaraju kako bi prihvatile nekoga ili nešto u naše energetsko polje.

= Treća čakra (3.), Zemlja - materija + Vatra = „vulkan" u utrobi Zemlje : Želučana, Solarni pleksus, „Grad dragulja", dijagonalna je žlijezda, karma - djelovanje - rad, sudbina vlastite osobnosti i svijesti, središte je kralježnice našeg tijela. Manipura je odgovorna za uzimanje - asimilaciju i preradu hrane - emocija također.
Treća čakra (3.) - pokriva dio tijela od točke dva prsta iznad Solarnog pleksusa sve do dva prsta iznad pupka. Ona igra važnu ulogu u središnjem dijelu tijela. Zbog njenog stanja vidljiv je naš odnos prema vanjskom svijetu, drugim ljudima, stvarima, mjestima,..! Zadužena je ova čarka za osjećaj vezanosti, pripadanja nekome ili nečemu, za bliske veze sa drugima, obitelji, kućom, domom, poslom, domovinom.
U trećoj se čakri „stvara - rađa" osjećaj zadovoljstva, povjerenja, samopoštovanja, samopouzdanja, samodiscipline, samo ostvarenja, samoodgoj, a koji pokazuje stupanj naše odgovornosti kod donošenja odluka, koliko se možemo brinuti o sebi, ali i onima koji o nama ovise, onima kojima je potrebna naša pomoć, koliko smo sposobni braniti svoju osobnost, kolika je naša osjetljivost na kritike, kakvo je naše ponašanje i odnos prema drugima, ali i samima sebi, kolike su naše ambicije, hrabrost, velikodušnost, nagon, intuicija, osobnost, ego,..!

= U negativi : Optužujemo i krivimo druge za svoje jadno stanje, jer sve se događa onako kako ne bi trebalo. Nesvjesno blokiramo protok energije koja kola našim abdomenom, dijafragmom, te se ona ne može normalno transformirati. Nastaje poremećaj pravilnog razvoja osobnosti, našeg Ega, te on može biti izražen ili ga nedostaje. „Gubimo" svijest o našem postojanju, gubimo etičnost u ponašanju, moral je u krizi, i sami padamo u krizu, prostakluk se bori s etikom, gubimo svoju moć, živimo u sramoti ili se sramimo, stidljivi smo ili nemamo samopoštovanje, samopouzdanja, nemamo identiteta (moguće da gubimo stvari ili osobne dokumente), nesigurni smo u sebe i svoje sposobnosti. Izražen je visoki stupanj ranjivosti, osjetljivosti na kritike koje ne podnosimo, dolazi do nemogućnosti komuniciranja, prevladava nesposobnost ostajanja na jednom mjestu, kako se kaže - „ne drži nas mjesto", nismo u „središtu", narcisoidnog smo ponašanja, ne volimo posao, ne volimo okruženje svog života. Bojimo se da nekoga ili nešto ne izgubimo, ili da nas drugi neće dovoljno voljeti, plašimo se i strašimo razdvajanja, odvajanja - gubitka nekoga ili nečega. Živimo po „rakovoj" poslovici - „jedan korak naprijed, dva nazad". Nešto, što drugima ide lako, nama teško ili nikako. Moguće je i da kontroliramo druge putem našeg mučeničkog ponašanja - glumimo žrtvu, privlačeći na taj način pažnju drugih. Živimo, po nekim, za nas pogubnim i „razornim" navikama vlastite osobnosti, strahujemo od promjena, da li mjesta života ili nekih navika. Ponekad možemo imati poteškoća u izražavanju svojih potreba i mišljenja, ne znamo i ne možemo odrediti granice, ne vjerujemo intuiciji, nemamo hrabrosti stvoriti svoje mjesto u svijetu. Postoji mogućnost da ovakvim svojim ponašanjem, završimo pod nadzorom drugih ljudi ili u nekoj zatvorenoj ustanovi,..!

= Dobro došlo je : Potrebno je prvenstveno osvijestiti svoje strahove, otkriti otkuda oni dolaze - zbog čega nas opsjedaju, jesmo li ih svjesni ili nesvjesni, što nam rade ti nerazumni „smutljivci - strahovi", suočiti se s njima. Poraditi na svojem samoodgoju, izgrađivanju samopouzdanja, samo povjerenja, samo ostvarenja - ostvarenjem sebe samih. Moramo odbaciti svoje vezanosti i ovisnosti o nekome ili nečemu, o drugim ljudima, također i naš život u nestvarnosti - iluziji - mašti - zabludi, osvijestiti se, osamostaliti, pa i otići iz roditeljskog doma ili napustiti neku zajednicu, ako je potrebno! Dobrodošla je i promjena mjesta stanovanja - boravka!

Bolesti Treće čakre (3.) - „Ja i Drugi" :
= Želučane, probavne, mentalne bolesti,..- jesu sve bolesti želuca, jetra, žučnog mjehura, gušterače, slezene, nadbubrežnih žlijezda, bubrega, pilorusa, dvanaestpalčanog crijeva, tankog crijeva, debelog crijeva, slabinskog dijela kralježnice, ali i bolesti artritisa, čira na želucu, problema i upale gušterače (šećerne bolesti), bolesti jetra (hepatitis), debljine, anoreksije ili bulimije, problema s bubrezima, s probavom - kronične i akutne, te probleme s limfom, cirkulacijom,..!

= Treća čakra (3.), pokriva područje Sredine leđa, Torakalne ili Grudne kičmene kralježnice koja se proteže njenim srednjim dijelom sve preko :
= Četvrtog torakalnog kičmenog kralješka (4.-T.),..- Žučni mjehur,
= Petog torakalnog kičmenog kralješka (5.-T.),..- Jetra i Krv,
= Šestog torakalnog kičmenog kralješka (6.-T.),..- Želudac,
= Sedmog torakalnog kičmenog kralješka (7.-T.),..- Gušterača, Dvanaestpalčano crijevo,
= Osmog torakalnog kičmenog kralješka (8.-T.),..- Slezena,
= Devetog torakalnog kičmenog kralješka (9.-T.),..- Nadbubrežne žlijezde (adrenaline),
= Desetog torakalnog kičmenog kralješka (10.-T.),..- Bubrezi (nositelji energije predaka),
= Jedanaestog torakalnog kičmenog kralješka (11.-T.),..- Mokraćni kanali,
= Dvanaestog torakalnog kičmenog kralješka (12.-T.),..- Tanko crijevo, limfa, Cirkulacija

Napisala: Dolores Rodin

 

Pročitano 2617 puta

Ostali članci: bolesti