Ponedjeljak, 04 Ožujak 2013 20:53

Moždani udar - istinita priča!

Napisao 

Ovaj tekst je prenesen s Facebooka. Dijeli ga Alen Almin Bašić koji poručuje: Svakodnevno šaljemo toliko nepotrebnih stvari, onda možemo poslati i nešto korisno, zar ne?! Jedan kardiolog je rekao da prosljeđivanjem ovog E-Mail-a na 10 osoba možemo biti sigurni da jedan život - eventualno i naš vlastiti - može biti spašen.

Na partiji roštilja Sanja se spotaknula i pala. Ponudili su joj da pozovu hitnu pomoć, no ona je sve uvjerila kako je dobro i da se samo zbog novih cipela spotakla o kamen.
Kako je djelovala blijedo i tresla se, pomogli su joj da se očistiti i donijeli novi tanjir s hranom. Sanja je ostatak večeri provela veselo i raspoloženo. Njen muž je kasnije nazvao i javio svima, da je Sanja prevezena u bolnicu. U 23 časa iste večeri Sanja je umrla.
Na druženju uz roštilj je pretrpila prvi a onda kasnije drugi fatalni moždani udar. Da su njeni prijatelji znali da pročitaju znakove moždanog udara, Sanja bi danas možda bila živa.
Neki ljudi ne umru na licu mjesta. Često ostanu u bezizlaznoj situaciji, upućeni na pomoć. 
Potreban je samo 1 minut kako biste pročitali slijedeće...
Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posljedice moždanog udar ako u roku od 3 sata može doći do dotične osobe. Kaže da je trik prepoznati moždani udar, dijagnosticirati ga i liječiti pacijenta u roku od tri sata, ali to nije jednostavno. 


PREPOZNAJ MOŽDANI UDAR:
Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar:
1. zamoli osobu da se nasmiješi (neće uspjeti) !
2. Zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (na pr: "Danas je lijep dan.") Imaće problem da to kaže!
3. zamoli osobu da podigne obje ruke (neće moći ili će moći samo djelomično) !
4. zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljulja se s jedne strane na drugu, to je također znak moždanog udara) !
Ukoliko osoba ima problema s jednim od navedenih koraka, odmah nazovi hitnu pomoć i opiši simptome osobe telefonom dežurnom u hitnoj pomoći.

 

TAKOĐE JE BLAGOTVORNO NEPOSREDNO POŠTO SE TO DESILO, UNESREĆENOM
OŠTRIM VRHOM (IGLOM, MAKAZA, NOŽIĆA), prethodno dezinficiranim ako je moguće, pustiti iz vrha palca kažiprsta ili prsta do njega, nekoliko kapi krvi.  Ta je metoda na istoku poznata i u "SU JOK" terapiji opisana kao prvi korak za lječenje moždanog udara. 


 

Pročitano 5223 puta