Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 07:30

Iridologija: Bolest se vidi u oku

Napisao 

Iridologija je stara, ali gotovo potpuno nepoznata metoda dijagnosticiranja bolesti. Promatranjem šarenice oka mogu se otkriti mnoge bolesti prije nego što se pojave bilo kakvi drugi simptomi u organizmu.

 

 

Iako se ova metoda spominje i kod starih Grka, smatra se da je „otac“ iridologije mađarski liječnik Ignatz von Peczely. Nikad to nije potvrđeno, ali priča kaže da je do svog otkrića došao nakon što je njegov jastreb uvježban za lov slomio panđu. Ignatz je prijetio da se nakon te ozljede u šarenici jastrebova oka pojavila čudna mrlja.

S vremenom je stvorio posebnu kartu šarenice, koja se dijeli prema pojedinim dijelovima tijela i organa. Proučavanjem promjena na šarenici može se precizno ustanoviti koji je dio bolesnikova tijela obolio: radi li se o promjenama na srcu, plućima, leđima, žlijezdama ili o slabokrvnosti. Ova metoda otkrivanja bolesti nazvana je iridologija.

Početne nejasnoće i dijagnostičke neodređenosti svog učitelja njegovi su brojni učenici, a ponajprije Francuzi Fortier – Bernoville i Leon Vanier, toliko raščistili da je iridologija ubrzo postala priznata metoda dijagnosticiranja i na sveučilištima. U Francuskoj je najveći ugled stekao dr. Robert Lipkowski iz Marseillea, koji je u tridesetak tisuća dijagnoza postigao izvanredne rezultate u čak 90 posto slučajeva. On je također izumio poseban mikroskop pomoću kojeg se može dobiti fotografija u boji, takozvan irisograf, na kojem se dobro vide sve promjene izazvane patološkim uzrocima. 

Poruke iz zjenice

Što, dakle, krije šarenica našeg oka? Da bi se to moglo ustanoviti napravljena je «topografska karta» šarenice. Ona podsjeća na brojčanik sata. Njezinih 360 stupnjeva podijeljeno je na dijelove od po pet stupnjeva, a svaki dio tijela zauzima određen prostor. Tako, na primjer, promjene u onom dijelu kruga (u oku) koji bi odgovarao brojci 10 na satu, «signaliziraju» infekciju ili neko drugo oboljenje pluća.

No, za dijagnozu nije dovoljno samo znati koji dio «brojčanika» odgovara određenom organu. Oboljenje pluća, na  primjer, može biti bezazlena upala, ali i teška infekcija, pa čak i tumor. Stoga točna dijagnoza ovisi o iskustvu i sposobnosti iridologa da «čita» poruke zjenice, uskog kružića uz njezin rub, zatim same strukture šarenice i izgleda njezinog vanjskog ruba.

Neujednačenost boja šarenice najčešće je znak patoloških smetnji u organizmu, a uočljivo različito obojeni odsječak šarenice pokazuje o kojem je dijelu tijela riječ. Općenito se smatra da blijeda šarenica svjedoči o pomanjkanju životne energije, bilo uslijed poodmaklih godina ili oboljenja većeg broja organa.

Boja šarenice

Boja šarenice u svom osnovnom tonu može biti plava, siva ili smeđa. Pored ovih osnovnih boja, postoji još i cijeli niz prijelaza, od svijetlo plave do tamno smeđe, gotovo crne obojenosti šarenice. Ako je šarenica čistija i prema svom sastavu kompaktnija, utoliko je opće zdravstveno stanje bolje.

Najveća zasluga iridologije je u tome što prema šarenici možemo utvrditi je li bolest doista izliječena ili je samo privremeno zaliječena.

Ako se bolesnik liječi medikamentima kojima u sebe unosi velike količine kinina, kamfora, salicila, antipirina, arsena, joda, žive i drugih otrovnih sastojaka (što ih medicina danas u izobilju koristi pri liječenju), tada će znak koji u šarenici obilježava određenu bolest ostati i nakon prividnog ozdravljenja. No pored toga pojavit će se još i posebne mrlje koje potječu od medicinskih otrova!  

Operacije, prijelomi kostiju i sve druge vrste tjelesnih povreda i rana očituju se crnim, manje ili više izraženim točkama, odnosno mrljama u određenom polju šarenice. Ako se nisu pojavile komplikacije, već su povrede dobro zarasle, oko ovih crnih mrlja ili točkica javljaju se bijele crte koje ih okružuju.

