Četvrtak, 06 Veljača 2014 23:00

Merkur - glasnik bogova

Napisao 

U rimskoj mitologiji, Merkur (povezan sa grčkim bogom Hermesom i germanskim Wotanom) je glasnik bogova, i bog trgovine, profita.
Njegovo ime je vezano uz latinsku riječ merx ("roba").  Prema njegovim najranijim oblicima, on je povezan sa etrušćanskim bogom Turmsom, ali većina njegovih karakteristika i mitova je posuđeno iz grčke mitologije, a odnosi se na Hermesa.

Po Merkuru je ime dobila planeta Merkur, a astrološki znak za planetu Merkur se koristio i za kemijski element živu. Merkur je sin Jupitera, vrhovnog boga, i njegove ljubavnice, nimfe Maje. Merkur sliči Hermesu – nosi krilate sandale i kacigu, također i štap sa zmijama – kaducej. Apolon je poklonio Merkuru taj štap- kaducej.
Merkur je i bog plodnosti, u pratnji jarca ili ovna. Također, životinja mu je kornjača. Zaštitnik je trgovine žitom. Vodi duše mrtvih u podzemlje, k Plutonu. Ovidije piše da Merkur nosi Morfejeve snove ljudima.
Gaj Julije Cezar piše da je Merkur izumitelj umjetnosti i vrlo popularan bog. Merkur je štovan i kod Kelta, sa tri lica. Rimljani su izrađivali male Merkurove kipove, slične grčkim hermama, koje su bile stupovi sa Hermesovom glavom i muškim spolnim organima. Isprva je Merkur bio falični bog, a poslije je postao lijep mladić.


Merkur je prva planeta sustava, najbliža Suncu od kojega se nikada ne može udaljiti više od 28 stupnjeva. Merkur je bespolna, hermafroditska, neutralna planeta, ni nužno dobra, ni nužno loša. On predstavlja čisto mentalno načelo praktičnog i hitrog uma, kada prezentira Blizance, odnosno njegov značaj kao predstavnika Djevice očituje se kao precizni djelatni intelekt koji radi i izvršava.
Uzignut je u Vodenjaku, u padu je u Lavu, a egzil mu je u Strijelcu i Ribama.

Mozak, vid...

U prirodnom horoskopu, Merkur vlada aktivnostima treće kuće komunikacije i uma, odnosno šeste kuće rada i zdravlja. U astromedicini Merkur je odgovoran za živčani sustav, veliki mozak, vid, usta, jezik, respiratorni sustav, ruke i šake, a opći je vladar i svih hormona.
Tumačeći Merkur u astrologiji uočavamo da upravlja razumom, intelektom, komuniciranjem, sviješću, spretnošću, racionalizacijom, transmisijom, riječima, mišljenjem, čulnim percepcijama. Merkur djeluje brzo, neizvjesno i kratkotrajno, označava kraća putovanja, braću, sestre, djecu, činovništvo, govor, pisanje, knjigovodstvo, ured, susjedstvo, pisma, poštu, prometna sredstva, trgovinu, emotivne potencijale i tehnologiju, sve sitne i umanjene radnje i predmete.
Položaj Merkura u natalnom horoskopu pokazuje način na koji komuniciramo i na koji odrađujemo.

Napisala: Ines Pautz
Sve informacije na tel: 091/ 534 44 95
Nedjeljom od 18-19h
Ponedjeljak 21-22h

Pročitano 2238 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)