Četvrtak, 03 Siječanj 2013 15:49

Bila je to "paučinasta cista"

Napisao 

Kad je saznala da mora na operaciju, gospođa Ivanka je doživjela šok koji je prošao tek nakon razgovora s iscjeliteljem Mijom Trputcem, koji je ustvrdio da joj može pomoći. Ovdje ona opisuje terapiju nakon koje je njezina operacija otkazana.

Poslije puberteta imala sam povremeno slabije upale i manje tegobe, ali nikada to nisu bili neki veći problemi i teži bolovi. Ponekad bi mi i menstruacija kasnila ili se produžila, ali sve je to bilo u normalnim granicama. I kad su me prošle godine počeli boljeti trbuh i donji dio leđa za vrijeme menstruacije, pomislila sam da je to tek neka slučajna bol koja će brzo proći.

Zbog toga u početku nisam ni pomišljala da odem k liječniku. No kako su se bolovi redovito nastavljali i nakon menstruacije, otišla sam na pregled da umirim savjest. U početku nitko nije vjerovao da se radi o nekoj težoj bolesti, pa su mi rekli da se bolovi možda javljaju zbog novih uložaka za cipele koje sam odnedavno počela nositi.

Povjerovala sam da je to uzrok mojih tegoba, pa sam trpjela nekih mjesec dana i čekala da bolovi prođu. No kako su bili sve jači, opet sam otišla k liječniku. Rekli su mi da bi to možda mogli biti bubrezi, jetra ili nešto treće, pa da je najbolje da napravim sve pretrage, umjesto da se napamet nagađa.

 

Miom od 7,3 mm

Na ultrazvuku se odmah pokazalo da imam upalu zdjelice, pa su me hitno uputili ginekologu, dali mi antibiotike i potom me poslali u bolnicu. Napravila sam takozvani “kolor dopler”, i nakon te pretrage pokazalo se da imam miom na maternici promjera 7,3 milimetra, te da mi je čitav desni jajnik u nekakvoj «cističnoj tvorbi paučinaste građe”. 

Liječnik je rekao da je moguće da je miom dobroćudan, ali da je cista vrlo velika i da bih zbog toga trebala napraviti pretrage koje će pokazati imam li rak jajnika ili ne. Kad su pretrage bile gotove, rekli su mi da se odmah počnem pripremati za operaciju.

Bio je to za mene preveliki šok jer za vrijeme svih mojih tegoba nikad nisam imala veće krvarenje ili slične poremećaje, pa nisam očekivala operaciju. Zanimalo me je postoje li ipak neki drugi lijekovi ili terapija osim operacije? Ginekolog mi je objasnio da ima nekih lijekova koji miom mogu smanjiti za 2 do 3 milimetra, ali to meni ne bi mnogo pomoglo.

 

«Mi ćemo to riješiti»

Sve me je to užasnulo, isprepadala sam se, jer ako liječnik kaže da nema druge pomoći osim operacije, to je strašno. Nisam znala što bih radila, kako bih sebi pomogla. I takva sva jadna, nekako spontano sam pomislila na Miju Trputca, iscjelitelja koji je nekoliko godina pomagao mojoj mami. Možda bi i meni mogao pomoći?

Nazvala sam ga i počela pričati, ali sve je to bilo zbrkano jer sam za vrijeme razgovora stalno plakala. Ali nije se tu imalo što pričati, kad sam spomenula miom i cistu, on je odmah sve znao. K tome, baš je bila Nova godina, pa sam se pripremala na neko putovanje. U jednom dahu ispričala sam iscjelitelju kako je nakon ovakvog nalaza sve za mene stalo, od svega sam odustala.

No Mijo mi je mirno rekao da odem na put što sam ga isplanirala, a nakon toga na dodatne pretrage, i da ćemo «mi to riješiti». Zbunjeno sam upitala: «A kako, kad doktor kaže da trebam odmah na operaciju?!». Nije mnogo objašnjavao, samo je potvrdio što mi je rekao, a meni je odmah bilo lakše, jer on nikad ništa ne obećava svojim pacijentima, a sada je bio tako siguran u to što govori da sam mu morala povjerovati. Još mi je rekao da je jednom pomogao ženi koja je imala mnogo veći miom, od 12 centimetara, pa će valjda pomoći i meni.

 

Voće, jogurt, tahebo

Otišla sam na put i nakon Nove godine odmah napravila dodatne pretrage, koje su potvrdile onu prvu dijagnozu. Nisam ništa govorila liječnicima, ali kako datum operacije još nije bio utvrđen, odmah sam otišla k Miji na terapiju i dogovorila sa s njim što sve mogu sama napraviti, jer se nisam htjela predati i bespomoćno čekati operaciju.

Počeli smo s njegovim terapijama. On obično radi po četiri tretmana svakog tjedna. Osim toga rekao mi je da prestanem jesti crveno meso, te da uzimam što više voća i povrća. Također, potpuno sam prestala uzimati mlijeko i svježi sir, a od mliječnih proizvoda jela sam jogurt. Čitavo vrijeme terapije pila sam čaj «tahebo». Mijo preporučuje da se uzima što više ovog čaja, a ja sam ga dnevno pila i do litru i pol.

