Srijeda, 11 Srpanj 2012 11:20

Vaše su misli moćne...

Napisao 

Na putu prema učvršćivanju samopouzdanja važno je ne odustati. Iako se taj proces ponekad čini dugotrajnim i mukotrpnim, sitni koraci koje poduzmete obilato vas nagrađuju. Treba naučiti slušati vlastite osjećaje i intuiciju, prepoznati stvaraoca u sebi i nikada ne zaboraviti da ste jedinstveni i vrijedni ljubavi i sreće.

Naše su misli vrlo moćne. Mijenjanjem misli možemo promijeniti kvalitetu naših života, možemo za sebe stvo­riti slabo ili jako samopouzdanje, prizvati loše događaje koji će potvrditi naša negativnošću obojena i strahom paralizirana očekivanja ili dobre, lijepe i ugodne, koji nas mogu samo ojačati. Kako to funkcionira?

Zamislite da ste se probudili razdraženi ili potišteni. "O, ne", pomi­slite, "ovo će biti loš dan." Počinjete dan očekujući da će se dogoditi najgore - i hoće! Osjećate se mrzovoljno, izgle­date mrzovoljno, zračite tom mrzovoljnošću nadaleko. Tko bi želio komunicirati s vama dok ste u takvu raspoloženju?

Ako i naiđe nešto dobro, vi ćete to propustiti jer ne očekujete ništa dobroga ili se nitko neće potruditi da vas o tome obavijesti. Naprosto to nećete prepoznati, ovijeni svojim mračnim oblakom zlovolje. Tako djeluje „samoispunjujuće proročanstvo“.

Očekujte najbolje

Počnite dan iznova. Probudite se potišteni, ali znate kako ćete promijeniti svoje raspoloženje. "Osjećam se malo potišteno, ali znam da ću provesti ugodan dan." Tako će i biti. Sigurno će biti bolje od vašeg prvog pokušaja. Smiješite se i nastojite popraviti raspoloženje, a oni oko vas pozitivno će reagi­rati. Imate visoka očekivanja pa ćete prepoznati sjajnu pri­liku kad se ukaže.

Negativan stav u vaš život donosi negativne ljude i događaje. Očekujte najgore pa će tako i biti; "dokazat" ćete da su vaša očekivanja bila točna. "Vidiš, rekla sam ti da će ovo biti loš dan, a tako je i bilo."

Pozitivnost privlači pozitivnost. Svatko svome jatu leti. Očekujte najbolje pa ćete to i dobiti. Kad se sutradan ujutro probudite, recite: "Znam da će ovo biti uspješan dan." Pokušajte, očekujte najbolje cijeloga dana, pa ćete vi­djeti što će biti.

Duboko dišite

Pravilno disanje pomoći će vam da popravite svoje drža­nje, bez obzira na situaciju. Način na koji dišemo doista ima utjecaja na to kako razmišljamo, osjećamo i djelujemo.

 

2

 

Većina nas udahne od dvanaest do osamnaest puta u minuti. Uspijete li smanjiti broj udisaja na osam u minuti ili manje, to će automatski ojačati vaše osjećaje samopoštovanja i samokontrole.

Usporeno i temeljito disanje smiruje i obogaćuje kisikom naš sustav, uklanja nakupljene toksine iz tijela, smanjuje brzinu otkucaja srca i pulsa i razinu kolesterola, a istodobno jača vaše samopouzdanje. Pokušajte. To čak možete raditi dok sjedite za pisaćim stolom na poslu.

Kad je naše samopouzdanje slabo, gubimo interes za život, ništa nam se ne čini vrijednim truda i imamo jako malo energije. Iznova probudite svoj interes i motivaciju, pokrenite svoje kreativne sokove tako da nešto stvorite.

