Utorak, 18 Prosinac 2012 10:56

Zaštita od HP virusa

Napisao 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencije za odgoj i obrazovanje je upozoriti na opasnosti koje sa sobom nosi infekcija HPV-om (humanim papiloma virusom) te na mjere zaštite među kojima su pravovaljana informiranost, odgoj u obitelji, spolni odgoj u školi, poticanje na odgovorno spolno ponašanje te redoviti preventivni pregledi.

- Od raka vrata maternice koji se dovodi u vezu sa infekcijom HPV-om, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 370 žena, a umre ih više od 100.

- Rak vrata maternice je jedini oblik raka koji ima početnu fazu koja se mogu otkriti i liječiti prije nego se rak razvije.

- Neoprezno i neodgovorno seksualno ponašanje u adolescenciji može imati neposredne, ali i dugoročne posljedice.

- Rizični čimbenici koji mogu pridonositi razvoju komplikacija su rani početak seksualnog života, veći broj partnera te neuporaba kondoma.

- Uz opće mjere zaštite reproduktivnog zdravlja i prevencije spolno-prenosivih infekcija (odgađanje prvog spolnog odnosa u kasniju dob, vjernost u partnerskim odnosima, redovita i pravila uporaba kondoma, što manji broj partnera) specifične mjere prevencije obuhvaćaju i edukaciju, osiguranje odgovarajućih zdravstvenih službi i cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom i virusom hepatitisa B.

- U Hrvatskoj je obvezno cijepljenje novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B.

- Cijepljenje protiv HPV infekcije uključeno je kao preporučeno cijepljenje u "B programu" cijepljenja koji donosi Ministar zdravlja.

- U Gradu Zagrebu provodi se cijepljenje djevojčica od 12 do 13 godina, a troškove snosi Grad Zagreb.

Pročitano 2700 puta

Ostali članci: bolesti