Četvrtak, 26 Rujan 2013 12:23

Kako to boli!

Napisao 

Kažu da je napad bubrežnih kamenaca jedna od najtežih boli u kliničkoj medicini. Ipak, nemojte se prestrašiti ako iznenada dobijete napad. Bol je doista teška, ali ne traje dugo.

 

Probudite se usred noći s bolovima negdje u trbuhu. U snu pomislite da morate na WC, ne sluteći o čemu se doista radi. Nakon par minuta bol postaje jača, čovjek više ne može spavati. Tada obično nastane panika. Što učiniti, kome se obratiti za pomoć? Je li to nešto opasno, pa treba otići u bolnicu, ili čovjek može sam sebi pomoći?

Nevolja je s bubrežnim kamencima što bol ne dolazi malo-pomalo, nego čovjeka zahvati odjednom. A nitko se za takve bolesti ne priprema, pa je prvi napad bubrežnih kamenaca iznenađenje. Dakako, ne događaju se napadi bubrežnih kamenaca samo noću, ali to je vrijeme kada bol najteže podnosimo. Može li se takvo što predvidjeti?

Pravila nema; kamenci mogu dugo biti u bubregu a da ih ne osjetite. Bol počinje kad kamen krene od bubrega prema mokraćnom mjehuru, strugajući usput mokraćne putove. To je slično kao da pokušate progurati kamenčić promjera jednog centimetra kroz plastičnu cijev široku jedan centimetar!

Dok struže uz stijenke mokraćnih puteva, kamenac stvara gotovo neizdrživu bol, pa se čovjek prestraši jer ne zna što je uzrok te boli. Dogodi li vam se to noću, nećete moći nikoga pitati za savjet.

 

Mnogo tekućine

Možete nazvati Hitnu pomoć, ali oni bi vam mogli reći da ujutro odete u bolnicu ili da popijete mnogo vode i trčite po stubištu! Nemojte misliti da je to šala, to su doista rekli jednom patniku koji boluje od bubrežnih kamenaca!

Nije to ni sasvim glupo. Bolničari svakog dana primaju desetke sličnih poziva i već znaju kako treba pružiti "prvu pomoć na daljinu" kod napada bubrežnog kamenca. Naime, pomoću mnogo tekućine kamen bi se mogao istjerati iz bubrega u mokraćni mjehur, pa bi najteža bol prestala.

A ono sa skakanjem po stubištu možda je ipak bila neka alternativna metoda liječenja, jer službena medicina takvo što zasad nije priznala! Ali neki patnici pokušali su u očajanju i tu metodu, pa kažu da je uspješna.

Ako su i nakon svih tih vježbi i mnogo litara popijene vode bolovi takvi da ih čovjek ne može izdržati, treba popiti neki lijek protiv bolova. Dođe li vam u kuću Hitna pomoć ili liječnik, dat će vam također injekciju protiv bolova. Ako bolovi traju dulje, najbolje je otići u bolnicu da se pomoću ultrazvuka utvrdi gdje se nalazi kamenac. To je najjednostavnija i najbrža metoda postavljanja prave dijagnoze.

 

Drobljenje

Ako se ustanovi da je kamenac zastao u mokraćovodu, može doći do zastoja mokraće, a to može oštetiti i sam bubreg. U takvom slučaju treba pristupiti drugačijem načinu liječenja, "drobljenju" kamenca ili operativnom zahvatu. Kad bol nestane, to ne znači da je i kamenac nestao. On može ostati u mokraćnom mjehuru mjesecima bez ikakvih simptoma. Zbog toga je nakon nekog vremena potrebno opet otići na ultrazvučni pregled.

Bubrežni su kamenci najčešće muška bolest, a kad ih jednom dobijete, u dvije trećine slučajeva postoji mogućnost da se bolest ponovi. Iako se javlja u svim uzrastima, češće pogađa muškarce nakon trećeg desetljeća života. Dakle, ako vas u toj dobi zaboli trbuh, nemojte se prestrašiti nečeg opasnijeg.

Ako ne vjerujete da je napad bubrežnih kamenaca jedna od najneugodnijih bolesti, morate znati da su ovu bolest posebno proučavali stručnjaci u američkom programu osvajanja svemira. Jer što bi se dogodilo kad bi astronaut u kapsuli svemirskog broda iznenada dobio napad kamenca neposredno prije spuštanja na Mjesec?

