Petak, 08 Veljača 2013 06:41

Bol u leđima, lopaticama, križima...

Napisao 

Uklještenje određenih dijelova tijela izaziva bolove u kralježnici ili nekom drugom području. Na te bolove mogu utjecati različiti razlozi, primjerice, zanimanje pacijenta (ako stalno sjedi li obavlja težak fizički posao), urođena mana, kao što su spuštena stopala, nezgodan pad ili, naprosto, prirodna građa osobe.

Evo nekih primjera iz prakse Dr. Vjekoslava Grgića. Tegobe pacijenata bile su uzrokovane različitim razlozima, ali svima je pomogla manipulativna terapija. Nakon određenog vremena, takva terapija potpuno eliminira bol.

Glavobolja

Četrdesetpetogodišnja strojotipkačica N.D. patila je od kroničnih glavobolja. Bol je bila koncentrirana na zatiljku, a onda se postupno širila u jednu polovicu glave, kada je dolazilo do "napada". Na prvom pregledu zapazio sam da je došlo do blokade između prvog i drugog vratnog kralješka i na vratno–prsnom prijelazu. Trebalo je, dakle, mobilizirati blokirane dijelove i manipulirati ih. Pacijentica je, osim toga, morala redovito izvoditi mobilizacijske vježbe za vratnu kralježnicu. Ne smije spavati potrbuške, a upravo je to bio njezin omiljen položaj za spavanje. Preporučio sam i uporabu anatomskog jastuka.

Već za tri tjedna kod pacijentice je nestao osjećaj zakočenosti i težine u vratu, a glavobolja je znatno smanjena. Na novom pregledu sam opet izveo manipulaciju dijela kralježnice. Na sljedećem pregledu pacijentica gotovo nije imala tegoba, a kralježnica je opet normalno funkcionirala.

Uzroci:
Duži prisilni položaji vrata i glave zbog posla kojim se N.D. bavi mogu izazvati funkcionalne poremećaje u kralježnici, koji potom izazivaju određene tegobe, kao što je glavobolja.

Bol u križima

Pacijentica A.M., medicinska sestra, nakon nezgodnog pada na stražnjicu osjećala je bol u križima. I ranije je povremeno patila od križobolje, ali su sada bolovi znatno pojačani. Bol «isijava» u stražnji dio bedra desne noge i «kreće» se prema kuku, uz povremena utrnuća. Bol se pojačava ako se pacijentica optereti ili duže stoji.

Na prvom pregledu opazio sam da zdjelica ima kosi položaj udesno, a kralježnica odstupa od srednje linije. Primijetio sam i kako je asimetrična visina lopatica, ramena, trokuta stasa i određenih točaka zdjelice. Muskulatura je pojačano napeta u regiji križa. Skraćene su aktivne kretnje slabinsko–križnih segmenata.

Očito se ukliještio segment L5/S1 i desni križno-zdjelični zglob. Nužna je ciljana manipulacija. Nakon što sam izveo zahvat, tegobe su smanjene, te je križno–zdjelični zglob počeo normalno funkcionirati, kao i segment L5/S1.

Na kontrolnom pregledu za dva tjedna pacijentica navodi da još osjeća kratkotrajnu bol pri dužem stajanju. Ponovo izvodim mobilizaciju križno-zdjeličnog zgloba. Preporučujem da pod desnu nogu stavi podložak zbog skraćenja noge. Za tri tjedna pacijentica me obavještava da ne osjeća više nikakvu bol. Klinički je nalaz stabilan.

Uzroci:
Neki su ljudi već svojom prirodnom građom predodređeni za funkcionalne poremećaje kralježnice. U ovom slučaju pad je bio samo povod da potpuno dođu do izražaja pritajene smetnje izazvane kosom zdjelicom i ukrivljenjem kralježnice. Ovi poremećaji uvjetovali su, naime, kronično nepravilno statičko opterećenje zdjelice i kralježnice, a potom izazvali funkcionalne smetnje. U ovakvim slučajevima manipulativna terapija ima odlične rezultate i sigurno je najjeftiniji oblik terapije.

Bolovi pod lopaticom i rebrima

Pacijentica M.R. žalila se na kronične bolove, posebno ako duže stoji ili leži na desnom boku, koji se javljaju ispod desne lopatice, te na učestale napade boli ispod desnog rebarnog luka (od leđa do žučne regije i jetre). Raniji pregledi isključili su organske bolesti jetre i žučnog mjehura.

