Četvrtak, 27 Veljača 2014 04:28

Prirodno protiv čestih boljki 2

Napisao 

Mnogi zdravstveni problemi vrlo dobro reagiraju na liječenje u vlastitoj režiji. Mnoge od najuspješnijih tehnika samo izlječenja jesu kućni lijekovi koji postoje već desetljećima, koji su se prenosili s pokoljenja na pokoljenje majki i baka.

Jučer smo pisali o bolovima i probadanju, zadahu u ustima, plikovima, nadutosti, tjelesnom zadahu i aftama (taj tekst možete pronaću ovdje). Danas pišemo o suhim ustima, visokoj temperaturi, napuhavanju i plinovima, urtikariji, svrabu, grčenjima mišića i štucanju.

 

VISOKA TEMPERATURA

Visoka temperatura ili groznica nije bolest. Ona je u stvari način na koji se vaš organizam bori protiv organizama koji ga napadaju kao što su virusi i bakterije.

Kad na primjer, pokupite virus gripe, vaš imunološki sustav alarmira vaš mozak tražeći od njega veću temperaturu kako bi se izborio s virusom. Odgovor na takav njegov zahtjev jeste porast vaše tjelesne temperature.

Istini za ljubav, liječnici se ne slažu oko toga da li je povišenu temperaturu potrebno liječiti. Najbolji savjet glasi: ako se popne iznad 40,1°C, odmah se javite liječniku. Ako je niža i od toga, a osjećate se jadno i bijedno, poduzmite sve što je u vašoj moći. Uronite se u tekućinu. Ako vam je vruće i znojite se, potopite se u kadu mlake vode. Pazite, mlake, nikako hladne. Nije vam cilj da se počnete ježiti i tresti.

Ne dopustite da dehidrirate. Znojeći se, gubite mnogo vode. Vodite računa, da unosite odgovarajuću količinu tekućine. Najbolje je da pijete vodu, ali i voćni sokovi pomažu.
Mirujte. Dok traje povišena temperatura, organizam zahtjeva mirovanje. Prema tome, ostanite u krevetu još najmanje 24 sata nakon što je temperatura pala. Zamolite nekog od obitelji i prijatelja da vam priskoči oko kuhanja i pranja.

 

usta

SUHA USTA

Starije osobe na terapiji često imaju problem sa suhoćom usta. Međutim, taj problem zapravo nema nikakve veze s godinama starosti, a razlozi njegovog pojavljivanja mogu biti brojni.

Na primjer, usta vam mogu biti suha zato što dišete kroz njih umjesto kroz nos recimo, ako vam je nos veoma začepljen ili ste pod stresom. U ozbiljnijim slučajevima, suha usta mogu biti simptom "Sjegrenova sindroma", autoimune bolesti koje češće pogađa žene nego muškarce. Pored toga, osobe oboljele od šećerne bolesti su podložnije pojavi suhih usta, kao i osobe koje se zbog raka glave i vrata podvrgavaju zračenju.

Borba protiv suhoće u ustima iziskuje dvojak pristup. Prvo, morate da poticati svoje žlijezde slinovnice, kako bi lučile što više "soka". Drugo, morate nadoknaditi svaki eventualni manjak sline. Evo što vam je činiti.

 

Žvakaće gume

Neka vam vilica radi. Žvakanje žvakaće gume bez šećera potiče proizvodnju sline, vlažeći istovremeno unutrašnjost vaših usta. Ako niste ljubitelji žvakaće gume, poslužit će svaka namirnica koja zahtijeva duže žvakanje.

Uzmite bombon od limuna. Bomboni od limuna bez dodatka šećera aktiviraju žlijezde slinovnice. Ili iscijedite malo limuna u čašu vode i popijte.

Nigdje ne idite bez rezerve vode. Nosite uvijek sa sobom bocu s vodom i svakih desetak minuta uzimajte gutljaj. Voda pomaže da unutrašnjost usta ostane vlažna i svježa. Nemojte se zavaravati da ćete isto postići bezalkoholnim napicima i voćnim sokovima. Bez sline koja će ga neutralizirati, šećer može nanijeti višestruku štetu vašim zubima.