Pokušajte

Odlučite se za neki projekt, bez obzira koliko malen, a zatim krenite i budite kreativni. Neke mogućnosti su:

● ispecite i ukrasite tortu
● pripremite poseban obrok
● posijte neko sjeme
● upustite se u bilo kakav vrtlarski pothvat
● aranžirajte cvijeće
● napravite neki ručni rad - pletenje, drvenarija, šivanje…
● napišite pismo nekome koga volite
● oličite zid, sobu, napravite sliku

Ima mnogo stvari što ih možemo napraviti kako bismo prekinuli negativni ciklus niske razine samopouzdanja. Mogućnosti su beskrajne. Čudesno je kako brzo možemo ponovno steći zanimanje za život kad se ohrabrimo na kreativnost. Kreativni projekt pomaže pri smirivanju uma i ponovnom uspostavljanju samopoštovanja. Pokušajte, to je doista izvrsna terapija.

Budite iskreni

Katkad nismo sasvim iskreni prema sebi. Možda nam je teško prihvatiti istinu pa je niječemo. Možda činimo nešto za što nam se čini da bismo "trebali" činiti, ali nam to ne djeluje pravilno. Možda čak činimo nešto samo "radi mira u kući", a zapravo to ne želimo činiti.

Ako se u bilo kojem području svog života osjećate neugodno, zavirite u svoju nutrinu i preispitajte motive. Postavite si sljedeća pitanja:

● Jesam li iskren prema sebi?
● Ako nisam, zašto nisam?
● Pokušavam li nekome ugoditi?
● Ako je tako, zašto?
● Bojim li se toj osobi reći "ne"?
● Što mi se najgore može dogoditi ako se usprotivim i činim ono što želim?
● Što zapravo želim učiniti?

Ako živimo u laži, naše će samopoštovanje uvijek biti slabo. Uvijek budite iskreni prema sebi i vaše će samopouzdanje biti na visokoj razini.

Plan akcije

Bez obzira koji su vaši ciljevi, možete ih približiti ukoliko napišete plan akcije. Kad se obvežemo na papiru, sami sebe shvaćamo mnogo ozbiljnije. Izaberite relativno kratkoročni cilj, napišite plan akcije u kojem ćete opisati kako biste trebali ostvariti taj cilj, a zatim aktivirajte plan.

Kad odredite cilj, a potom počnete provoditi svoj vlastiti plan akcije, vaše će se samopouzdanje vinuti u visine. Katkad plan neće uspjeti pa ćete morati nešto promijeniti, ali to nije važno. Planiranje akcije pokazat će vam da doista stvarate vlastitu realnost, a to je osjećaj koji vam pruža veliku snagu.

Kad ružno govorimo o drugim ljudima, mijenjamo način na koji doživljavamo sebe. Jeste li ikad slušali kako netko ogovara druge i ružno o njima govori? Što mislite o osobi koja ogovara? Osjećate li se ugodno u društvu ljudi koji o drugima govore iza njihovih leda? Možete li vjerovati takvoj osobi? Može li vam to biti dobar prijatelj?

Govorite lijepo

Kad se idući put uhvatite kako ružno govorite o drugi­ma, obratite pozornost na to što radite. Morate li govoriti takve stvari? Hoće li to štogod promijeniti na bolje? Ako neće, onda prestanite! Sjetite se što mislite o drugima koji ogovaraju. Pa, tako ćete misliti i o sebi ako počnete.

5

Negativnost stvara nezadovoljstvo i nikad ne vodi do konstruktivnih promjena. Oni koji su nezadovoljni sami sobom obično su oni koji ogovaraju druge ljude. Oni koji poštuju sebe i prema drugima se odnose s poštovanjem.

Potražite nešto pozitivno što biste mogli reći o onima oko sebe pa ćete otkriti da se poboljšava vaša vlastita energija i jača samopoštovanje i samopouzdanje.

"Ne" je tako malena riječ, ali čini se da je jedna od onih koje nam je najteže izgovoriti. Jedna mi je klijentica je­dnom rekla da je u braku bila deset godina prije nego je mužu uspjela reći da ne voli kad je miluje po kosi.