Na prvom pregledu zapažam da je kralježnica blokirana na prsno-slabinskom prijelazu, da je došlo do spazma desnog mišića PSOAS, da je došlo i do blokiranja u području srednje prsne (torokalne) kralježnice. U donjim segmentima torokalne kralježnice izražene su bolne kožne zone. Primarni uzrok uklještenja je izražena prsno-slabinska skolioza. Nakon manipulacije uklještenih segmenata, pacijentici se stanje znatno poboljšalo. Učestali napadi boli koji su sličili napadima žučnih kolika potpuno su nestali.

Uzrok:
U ovom slučaju uzrok lažnih žučnih napadaja bio je u kralježnici! Primaran problem je u iskrivljenoj kralježnici – skoliozi. Iz uklještenih segmenata bol je zračila u područje žučnog mjehura. Općenito je skolioza najčešći uzrok prenošenja boli iz kralježnice u unutrašnje organe. Zato uvijek treba pregledati statiku kralježnice!

Bolovi u trbuhu

Studentica B.L. još od svoje trinaeste godine, odnosno od prve menstruacije, trpi bolove u dubini trbuha. Uzrok je funkcionalna dismenoreja. Pacijentica se izrazito loše drži, ramena su joj opuštena, leđa povijena, trbuh spušten, a opažam i pojačano slabinsko udubljenje kralježnice. Rendgen pokazuje više vodoravni položaj krstače, a funkcionalnim pregledom dijagnosticiram uklještenje križno-zdjeličnog zgloba desno i blokiranje segmenta L5/S1.

Manipulacija je bila uspješna. Preporučio sam vježbe za jačanje leđne i trbušne muskulature. Na sljedećem sam pregledu obavio još jednu manipulaciju. Nakon četiri mjeseca potpuno su nestali problemi u vrijeme menstruacije.

Križobolja

Statički deformiteti stopala, odnosno spuštena stopala, često znaju biti uzrokom smetnji koje izazivaju križobolju. Manuelna terapija pomaže ne samo da se otkloni bol u stopalima, već i u križima. Takav je slučaj s građevinskim poduzetnikom T.I., koji je imao višegodišnje bolove u stopalima, potkoljenicama i križima. Smetnje su bile izraženije kod stajanja, hodanja i pri većem fizičkom opterećenju. Kod njega sam otkrio spuštena stopala, uz izvrtanje pete, te uklještenje lijevog križno-zdjeličnog zgloba.

Obavio sam u dva navrata mobilizaciju zglobova stopala, pete i križno-zdjeličnog zgloba. Preporučio sam vježbe i nošenje ortopedskog uloška s povišenim unutarnjim rubom (zbog korekcije svoda i izvrtanja pete). Bolovi su već za mjesec dana nestali.

 


 

Kako vrijeme utječe na kralježnicu

Dokazano je da svaka promjena vremena, posebno ako je vrijeme nestabilno i kišovito, pogoršava bolesti kralježnice i cijelog koštano-zglobno-mišićnog sustava. To dobro znaju svi oni koji boluju od reumatskih bolesti. No, zanimljivo je da i topli vjetrovi negativno utječu na zdravlje i posebno na raspoloženje i psihu čovjeka. Utjecaj vremena na zdravlje događa se zbog poremećaja «električne ravnoteže» u atmosferi. Naime, prevaga pozitivnih nad negativnim ionima izaziva te negativne reakcije. Kada je u atmosferi otprilike 20 posto više pozitivnih nego negativnih iona, situacija je najpovoljnija i tada govorimo o «električnoj ravnoteži».

Zašto dolazi do zdravstvenih tegoba promjenom vremena? Svaka stanica u tijelu ima svoju električnu aktivnost, a kod oštećenih ili bolesnih stanica ta je aktivnost promijenjena. Zato su te stanice osjetljivije na atmosferske utjecaje. Ako se kralježnica funkcionalno blokira (ukliješti), refleksno nastaju izuzetno bolne kožne zone. Ove su zone pojačano osjetljive na poremećaje električne ravnoteže.

Kad se naruši ravnoteža atmosferskog elektriciteta, to "aktivira" prijamnike podražaja u preosjetljivim kožnim zonama. Podražaj se prenosi u pripadajući segment kralježnice. Tada dolazi do pogoršanja kliničke slike. Preko podraženih živčanih vlakana «bude» se pritajeni funkcionalni poremećaji u kralježnici. Tako se promjenom vremena pojačava vratna glavobolja ili, primjerice, kronični lumbago. Bolest može pogoršati i hladnoća koja djeluje na preosjetljive kožne zone.

Pročitano 25175 puta