Pitala sam ga smijem li uzimati kapi «imunal», a on je viskom provjerio i ustanovio da mi odgovaraju. Preporučio mi je da što više odlazim u prirodu jer ona sama po sebi djeluje iscjeljujuće, te da svakako, svakog dana pola sata posvetim samoj sebi: da meditiram (ako znam kako se to radi) ili da se jednostavno povučem u osamu gdje me nitko neće uznemiravati.

 

Skočila sa stola

Još sam uvijek bila sva u strahu, pa na prve tri terapije nisam osjetila olakšanje i prestanak napetosti. Ali odjednom, nakon četvrte terapije, sama od sebe postala sam optimist. Terapije Mije Trputca su posebne, on radi drugačije od većine ostalih iscjelitelja. Nikada unaprijed ne odredi koliko će trajati tretman, a prije, za vrijeme i nakon tretmana razgovara s pacijentom, pita čovjeka kako se osjeća, ima li kakve reakcije, i sve nekako teče spontano, a najčešće traje  čitav sat.

Ja sam obično na njegovim terapijama osjećala ugodu, opustila bih se, a povremeno bi me prožela i neka toplina. Sjećam se da sam na četvrtoj terapiji odjednom osjetila bol u predjelu desnog jajnika. Bila je tako jaka da sam skočila sa stola za terapiju, ali Mijo me je odmah umirio i rekao da je to normalno, čak da je to dobra reakcija. U početku sam za vrijeme tretmana osjećala trnce u nogama, ali poslije je i to prošlo.

 

Burna reakcija

Nakon prve serije od četiri tretmana, Mijo mi je rekao da bih možda preko vikenda mogla osjetiti bolove, i da će mi možda biti gadno. Nisam o tome previše razmišljala, nekako sam to prečula jer sam bila sretna što su se bolovi u ta četiri dana smirili. A onda šok: u subotu i nedjelju odjednom sam osjetila isto probadanje kao i prije, dobila sam temperaturu i bila sva nesretna. Prestrašena, pomislila sam da se bolest opet vratila. Šutjela sam i trpjela, čekajući novu terapiju.

No u ponedjeljak je sve prestalo. Nisam više osjećala nikakve bolove, a kada sam došla kod Mije, podsjetio me je da me je upozorio kako će se vjerojatno dogoditi tako burna reakcija.

Nastavili smo istim tempom, po četiri terapije tjedno. Strah i bolovi su pomalo prestali, vjerovala sam da mi je bolje. 

Nakon mjesec i pol dana i ukupno 12 terapija kod Mije Trputca, odvažila sam se i opet zatražila od liječnika uputnicu za pretrage. Inače se sve takve pretrage rade tek nakon pola godine, ali liječnici su mi dali uputnicu jer sam morala ići na operaciju.

 

Bolja mjesečnica

Očekivala sam neko poboljšanje, ali kada je liječnik pročitao moje nalaze opet sam doživjela šok, ali pozitivan. Miom se smanjio sa 73 na 55 milimetara, a oba jajnika su bila «uredne veličine i izgleda»! I ja i liječnik bili smo iznenađeni kako se to dogodilo kad nisam uzimala nikakve lijekove niti medicinsku terapiju. No ja sam znala zbog čega se to dogodilo, ali liječnik nije mogao niti naslućivati. Najvažnije je ipak bilo da je operacija odgođena.

Kod mene se odjednom sve uravnotežilo. Prije sam imala i povećan desni jajnik, a sada je njegova veličina odjednom bila normalna. Zbog toga sam nastavila raditi sve što mi je Mijo savjetovao i bila sigurna da će sve dobro završiti. Nakon četiri mjeseca opet sam tražila uputnicu za sve pretrage. Nalazi su pokazali da se miom smanjio na 44 milimetra, a jajnici su bili «uredni», pa je potvrđeno da ne moram na operaciju.

Pola godine nakon što je sve počelo, otišla sam opet na ultrazvuk, ali ginekolog nije vidio nikakav miom! Kod mene se sve uravnotežilo, nisam osjećala nikakve tegobe niti bolove. Zanimljivo je da sam od puberteta imala neke slabije upale i slične probleme, no odjednom je sve to u mojoj 39. godini prestalo! Ciklus mi se stabilizirao, svaki put traje točno 26 dana, a prije je bio često poremećen.

Kad sam nakon svega odlazila na pregled kod liječnika, oni nisu mogli vjerovati da je sve prošlo bez operacije. Čak sam svom ginekologu rekla da nisam uzimala nikakve lijekove nego da sam bila kod iscjelitelja Trputca. Nije mi zamjerio, samo je malo zakolutao očima i dobrodušno rekao: «Ako vam je pomoglo, nemam ništa protiv!»    

  

 

Pročitano 2760 puta