 

napuhavanje

NAPUHAVANJE (crijevni plinovi)

Da nisu tako neugodni, možda bismo i mogli shvatiti da su crijevni plinovi nešto sasvim normalno. Prosječna žena ih ispušta dvanaest puta tokom dana, jednako kao i prosječan muškarac.

Spol nema neke veze s napuhavanjem, ali navike u prehrani svakako imaju. Ironijom sudbine, neke od najhranjivijih namirnica proizvode najviše plinova: grah, kelj, prokulice, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, bijeli luk, crveni luk i rotkvice.

U slučaju prevelikog pritiska, ispuštanje plina može biti bolno. Nelagoda je, međutim, više društvene nego fizičke naravi. Da biste izbjegli pojavu neugodnih zvukova, isprobajte neke od sljedećih brzo djelotvornih savjeta. Potražite aktivni ugljen u ljekarnama. On apsorbira sve što se nalazi u vašim crijevima, uključujući plinove i djeliće hrane koji bi se kasnije mogli pretvoriti u plinove. Žvačite sjeme komorača, koje pomaže u razlaganju plinova tako što opušta grč mišića u probavnom sustavu. Sažvakavanje pola žličice sjemena komorača obično je dovoljno da ukloni plinove.

Da biste ublažili pritisak u donjem dijelu abdomena, pokušajte ovu jednostavnu vježbu. Ležite na leđa i savijte noge u koljenima. Zatim naizmjenice privlačite jedno po jedno koljeno grudima sve dok ne osjetite olakšanje.

 

urtikarija

URTIKARIJA

Urtikarija se pojavljuje kao sitni crveni osip koji jako svrbi. Osip se može javiti u vidu pojedinačnih točkica, ili gusto nagomilanih na pojedinim dijelovima kože. Pojavljuje se onda kad nešto izazove oslobađanje upalne tvari zvane histamin iz tjelesnih stanica. To "nešto" može biti bilo što, od nekih namirnica, preko lijekova, do stresa, čak i intenzivno vježbanje ili tuširanje vrućom vodom mogu dovesti do pojave crvenila kojeg se užasavaju osobe sklone tome.

Urtikarija se obično u roku od nekoliko sati povuče sama od sebe. (Ako to nije slučaj, posjetite liječnika.) U međuvremenu možete poduzeti određene mjere koje pomažu da svrab prestane.
Nanesite led. Trljanje zahvaćene oblasti kockom leda tokom nekoliko minuta može zaista pomoći da se smanji intenzitet osipa. Kocku leda nemojte zadržavati na jednom mjestu, da ne napravite ozebline na površini kože.

Napomena: Ova mjera nije pogodna za one kod kojih se urtikarija razvija prilikom izlaganja hladnoći.

 

svrab

SVRAB

Sjedite malo u zobenom brašnu. Koloidalno zobeno brašno djelotvorno otklanja svrab izazvan urtikarijom. Pridržavajući se upute navedene na ambalaži, dodajte prah u kadu punu mlake vode i zatim se uronite u nju na deset-petnaest minuta. Povedite računa da voda mora biti mlaka. Vruća voda može pogoršati osip.

Samo hladno i ugodno. Pošto toplina može pogoršati urtikariju, bolje je da vam bude onoliko hladno koliko možete podnijeti. Također, osjećat ćete se ugodnije u udobnoj, široj odjeći.
Popijte pilulu kvercitina. Ako urtikarija kod vas uslijedi uvijek poslije uzimanja određene namirnice, pokušajte i s uzimanjem 250 mg kvercitina dvadeset minuta prije nego što ćete je jesti. Tvar koja se nalazi u biljkama, kvercitin, ima antihistaminska svojstva koja mogu zaskočiti izbijanje osipa. Kvercitin u vidu dijetetskog dodatka može se nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane i nekim ljekarnama, često u kombinaciji s vitaminom C.

 

misici

GRČEVI MIŠIĆA

Grč mišića jest način na koji vas vaš organizam obavještava da su vam elektroliti neuravnoteženi. Te tvari održavaju djelotvorno funkcioniranje stanica. Do neravnoteže često dolazi kad nemate dovoljno tekućine u organizmu.