Kad su se upoznali, njezin muž joj je to volio činiti pa ju je pitao sviđa li se to i njoj. Rekla je "da", a zapravo je mislila "ne" jer mu je željela udovoljiti.

Recite "ne"

Tek je nakon rođenja njihova trećeg djeteta mužu rekla kako se doista osjeća. Čudilo ga je što mu to nije rekla ranije.

Ako kažete "da" kad zapravo želite reći "ne", tada ne govorite ono što mislite, a to će utjecati na vaše osjećaje samopoštovanja.

Svi se mučimo s tom malenom riječi dok radimo svakojake stvari koje zapravo ne želimo raditi. Ako ne kažemo "ne" kada to želimo, činimo stvari uz lju­tnju i mrzovolju, a naše samopouzdanje naglo slabi.

Vježbajte govoriti "ne". Izgovorite to glasno kad nikoga nema u blizini, tek toliko da se naviknete na tu riječ. Zatim zamislite situaciju u kojoj biste je rado izgovorili. Predočite si osobu i zamislite kako joj govorite "ne". Vježbanjem se usavršavate!

Kad prvi put uistinu kažete "ne", možda će vas to pomalo uplašiti. Nemojte se ispričavati nakon što kažete "ne", već sami sebi čestitajte! Sljedeći će put biti lakše. Kad god se osjećate poput žrtve, vaše je samopouzdanje slabo i morate nekome reći "ne". Recite "ne" kad to želite i bit ćete ponosni na sebe.

Osjećaj krivnje

Krivnja uništava samopouzdanje. To je poput jake kiseline koja nagriza samopoštovanje. Žene su često opsjednute iracionalnim osjećajem krivnje, a muče ih misli kao što su: "Jesam li dovoljno dobra majka?", "Jesam li dobra žena?", "Ako se ne zaposlim, nećemo imati dovoljno novca, no ako se zaposlim, ne mogu provoditi toliko vremena s dje­com."

Opterećene krivnjom, često smo išle od nemila do nedraga i pokušavale svima biti sve, a to je uvijek situaci­ja u kojoj ne možemo pobijediti, te je naše samopouzdanje sve više i više slabilo.

Ako ste vi takvi, zaustavite se na trenutak. Krivnja će uništiti vaše samopouzdanje, osim ako je ne odlučite izbrisati iz svog života. Ovdje nema polovičnih rješenja; krivnja ne smije biti čak ni povremeni posjetitelj. Djeca znaju vrlo brzo otkriti vašu slabost i iskoristiti vaš osjećaj krivnje kako bi vas opteretila dodatnim zahtjevima.

Vjerujte intuiciji

Kad se dobro osjećamo i imamo jako samopouzdanje, naše su energije uravnotežene, srce i um rade zajedno, a tada smo u dodiru i s našom logikom i s našom intuicijom.

Svi smo učili logičko zaključivanje, korištenje uma za dobivanje objašnjenja, ali svjesni smo činjenice da naš um ne može dati baš sve odgovore. Život nije samo racional­ni proces. U njemu također sudjeluje i naša intuicija.

Možete li vjerovati svojoj intuiciji? Znate li što je to i gdje ćete je potražiti?

Oslanjate se na svoju intuiciju kad imate neku "slutnju" u vezi s nečim; kad "znate" da je nešto točno iako vam nitko o tome nije pričao. Vaša vam intuicija daje važne podatke i obraća vam se kroz pobude, osjećaje i pronicavost. Sjećate li se trenutka kad ste jednostavno znali što vam je činiti, učinili ste to i sve je ispalo dobro? To je djelo vaše intuicije.

Slušajte svoju intuiciju, vjerujte u ono što vam govori pa ćete postati živahniji, spontaniji i uravnoteženiji, a vaši osjećaji sigurnosti i samopoštovanja će jačati.

