Četvrtak, 29 Kolovoz 2013 07:02

Jin i Jang u vašem životu

Napisao 

Svijet je sastavljen od igre suprotnosti. To je istina koju prenosi istočnjačka filozofija i predočuje poznatim crnobijelim simbolom jin-jang.

Osnovu istočnjačke misli predstavlja takozvani ujedinjavajući princip dvije energije poznate kao jin i jang. Ove dvije riječi ne mogu se odgovarajuće prevesti na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku.

Drevni narodi su znali, a moderna je znanost to potvrdila, da je sve energija. Čak i naizgled čvrsti predmeti su ustvari energija zgusnuta u određenu formu. No, da bi se energija očitovala mora imati različite vidove kako bi se dobila raznolikost koja vlada u svemiru.

Općenito gledano, energija se može podijeliti u dvije osnovne kategorije: ekspanzivnu ili šireći (jin) i kontraktivnu ili sažimajuću (jang). Jin je energija koja vodi širenju, rasprostiranju, odvajanju, dok jang ima za rezultat skupljanje, stapanje i spajanje. Jin i jang su kao dva suprotna pola, koji, neprekidno privlačeći se, stvaraju jedinstvene kombinacije i beskrajan broj oblika.

Međutim, ništa nije samo jin ili samo jang. Sve se sastoji od obje tendencije zastupljene u različitom stupnju.

Dobro ili loše

Ove univerzalne dinamičke tendencije možemo prepoznati svuda oko nas počevši od kretanja nebeskih tijela (centrifugalna i centripetalna sila), svakodnevnih pojava (dan i noć, ciklično mijenjanje godišnjih doba) pa sve do ljudskog organizma (naizmjenično širenje i skupljanje srca i pluća, pokreti želuca i crijeva prilikom probave…). Značajno je napomenuti da ni jedna od ovih tendencija nije "loša" ili "dobra". Evo još nekih primjera:
Jin – vlažnije, tamnije, sporije, slađe, mekše, lakše, hladnije, žensko…
Jang – suše, svjetlije, brže, slanije, tvrđe, teže, toplije, muško…
U biti, sve se pojave mogu analizirati kroz polove jin i jang. Jin i jang su simboli dva suprotna i komplementarna načela čija nerazdvojna igra i stalne metamorfoze čine podlogu, samo tkivo svemira u akciji. Oni označavaju vječne parove suprotnosti: pozitivno – negativno, da – ne, crno – bijelo, dan – noć, puno – prazno, aktivno – pasivno, muško – žensko, itd...

Svaki od njih sadrži klicu onog drugog, zato muškarac (jang) ima u sebi i ženski dio (jin) i obrnuto. Par jin-jang je nerazdvojiv i pokretan, a svaki od dijelova postaje suprotan i komplementaran. To objašnjava dobro poznata tradicionalna slika.

Buda i životinje

U trenutku kad je jang (bijelo, aktivno) na svom vrhuncu – jin (crno, pasivno) ga zamjenjuje neosjetno i obrnuto. Jin i jang nemaju "moralni" karakter. Nijedan od tih simbola nije bolji niti slabiji od drugog. Njihova suprotnost je neophodna i među njima nema sukoba, kao što nema niti između lijeve i desne ruke dok plješću.

Legenda o nastanku Kineskog horoskopa govori kako je jedne kineske Nove godine, oko pet stoljeća prije naše ere, gospodar Buda pozvao je sebi sve životinje, obećavši im nagradu po mjeri svoje svemoćne i čudesne velikodušnosti. Gotovo sve životinje oglušiše se o poziv božanskog Mudraca.

Dođoše samo predstavnici dvanaest vrsta, a po redu dolaska, to bijahu: štakor, bivol, tigar, mačka, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i divlja svinja. (Prema nekim legendama umjesto mačke javlja se zec, a umjesto divlje svinje domaća svinja.)

Da bi ih nagradio, Buda ponudi svakoj životinji po jednu godinu koja će joj biti posvećena: nosit će njezino ime, bit će obilježena njezinim simbolima i specifičnim psihološkim težnjama, obilježavajući, s koljena na koljeno, karakter i ponašanje ljudi rođenih te godine. Tako je uspostavljen ciklus od dvanaest godina koji prati redoslijed i ritam fantastičnog Budina zvjerinjaka (možete li zamisliti trud i muke astrologa u slučaju da su se sve životinje odazvale?).

Jedinstvo suprotnosti

U vizualnom simbolu jin-janga vanjski krug predstavlja "sve", dok bijeli i crni dio jin-janga simboliziraju dvije suprotne energije. Ove energije međusobno utječu jedna na drugu u sklopu svake postojeće cjeline.
Jin je "crno", a jang „bijelo“ i oni su uzrokom svih stvari i događaja. Oni nisu potpuno crni, niti bijeli, kao što stvari u životu to nikada nisu... Također – ne mogu postojati jedno bez drugog.