Do grčenja mišića može doći i poslije vježbanja ili prekomjernog naprezanja, kao i uslijed nedovoljnog unošenja tekućine. Mišići u tom slučaju postaju stegnuti i skraćeni.
Grčevi se javljaju i kad su mišići zamoreni uslijed pretjeranog rada i naprezanja. To može biti i satima nakon fizičke aktivnosti, na primjer dok sjedite ili ležite.
Uz malo "nježnog uvjeravanja", grč mišića obično začas prođe. Pridržavajte se ovih savjeta.

 

Toplo i hladno

Neka vaši prsti učine svoje. Kad vas uhvati grč, vaš prvi impuls je obično da trljate zahvaćeno područje, a to je upravo ono što i treba činiti. Blago masirajte mišić sve dok se i ne opusti.

Preporučljivo je ugodno hladno. Led ublažava bol i reducira upalu. Probajte dio zahvaćen grčem trljati kockom leda 2 do 3 minute. Ili umotajte u ručnik vrećicu s ledom i držite dvadeset minuta na bolnom mišiću.

Uključite grijanje. Kada je riječ o otklanjanju mišićnog grča, nekim ljudima toplina prija više od leda. Stavite na bolni dio električni jastučić i držite 20 minuta. Ako nemate jastučić, jednako dobro će poslužiti topla kupka ili tuš.

Unosite tekućinu. Ukoliko kod vas fizička aktivnost redovno dovodi do grčeva u mišićima, svi su izgledi da ne unosite odgovarajuću količinu tekućine. Upamtite da tekućinu treba piti prije, za vrijeme i poslije bilo kakve fizičke aktivnosti.

 

Vježbe za mišiće

Blagim istezanjem odagnajte bolnu osjetljivost. Blago istezanje joga vježbi može ublažiti i spriječiti gotovo sve mišićne bolove. Radite vježbe ovim redom:

● U stojećem stavu, podignite ruke iznad glave, a raskorak neka vam ne prelazi širinu ramena. Savijte se ulijevo, lagano izdahnuvši zrak. Ostanite u tom položaju tri sekunde, a zatim se, udišući, vratite u uspravan položaj. Ponovite isto, ovaj put na desnu stranu. Ponovite 3 puta, naizmjenično ulijevo i udesno.

● I dalje stojeći u istom raskoračnom stavu, postavite dlanove na donji dio leđa i isturite grudi. Lagano se povijte unatrag, udišući zrak. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, potom se, lagano izdišući, vratite u početni položaj. Ponovite 3 puta.

● Ponovo isti raskoračni stav, dlanovi na donjem dijelu leđa. Blago povijte koljena i nagnite se naprijed, koliko god možete a da ne osjetite nelagodu, uz lagano izdisanje zraka. Ostanite tako tri sekunde, a zatim se vratite u početni položaj, udišući zrak dok se uspravljate. Ponovite 3 puta.

● Kod upale mišića koja je bolna ali ne i onesposobljavajuća, na bolno mjesto nanesite led umotan u ručnik. Hlađenje treba trajati dvadeset minuta kada je riječ o velikim mišićima (kao što su mišići leđa), 10 do 15 minuta kada je riječ o malim mišićima (kao što su mišići u laktovima i listovima) i 5 minuta za bolne mišiće lica, šaka ili stopala. Tretman ponavljajte 6 puta u toku dana, od toga 3 puta u toku večeri sve dok bol ne postane upola manje intenzivna.

 

stucanje

Lijekovi za štucanje

● Stavite pod jezik punu žličicu kristalnog šećera i pustite da se rastopi.
● Mekom tkaninom lagano masirajte zadnji dio vrata.
● Izvucite jezik van.
● Stavite malo leda na područje grla, neposredno iznad ključne kosti.
● Žvačite tablete za probavu na bazi papaje (ima ih u prodavaonicama zdrave hrane), ili krišku svježe papaje ili ananasa.
● Natjerajte sebe na kihanje, udišući malo papra.
● Lagano ispijte punu čašu ledene vode.
● Zadržite dah 30 sekundi.
● Dišite u papirnatu vrećicu.
● Privucite koljena grudima i nagnite se naprijed.

Pročitano 2303 puta