Sastavite popis

Ako ste potišteni, nađite nešto čemu se divite, bez obzira o kakvoj je sitnici riječ. Možete se osjećati izrazito deprimirano, ali uvijek će postojati nešto čemu se možete diviti. Pođite i potražite to! Nađite to! Kad je sve sumorno i vaš je život izgubio žar, napravite popis onoga čemu se divite. Možda ćete se morati prilično potruditi, ali obećavam da će vam se to isplatiti. Čin divljenja zalijeva sjeme vašeg samopouzdanja.

Sjetite se prirodnih ljepota, svjetskih čuda, nekog umjetničkog djela ili načina na koji se oblikuje skulptura, promatrajte snagu, ljupkost i dostojanstvo životinja, poslušajte predivnu skladbu čija struktura zadivljuje, opčinjava vaša čula i dira vaše emocije. To je bit čuda: ono ponovo oživljava našu radoznalost, i na nedokučiv način dopire do našeg srca, otvarajući ga i jačajući.

Divljenje potiče našu vjeru u život i vraća nam snagu i sposobnost da na svijet ponovo počnemo gledati kao na mjesto koje je obasjano nizom mogućnosti i izazova, a time, naravno, naše samopouzdanje ponovo dobiva krila.

Usredotočite se

Kad je naše samopouzdanje na niskoj razini, vidimo samo svoje slabosti; pogriješimo li, to samo "dokazuje" kako smo glupi i beskorisni. Čini se da smo po prirodi skloni omalovažavati se umjesto da se ohrabrujemo.

Možda su nas učili da se ne smijemo "hvalisati" ili "praviti se važni"; da moramo biti skromni. Osobne razine samopouzdanja nikad ne ovise o tome što misle drugi ljudi. Samopouzdanje ovisi samo o tome što mi mislimo o sebi; stoga, ako sami sebe omalovažavamo, upravo ćemo se tako i osjećati: nevažnima.

Moramo se ohrabrivati i izvući se iz toga. To ne znači hvalisati se i praviti se važan; znači biti tiho siguran u sebe. Svi imamo slabosti, ali možemo se promijeniti ako se osjećamo motiviranima i energičnima. Negativnost razvi­ja depresiju i nisku razinu energije.

Pozitivnost donosi interes, motivaciju i moć stvaranja promjena. Zaboravite na lažnu skromnost. Okrenite se svojim jakim stranama. U čemu ste dobri? To mogu biti velike ili male stvari, nije važno.

Potisnuti osjećaji

Mnoge među nama od najmlađe su dobi učili kako je najbolje da osjećaje zadržavamo za sebe. Ako smo postali stručnjaci za skrivanje svojih osjećaja (neizraženi osjećaji), mogli bismo stići do stadija u kojem čak možemo i od sebe skrivati osjećaje (nepriznati osjećaji). Međutim, skriveni osjećaji neće nestati - negdje moraju postojati. Skrivamo ih u sebi, a oni nam uzrokuju bol, jad i slabljenje samopouz­danja.

Naučite prihvatiti sve svoje osjećaje. Doista smijete osjećati gnjev, ljubomoru, sebičnost, strah ... i sve one druge emocije za koje su nas učili da su 'loše". Osjećaji nikad neće nestati ako ih ne proživimo, a tada ih se može­mo osloboditi. Počnite voljeti svoje osjećaje, proživite ih u potpunosti, a tada ih se oslobodite tako da vaše samopouzdanje ostane netaknuto.

Pođite na odmor

Jako ste zauzeti i čini se da svi nešto zahtijevaju, i vi se raspnete na sve strane iz želje ili potrebe da svima ugodite, ali kada ćete onda imati vremena za sebe? Osjećate li se katkad tako? Možda biste trebali pogledati u svoj rokovnik ili neko mjesto gdje zapisujete svoju organizaciju vremena, ali ovdje je jedan brzi način opuštanja. I uzbudljiviji.