Određene informacije o stanju organizma prenosi i kružić koji šarenicu dijeli od bjeloočnice. Ako je on zatamnjen ili zamućen, pacijentova koža ne diše kako treba. Što se tiče izgleda šarenice, u zdrava čovjeka ona je pravilno zrakasta – poput žbica kotača bicikla. Ako su zrake «izvitoperene», valovite poput ženske kose, osoba je sklona živčanim oboljenjima.

Prsten

Točkice u obliku kratera signaliziraju teža organska oboljenja – osobito ako je cijela šarenica nalik paukovoj mreži s mnogo rupa. Specijalisti, međutim, pridaju veću važnost obojenosti šarenice nego drugim osobinama njezina izgleda: u pravilu ako je neki dio bljeđi od okolice, to ukazuju na manje infekcije, a oni tamniji dijelovi znak su težih bolesti.

Nepravilnost zjenice ukazuje na pritisak koji leđna moždina trpi od iskrivljenih kralježaka i kralježnice. Zjenica izdužena u smjeru nosa, znak je smetnji u dišnom sustavu, dok izobličenje u smjeru čela ukazuje na probleme s mišićima.

Najviše informacija može se dobiti iz zone šarenice oko same zjenice; to je onaj «prsten» koji se manje ili više zavrće prema unutarnjem dijelu oka. Boja te aureole ukazuje na stanje u predjelu želuca, a izgled njezina ruba odražava stanje vena u blizini srca, štitnjače i gušterače.

Je li sve to istina i ako je to moguće? Stručnjaci pretpostavljaju kako se radi o, tako zvanom, neurooptičkom refleksu – povezanosti živčanih vlakana šarenice, kojih je oko pola milijuna i končića simptomatičnog živca, koji prenosi informacije o promjenama u tijelu.

«Ekran» mozga

Po mišljenju dr. Ferrandija, šarenica je «ekran» mozga, organa u kojem se kao u nekom središnjem kompjutoru, sabiru podaci o svim procesima u organizmu. Dr. Lipkowski smatra kako se proučavanjem šarenice može pomoći i u ranom otkrivanju raka. Dok ova bolest još uvijek izmiče tradicionalnim dijagnostičkim metodama – zbog čega mnogi saznaju da su bolesni kad je već kasno za liječenje – iridolozi mogu otkriti trag kancerogenog procesa na samom njegovom početku.

Naime, čim se u tijelu počne stvarati zločudan tumor, rub šarenice poprima spužvast oblik, a u njezinu tkivu počinju se pojavljivati «rupice» okružene kvrgavim zrncima, poput veoma umanjenih zrnaca papra. Ali to vas ne treba plašiti jer neki ljudi, tvrdi dr. Lipkowski, unatoč tome što u svom tijelu nose virus raka, ne moraju nikad oboljeti! Njihov obrambeni mehanizam jači je od mogućeg uzročnika oboljenja – što se također može utvrditi promatranjem šarenice oka.

On vjeruje da su osobito otporni ljudi u koje se virus «usidrio» u nekom organu ili dijelu tijela koji se ne napreže osobito, to jest, nije toliko oslabljen svakodnevnim aktivnostima da može postati zahvalno mjesto za bujanje kanceroznih stanica. 

Znakovi

Šarenica desnog oka odražava zdravstveno stanje desne strane tijela, a šarenica lijevog oka – lijeve strane tijela. Iznimka je srce koje se vidi u obje šarenice.

Znakovi u oku vide se samo kad postoji neki problem u organima na koje se odnose. Oko je podijeljeno na sedam koncentričnih krugova sa sjedištem u zjenici, polazeći od broja jedan (krug najbliži zjenici, do broja sedam. Ti se krugovi odnose na srce, crijeva, bubregeplućamozakkožu.

Znakovi u oku izgledaju kao mrlje, a ponekad kao kratki "štapići" ili razni nepravilni oblici. Znak koji predstavlja prvi poziv na uzbunu je jedna ili više crvenih točaka na svijetloj podlozi, koja ima neki geometrijski oblik (trokut,kvadrat,romb...) - to može biti znak tumora. Znak se obično pojavljuje nekoliko mjeseci prije bolesti.

Zjenica može biti proširena (psihički poremećaji) ili pak sužena (problemi kralježnice,meningitis) ili nejednaka (neurastenija,paraliza). Zjenica koja je okomita - ovalna, upozorava na sklonost apopleksiji(nagli prestanak rada nekog vitalnog organa), a ako je vodoravna - ovalna, riječ je o bolestima očne jabučice,hipofize,štitne žlijezde. Ako je izvan centra, upozorava nas na plućne ili želučane bolesti.

J. Martinović

 

Pročitano 3075 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)