Četvrtak, 10 Siječanj 2013 21:16

Zimski virusi napadaju želudac

Napisao 

Novi "zimski virus" koji izaziva povraćanje, proširio se iz Australije na Francusku, Novi Zeland i Japan i postupno u Britaniji. Ovo nije potpuno novi virus, nego tako zvani "soj" virusa, a otkriven je prošli tjedan. Britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) objavila je da je genetsko testiranje pokazalo kako taj soj sada izaziva više viroza u Engleskoj i Walesu nego drugi sojevi.

Ovaj soj virusa nema gore simptome od drugih virusa, ali kao i ostali sojevi može izazvati teško povraćanje, dijareju (proljev) a ponekad vrućicu, glavobolju i želučane grčeve.

Postoji mogućnost da se ovaj virus proširi i kod nas, ali ne treba ga brkati sa sličnim bolestima. Naime, u ovo zimsko vrijeme kod nas se zna proširiti gastroenteritis, bolest koju obično nazivamo želučanom ili crijevnom virozom. Ovdje ukratko opisujemo kakva je to bolest da je ne biste pobrkali s gastritisom.

Uzrok gastroenteritisa može biti virus koji se brzo širi u uredima, školama, domovima za starije ili vrtićima. Otrovanje hranom, bakterije i paraziti također mogu izazvati gastroenteritis. Bakterijska infekcija probavnog trakta često je uzrok proljeva tijekom putovanja. Ponekad upotreba određenih lijekova i prekomjerne količine alkohola mogu dovoljno nadražiti probavni trakt i izazvati tegobe.

 

Kratko traje

Ovo su neki simptomi bolesti koji obično ne traju dulje od 48 sati: mučnina i povraćanje, proljev, bolovi i grčevi u trbuhu, vrućica, slabost i iscrpljenost. Liječnik će u većini slučajeva dijagnosticirati bolest samo na osnovi simptoma, a analiza stolice može pokazati radi li se o parazitnoj ili bakterijskoj infekciji.

Osim u slučaju bakterijskog oblika bolesti ili pojave komplikacija, uglavnom nije potrebna stručna njega nego odmor, puno tekućine i lagana hrana. No ako od povraćanja i proljeva dehidrirate, možda ćete morati u bolnicu. To se najčešće događa dojenčadi, starijim osobama i osobama s kroničnim bolestima poput dijabetesa.

Tijekom prva dva dana jedite samo dvopek. Pijte puno tekućine, vode ili čaja. Nakon što simptomi nestanu, jedite biološki jogurt s bakterijom Lactobacillus acidophilus, banane, hranu s mekinjama i povrće. Izbjegavajte mliječne proizvode dva tjedna nakon što se proljev povuče; oni mogu izazvati ponovni proljev dok se vaš organizam ponovo prilagođava apsorpciji mlijeka.

 

Ako većina od ovih simptoma traje duže od dva dana, svakako otiđite k liječniku:

  • - imate temperaturu 38° ili višu
  • - simptomi se ponovo javljaju usprkos liječenju
  • - imate sluz ili krv u stolici
  • - povraćate krv
  • - prekomjerno žeđate
  • - mokrite manje nego inače
  • - suše vam se usta i osjećate se smušeno
  • - imate jake bolove i nadima vam se trbuh

 

 

Pročitano 3039 puta

Ostali članci: bolesti