6

 

Možete poći na odmor kad god i gdje god poželite. U trenutku možete stići onamo, ne trebate se pakirati i besplatno je. Možete poći u bilo koje vrijeme i u bilo kakvoj situaciji. Kad vam postane teško, zatvorite oči na nekoliko sekundi, zamislite svoje mjesto iz snova i pođite onamo. Doista možete "pobjeći od svega" i vratiti se osvježeni, a nitko neće ni znati da ste otišli.

Učite djecu

Naša negativna vjerovanja stoje između nas i našeg samopouzdanja. Ta su nam vjerovanja usadili u djet­injstvu. Danas već toliko mnogo znamo o moći pozitivnog razmišljanja i posljedicama negativnog kriticizma.

To je znanje neprocjenjivo za one medu nama koji su roditelji. Riječi su tako moćne, a možemo ih koristiti za ohrabriva­nje i podršku, ili za omalovažavanje i zadirkivanje. Znamo da malena djeca vjeruju u ono čemu ih mi učimo. Ako im se govori da su glupa, beskorisna, loša, bezvrijedna, lijena, itd., vjerovat će da je to istina te odrasli kao nesigurni ljudi slabog samopouzdanja što neizbježno vodi do pro­blematičnog ponašanja.

Zahvaljujući znanju i spoznajama što ih danas imamo, možemo ohrabrivati i ojačati našu djecu pružajući im podršku na pozitivan način. To ne znači da ćemo im go­voriti kako je sve što čine izvrsno - daleko od toga. Možemo se diviti svojoj djeci, govoriti im koliko ih volimo i kako su pametni. Možemo ih poticati na razgovor o nji­hovu mišljenju o različitim stvarima i možemo im pokaza­ti kako se nešto radi bez da omalovažavamo njihove pokušaje. Ovdje ne govorim o "savršenom odgoju". Mi možemo samo dati sve od sebe, a to nam se često može činiti "pogrešnim". Odgajanje djece je teško, ali znamo kako našoj djeci možemo pružiti pozitivni početak u živo­tu tako da mogu cijeniti sebe i ostale.

Usporedite

Kad god potičete neku osobu da jača svoje samopouz­danje, raste i vaš vlastiti osjećaj za vrijednost.

Uspoređujete li se katkad s ostalim ljudima? Osjećate li ikada da niste dobri kao netko drugi, ili niste dovoljno pametni/mršavi/lijepi/vrijedni/sretni? Svaki put kad se uspoređujete s nekim drugim, nemate povjerenja u vlasti­tu sposobnost odlučivanja i odabira, ponašate se poput žrtve koja ima nisku razinu samopouzdanja.

Vi ste jedinstveni. Na planetu nikad nije postojala i nikad neće postojati još jedna osoba posve jednaka vama. To vas čini originalnim i posebnim. Izgovorite sljedeću tvrdnju: Ja sam jedinstvena.

Ponavljajte to. Izgovarajte glasno.

Naglasite svoju originalnost. Kad god osjetite poriv da se "uklopite", pomno razmislite o onome što vas čini drukčijim. Prihvatite i maksimalno iskoristite svoje različitosti. Upravo vas one čine jedinstvenom i original­nom osobom koja ima svoje vlastito, posebno mjesto u svi­jetu.

