Četvrtak, 30 Travanj 2015 11:14

Joga i ozljede

Napisao 

Pošto su mnogi od nas odgojeni da vjerujemo u poslovicu "bez muke, nema nauke", većina će praktikanata joge u određenom trenutku doživjeti ozljedu. Naposljetku, dok smo u školi, naši učitelji i vršnjaci nas potiču, te često zahtijevaju, da damo sve od sebe u brojnim zahtjevima školsko-obrazovnog sustava usprkos našem psiho-fizičkom stanju. Mnogi od nas su prenijeli taj koncept na praksu joge.

 

Postoji mnogo pristupa jogi u kojima učitelji potiču svoje učenike da idu do ruba mogućnosti. No, iako ne prakticiramo agresivnu jogu, normalno je da ćemo osjećati bol u mišićima nakon treninga jer se radi o prirodnoj razgradnji tkiva mišića i njegovoj ponovnoj izgradnji koja promovira snagu i fleksibilnost te poboljšava rezultate. I to je vrsta ozljede koja treba zacijeliti prije novog vježbanja.

Ozljede su bolne zato što je bol način na koji nam tijelo govori da postoji problem s kojim se treba pozabaviti. Ignoriranje ove poruke često stvara kronične ozljede, što postaje učestalije kako starimo. Kada pokušavamo raditi dok smo u bolovima često pogoršavamo ono što bi inače bila manja ozljeda i često stvaramo dodatne neželjene ozljede vezivnog tkiva (rane) te prenapregnuto i atrofirano meko tkivo. Kada imamo upalu mišića trebamo tijelu dozvoliti vrijeme oporavka i tek tada ponovno prionuti vježbanju iako jogu možemo primjenjivati i u vrijeme rehabilitacije, no samo pojedine vježbe.

Kada se primjenjuje na proces iscjeljenja, terapija jogom nije bolna te je iznimno učinkovit alat za rehabilitaciju. Kada se pravilno prakticira, djeluje na razini vezivnog tkiva, što za svrhu ima obnavljanje snage i izdržljivosti, te obnavljanje i održavanje fleksibilnosti tijekom i nakon terapeutskog procesa. Prilikom prakticiranje joge potrebno je pristupiti samim vježbama pažljivo, pogotovo kada smo na samome početku.

[atma]

Pročitano 1129 puta