Srijeda, 11 Srpanj 2012 13:21

Vid - može se popraviti!

Napisao 

Za razliku od ostalih tegoba koje s godinama snađu čovjeka, većina od nas vjeruje da se jedino vid ne može liječiti. Zato poslušno kupujemo naočale ili leće i ne pomišljajući da bismo sami sebi mogli pomoći i bez lijekova ili operacije.

Nekad se vjerovalo, a i danas mnogi tako misle, da se vid pogoršava s godinama i da je to proces koji nikako ne možemo usporiti. Bolesti oka mogu se liječiti, ali, kažu, nema lijeka za vid koji popušta zbog prirodnog uzroka, a to je starost.

No alternativci vjeruju da, na primjer, već i uravnotežena prehrana može osobito pridonijeti poboljšanju slabog vida. Oni također zagovaraju vježbe koje mogu u nekim slučajevima čovjeka osloboditi nošenja naočala. Te su vježbe obično pripremljene na temelju metode koju je još u prošlom stoljeću predložio dr. William H. Bates.

Taj je liječnik diplomirao na sveučilištu Cornell, a specijalizirao se za očne bolesti i postao profesor na njujorškom medicinskom fakultetu. Budući da nije bio zadovoljan teorijom i praksom službene medicine, odrekao se profesorskog zvanja kako bi imao vremena za pokuse.

Godine 1919. objavio je knjigu «Bolji vid bez naočala» koja je izazvala revoluciju među znanstvenicima i čitateljima i postala bestseler u Americi, ali i u drugim zemljama gdje je prevedena i gdje se počelo pomagati prema njegovoj metodi. Kasnije su mnogi kopirali ovu metodu i knjigu, ali Batesova osnovna načela liječenja nisu se promijenila.

Terapeuti koji danas primjenjuju njegovu metodu razradili su i neke nove zamisli. U početku se s pacijentima obično radi intenzivno, a zatim, kako liječenje napreduje, sve rijeđe. Cilj je postići rezultate već na prvom sastanku s pacijentom. Terapeuti najčešće preporučuju slijedeće vježbe:

vid-ll

Prekrivanje očiju dlanovima

Većini ljudi, tvrdio je Bates, koristi u nekoj mjeri i samo zatvaranje očiju i relaksacija. Ali kroz sklopljene vjeđe prodre ipak malo svijetla. Da bismo to spriječili i postigli još bolju relaksaciju, treba prekriti oči dlanovima. Pritom pazite da ne dodirujete oči. Mislite na nešto lijepo ili slušajte glazbu, nemojte sanjariti. Ako ni o čemu ne razmišljate, oči se neće opustiti. Ponovite tu vježbu dva, tri puta dnevno po 10 minuta.

Pomicanje i njihanje

Danas se vjeruje da je jedna od najboljih metoda za poboljšanje vida oponašanja nesvjesnog pomicanja pogleda, poput neprestanog kretanja vaših očiju dok čitate ove retke. Pritom se nemojte naprezati da prenaglo mičete očima, jer Bates je tvrdio da kod primjene njegove metode ne smije biti naprezanja. Svrha je vježbe opuštanje očiju i poticanje njihove pokretljivosti.

Kad gledate neki predmet, nemojte ga netremice promatrati, nego prelazite pogledom gore – dolje, od jedne strane prema drugoj. Što će biti manji pomak očiju, bolje ćete vježbati očne mišiće. Raširite noge, stanite pred prozor i naginjite se lagano na jednu i drugu stranu 100 puta. Trepnite pri svakom lijevom i desnom otklonu, te promatrajte neki predmet koji je na ulici. Činit će vam se kao da se prozor njiše suprotno od smjera u kojem se vi gibate.

vision-ll

Treptanje

Svrha treptanja je podmazivanje očiju. Ljudi slaba vida, pogotovo oni koji su navikli nositi naočale, mogu dulje bez treptanja kao da se naprežu da bolje vide. Naučite zatreptati jedanput, dvaput svakih 10 sekundi, savjetuju terapeuti, ali to mora biti bez napora, bez obzira čime se u tom trenutku bavite, a pogotovo kad čitate.

Pljuskanje očiju

Ujutro zatvorite oči i pljuskajte ih dvadeset puta toplom, a potom dvadeset puta hladnom vodom. Napravite to i navečer, ali prvo pljuskajte oči hladnom, a zatim toplom vodom.

Izoštravanje slike na blizinu i daljinu

Držite olovku ili neki drugi predmet na udaljenosti od 15 centimetara od lica, a drugu olovku (ili neki drugi predmet) u potpuno ispruženoj ruci u izravnoj crti iza prve. Prvo izoštrite u vašem oku sliku prve olovke, a zatim trepnite i izoštrite u oku sliku druge olovke. Primjetit ćete da vam se slika «neizoštrene» olovke udvostručuje. Ponovite vježbu 10 do 12 puta svaki dan kad god vam se pruži prilika pa ćete tako odmoriti oči.

vid2-ll

Pamćenje i predočavanje

Bates je posebno naglašavao važnost pamćenja i predočavanja u postizanju boljeg vida. Pamćenje boja dok dlanovima prekrivamo oči, ustanovio je Bates, pomaže nam da ih u stvarnosti bolje vidimo. Vid jednog od njegovih pacijenata bio je «ispravljen pamćenjem cvijeta zlatice», a zamišljanjem prekrasnog zalaska sunca mogao bi se postići sličan učinak.

Bates je bio uvjeren da se «prezbiopcija», staračka dalekovidnost, može suzbiti takvim vježbama ako ih odlučno provodimo. U tom smislu opisao je i slučaj jednog starca iz New Yorka koji je, kad je osjetio da mu slabi vid, odmah počeo vježbati oči čitajući najsitnija slova u novinama. Vježbao je sve dotle dok mu oči nisu postale poput «para mikroskopa».

Batesove su vježbe prikladne za ljude čiji vid slabi zbog prirodnih procesa. Drugim riječima, ako sumnjate da vam vid slabi zbog neke bolesti očiju, morate otići na pregled kako biste provjerili da one nisu možda organski bolesne, na primjer, od glaukoma.

Bilo bi dobro da vam sve te vježbe pokaže neki terapeut koji liječi po Batesovoj metodi. No ako ne možete doći do takvog praktičara, pokušajte naći neku knjigu i učite iz nje. Ona prva Batesova knjiga danas bi vam možda bila pomalo nejasna, ali neki su praktičari stoga njegovu metodu približili modernom čovjeku.

Pročitano 2983 puta

Ostali članci: bolesti