Budite odlučni

Mi učimo ljude načinu na koji želimo da se ophode prema nama. Ako se ljudi prema vama odnose kao prema otiraču, znači da ste im to dopustili. Ukoliko je vaše samopouzdanje slabo, netko iz vaše blizine pretvara vas u žrtvu. Pomno proučite svoje međuljudske odnose, bez obzira je li riječ o vašem partneru, prijateljima, kolegama s posla ili obitelji. Postavite si sljedeća pitanja:

● Kome dopuštam da se ružno odnosi prema meni?
● Zašto dopuštam da se to događa?
●Promijenite taj odnos mijenjanjem vlastita ponašanja. Djelujte odlučno i oni koji od vas čine žrtvu promijenit će način na koji se odnose prema vama ili će nestati iz vašeg života.
● Morate znati što želite i poštivati vlastite želje.
● Vjerujte da možete pokrenuti događaje - a tada to učinite!
● Nemojte se bojati reći "ne" kad god je to potrebno.
● Koristite se vještinom komuniciranja.
● Nemojte se bojati rizika - život ih je pun.
● Prihvatite odgovornost za vlastite postupke.
● Izrazite svoje prave osjećaje.

Ako ne želite biti žrtva, morate odlučno reagirati. Odlučni ste kada djelujete u korist vlastitih interesa i borite se za sebe. Jasno izrazite svoje potrebe, a istodobno poštujte prava i osjećaje drugih ljudi. Cijenite sebe i vaše će samopouzdanje biti na visokoj razini.

Prekinite naviku

Jedan od učinaka niske razine samopouzdanja je osjećaj da "ne možemo ni naprijed ni natrag"; da ne možemo ništa promijeniti na bolje i stoga nam se čini da smo izgu­bili kontrolu nad događajima. U nekih ljudi taj osjećaj buja sve dok ne zapadnu u tešku depresiju. Ako želimo biti zadovoljni svojim životom, moramo osjećati da je kontro­la u našim rukama, a ako se izgubimo u mračnome mjes­tu ispunjenom negativnošću, može nam se činiti da više uopće nemamo nikakvu kontrolu nad svojim životom.

Najmanji koraci što ih poduzimamo mogu imati najveći utjecaj na naše živote. Ako se osjećate izgubljenima i ne znate na koju biste se stranu mogli okrenuti, jednostavno odlučite promijeniti nešto u svome životu. Izaberite nešto što se čini vrlo malenim i nevažnim. Prekinite neku manje važnu naviku.

Ne pokušavajte učiniti nešto drastično kao što je prestati pušiti ili raskinuti neku vezu. Ovdje tražimo malenu promjenu, takvu za koju nije potrebno mnogo energije, ali će ipak unijeti nešto drukčije u vaš život. Promijenite put kojim idete na posao; premjestite držač za toaletni papir na suprotnu stranu; kupite drukčiju vrstu kruha; promijenite frizuru.

Kad počnete drukčije obavljati stvari, opazit ćete sve više obrazaca ponašanja što ih možete promijeniti. Osobna promjena, čak i ona najsitnija, otpočinje proces koji vas može izvući iz negativnosti dok se na obzoru pojavljuju nove mogućnosti. Imajte na umu da možete promijeniti svoj život i da možete stvoriti samopouzdanje.

Čestitajte sebi

Čestitajte sebi jer ste prepoznali svoju moć mijenjanja kvalitete vlastitog života. Kad ste kupili ovu knjigu, napravili ste najveći korak prema samopouzdanju od svih što ćete ih morati učiniti. Za ostalo je potrebna samo vjež­ba. Kad se osjećate deprirniranima, previše potištenima da biste se gnjavili sa svim ovim savjetima za stjecanje samopouz­danja, sjetite se da niste sami. Svi se trudimo ojačati svoju samosvijest.

Dok učite kako ćete jačati svoje samopouzdanje, također ćete obogatiti živote drugih. Kvaliteta vašeg ži­vota utječe na sve oko vas, i zato samo naprijed, stvorite obilje samopouzdanja što ćete ga dijeliti sa svima.

Taj zadatak nije uvijek lagan. Katkad nam se čini nemogućim pothvatom vjerovati u sebe. Nikad nemojte sumnjati u to da napredujete u svom traganju za samopouzdanjem i znajte da će sva potrebna ljubav i podrška uvijek biti uz vas.

{jcomments on}

Pročitano 16681 puta