Jin predstavlja tamni element, pasivnost, negativnost, povezanost sa noći, slabost, žensku stranu. Također, jin je često simbol i za zemlju i vodu. Jang je svijetla strana, aktivnost, toplina, pozitivnost, povezanost s danom, muškost. Jang predstavlja zrak i vatru.

Koja stvar predstavlja jin, a koja jang uvijek će ovisiti o njezinoj podudarnoj suprotnosti.

Sve sile u prirodi se mogu promatrati u svojoj jin i jang fazi, jer je sve u konstantnom kretanju, što se naziva „silom univerzuma“. Svaki od ova dva sadrži element svog suparnika, što se, također, podudara s osobinama elemenata iz prirode. Ova dva simbola (tamna i svijetla strana) su neodvojiva – baš kao i kod ljudi.

Oni koji ne znaju što je dobro, neće znati ni što je loše. Zato, u samom jin-jang znaku i stoje dvije točke... One su suprotne samoj polovici u kojoj se nalaze, jer su uzete od njezine suprotnosti. U svemu dobrom ima nečeg lošeg, a u svemu lošem nešto dobro.

Medicina

Najstariji spisi koji spominju primjenu filozofije jin i janga u medicini su pronađeni u grobnicama kineske carske obitelji Han 300. god. prije naše ere, gdje su jin i jang navedeni kao dva od ukupno osam principa klasične kineske medicine. Ovi principi su onovremenom „liječniku“ omogućavali da bolje sagleda i razumije bolest svog „pacijenta“.

Ostalih šest principa suprotnosti su: toplina i hladnoća, potom unutrašnjost i vanjskost, i napokon, manjkavost i pretjerivanje.

Pretpostavimo da čovjek koji je dobrog zdravlja posjeduje ravnotežu svog jina i janga, a ukoliko jedna od sila dominira to rezultira lošim zdravljem. Upravo je to jedna od osnova akupunkture. Akupunkturna terapija se zapravo zasniva na tome da su organi podijeljeni u parove koji razmjenjuju pozitivne i negativne energije, a akupunktura ima zadatak pomoći tzv. razmjeni utjecaja.

Najvažnije pravilo kojim su se kineski liječnici vodili, a koje danas često zaboravljamo, jest da je čovjek cjelina tijela, uma i duše, a sve je to pod utjecajem jina i janga. Često se govori da jin i jang možemo uporediti sa svijećom – gdje vosak predstavlja jin – tijelo, a plamen jang – dušu... Oni ne mogu jedno bez drugog, jer kada vosak nestane – tada nema ni plamena.


 

Kineski horoskop

Horoskopski znakoviBottom of Form

Ako ste u kineskom horoskopu: Štakor, Bivol, Mačka, Majmun, Pas ili Divlja svinja vaš znak je jin.
Ako ste: Tigar, Konj, Zmaj, Zmija, Koza ili Pijetao vaš znak je onda jang.

Čovjek jin
Izgled (tjelesna građa):
Čovjek jin je često krupne građe, srednjeg rasta i mišićav, fizički je veoma otporan i zdravlje mu je čvrsto. Često ima okruglo lice ali se ne smije baš često.
Psihologija (karakter):
Čovjek jin je prije svega obuzet samim sobom; sklon je okretati se oko vlastitog pupka. Mada mu je ponašanje smireno, raspoloženje mu je nestabilno i ovisi o okolnostima. Iako je veoma samopouzdan, strahuje od poraza. Društven je i otvoren, optimist je kad je riječ o njemu i o drugima, život mu je aktivan, praktičan je i učinkovit u pothvatima.

Čovjek jang
Izgled (tjelesna građa):
Srednje je građe, često vitak i izdužen, nasmijan je i voli žive boje.
Psihologija (karakter):
Čovjek jang je individualist okrenut osobnom istraživanju, razvoju i meditaciji. Inteligentan je, neovisan, ponekad usamljenik. Vjeruje u slobodu i uopće nema smisla za hijerarhiju. Više voli samoću i dodir s prirodom nego gomilu. Suprotno čovjeku jin, on svoju ravnotežu traži u sebi, a ne u drugima.


 

Savjeti

● Potrudite se pronaći ravnotežu duha i tijela.

● Ne sagorijevajte previše svoj vosak jer ga je nemoguće odvojiti od plamena.

● Nastojte upoznati sebe što bolje jer ćete jedino tako moći shvatiti druge.

● Nemojte nikada misliti kako ste uspjeli doseći apsolutno dobro, jer „dobro“ je uvijek sazdano i od malo lošeg.

● Ukoliko ste neraspoloženi ili se osjećate loše – ne zaboravite... Čovjek je cjelina tijela, uma i duše, a sve to je pod utjecajem Jina i Janga.

 

Pročitano 3205 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)