Utorak, 11 Prosinac 2012 20:50

Alkoholizam: može biti smtonosan

Napisao 

 

 Što učiniti ako je vama bliska osoba alkoholičar? Koje su opasnosti po tu osobu ako se ne liječi? Pročitajte jedan uobičajen primjer ovisnosti o alkoholu i odgovor stručnjaka.

«Nakon što je prije 8 mjeseci dobrovoljno proveo tjedan dana u bolnici u stanju na granici delirija, moj 55-godišnji otac po prvi puta u zadnjih par desetljeća čitava tri mjeseca nije pio. Međutim, nakon toga je ponovno počeo piti. Očigledno je da to ne želi, ali ne može prestati. Problem je u tome što se, kako se čini, svako jutro budi s mišlju i nadom da taj dan neće piti, te popije nekoliko Apaurina. Nakon toga tijekom dana popije nekoliko decilitara žestokog pića. To traje već mjesecima. Zanimaju me točne posljedice kombinacije apaurina i alkohola, pogotovo u tim količinama, koje se kod njega gotovo svakodnevno ponavljaju. Zanima me koliko živaca, živčanih i moždanih stanica mu je preostalo, ubrzava li na taj način vlastitu smrt, ili neku tešku psihičku bolest (kod njega je i u rijetkim trenucima trijeznog stanja vidljiv poremećaj u zdravom zaključivanju, izmišljanje "činjenica" i slično).

Inače se radi o visokoobrazovanom čovjeku koji cijeli život radi odgovoran posao u tehničkoj struci, no unatoč "logičkom i razumnom" načinu razmišljanja koji je bio sastavni dio njegove svakodnevnice tokom cijeloga života, apsolutno odbija obratiti se psihijatru, društvu liječenih alkoholičara ili poći na neku drugu terapiju.

Dakle, moje je pitanje koliko mu još preostaje "života" s apaurinima i alkoholom?»

Odgovor:

 Alkohol i apaurin (i slični lijekovi) djeluju tako da si međusobno pojačavaju učinke. To znači da će apaurin pojačati alkoholom izazvan poremećaj koordinacije i psihomotorike. Alkoholizam je bolest koja oštećuje mentalno i fizičko zdravlje, kod alkoholičara se javljaju ponavljani problemi u obitelji, na poslu ili u školi…

Upotreba alkohola neke situacije može učiniti opasnima, primjerice, vožnju automobila, probleme u međuljudskim odnosima ili sa zakonom. Tijekom vremena, pijenje alkohola će postati način življenja u kojem će se postupno zanemarivati sve druge aktivnosti koje su donosile zadovoljstvo, a na njihovo će mjesto doći neprestano uzimanje alkohola i briga oko njegova nabavljanja. Pojavit će se tolerancija na alkohol te će osoba za isti učinak trebati piti sve više, a nalaženje prikladnog vremena i mjesta za uživanje alkohola bit će sve teže, dok će se količina popijenog alkohola povećavati. Polako će se zanemarivati sva društvena ograničenja.

 Veća smrtnost

 Ukoliko se i javi misao o prestanku uzimanja, njoj će se ubrzo suprotstaviti jaka prisilna želja za pijenjem alkohola. U početku opiranje toj prisili možda i može dovesti do nekih rezultata, no kasnije će neuzimanje alkohola dovesti do složenog stanja organizma koje može dovesti i do epileptičkih napadaja i delirija. Konačno će osoba dospjeti do liječnika, a bolesti koje se mogu razviti su gastritis, ciroza jetre, proširen venski sustav jednjaka, upala gušterače itd. Tada će bolesnik biti upoznat sa svim štetnim posljedicama upotrebe alkohola, no katkad će – usprkos uvidu u štetnost alkohola – ipak nastaviti piti.

Ovisnici o alkoholu imaju 3,6 puta veću smrtnost u odnosu na vršnjake koji nisu ovisnici, a smrtnost se povećava s razinom jačine ovisnosti. Pretjerana upotreba alkohola uzrokuje brojne komplikacije, pa se tako može javiti alkoholna polineuropatija (oštećenje perifernih živaca koje se manifestira bolovima, trncima, gubitkom površinskog i dubokog osjeta, a može dovesti čak i do nepokretnosti bolesnika).

 Psihijatrijsko liječenje

 Također može doći do alkoholne epilepsije, ozljede glave uslijed padova i alkoholne demencije (difuzno oštećenje mozga, propadanje moždanih stanica koje se manifestira nizom promjena u ponašanju alkoholičara). Kod Vašeg oca već su prisutne neke komplikacije, koje bi se liječenjem još mogle zaustaviti od daljnjeg pogoršanja.

Nužno bi bilo bolničko liječenje u početku, a u nastavku liječenje djelomičnom hospitalizacijom (dnevna bolnica) i uključivanje u Klub liječenih alkoholičara. U liječenju trebaju sudjelovati i članovi obitelji. Ako živite u Zagrebu, možete se obratiti u KB "Sestre milosrdnice" Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti ili u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče - Odjel alkoholizma i ovisnosti; a u drugim gradovima možete se obratiti nadležnoj psihijatrijskoj službi. Ukoliko ne možete oca nagovoriti na liječenje, nemojte se ustručavati zatražiti intervenciju Hitne medicinske pomoći i Policije – u stanjima akutnog pijanstva.

 

Pročitano 4675 puta