 

Tri vrste

Iako ima nekoliko vrsta kamenaca, najčešće se javljaju kalcijski kamenci. Kad liječnici opisuju tu bolest, kažu da je možete prepoznati po jakoj boli u slabinama, preponama ili zdjelici, koja nastaje zbog prolaza kamena kroz tzv. urinarne puteve. Ako dobijete napad bubrežnih kamenaca, nemojte se sramiti stenjati, jaukati, pa čak i plakati, jer i liječnici kažu da je to jedna od najjačih boli koju medicina poznaje.

Većina kamenaca sadržava kalcij. Iako dijeta neće spriječiti stvaranje kamenaca, dobro je držati se prehrane u kojoj neće biti mlijeka i mliječnih proizvoda. To će spriječiti odlaganje kalcija u mokraći. Takva se prehrana preporučuje ljudima kod kojih se u mokraći često pojavljuju bubrežni kamenci.

Ako je moguće, kamenčiće koje izmokrite trebate odnijeti na analizu, na kojoj će stručnjaci utvrditi jesu li to oksalatni, uratni ili fosfatni kamenčići, a nakon toga propisat će vam odgovarajuću dijetu. Bolesnik ne može sam odrediti o kakvoj se vrsti kamenca radi, pa nema svrhe da se sami odlučite za dijetu ako ne znate koji je kamenac u pitanju.

 

Dijeta

Najvažnije pravilo dijete je umjerenost u jelu i piću. Čovjek koji često ima kamence u bubrezima trebao bi se pravilnom prehranom približiti propisanoj težini za svoje godine i spol. Najbolje je izbjegavati paprena i kisela jela, a ne smiju se piti ni oštra pića – rakija, konjak i slično. Ako bolujete zbog kamenaca, dnevno trebate popiti dvije litre tekućine. Evo kakve su dijete za pojedine vrste kamenaca:

 

Oksalatni kamenci
Bolesniku se preporučuju riba, perad, sir, kruh i maslac, te razno svježe voće osim jagoda. Može se piti malo mlijeka. Dopušteno je pojesti i malo krumpira, tjestenine, jaja, luka i rajčice. Od mineralnih voda preporučuje se rogaška. Zabranjeno je pripremati obroke od špinata, graha, graška, krastavca i repe. Ne smiju se jesti orasi, mak, jagode, suhe smokve i šljive, papar i čokolada, te je zabranjeno piti čaj i kakao.

 

Uratni kamenci
Preporučuje se rogaška mineralna voda. U manjim količinama mogu se jesti meso, grašak, špinat i grah, te piti mlijeko. Riba se može jesti po volji. Nije dopušteno jesti iznutrice, mlado meso, divljač, konzerviranu hranu, suhomesnate proizvode, te zaslađivati obrok čokoladom ili piti kavu ili kakao.

 

Fosfatni kamenci
Preporučuje se da takve osobe jedu ribu, grašak, cvjetaču, kupus i grožđe. Dopuštene su i manje količine mesa, jaja i krumpira. Može se popiti jedna čaša mlijeka ili jogurta dnevno. Zabranjeno je jesti grah, sir, bademe, orahe i čokoladu, te piti mineralnu vodu.

Iako neki smatraju da dijeta ne može mnogo utjecati na bubrežne kamence, ova hrana koju smo nabrojili sigurno vam ne može naškoditi. Ako imate problema s kamencima, nemojte čekati da vas napadnu kad to najmanje očekujete, nego pođite na vrijeme na ultrazvuk.

 

Homeopatija i bubrežni kamenci

BERBERIS VULGARIS

Kod bubrežnih kamenaca i bolova u donjem dijelu leđa može vam pomoći homeopatski lijek Berberis, koji djeluje na čitav urinarni sustav uključujući bolove kod kamenca, upale i infekcije mjehura, bubrega i testisa.

EQUISETUM

Ovo je također homeopatski lijek za urinarni trakt. Osim kod tegoba s mjehurom, nadutosti i oštrih «režućih» bolova tijekom mokrenja, equisetum je dobar za jačanje i elastičnost noktiju, kostiju i kose. U menopauzi se preporučuje kao sredstvo protiv osteoporoze.

 

Pero Antičević savjetuje

Travar iz Knina preporučuje najjednostavniji recept koji brzo odstranjuje bubrežne kamence. Tri do četiri tjedna treba piti čaj od biljke poljske preslice, tri puta po jednu šalicu dnevno. Malo složeniji je napitak od biljke turice, gladiše, rusomače i bazginog lišća. Jednu veliku žlicu ove mješavine prelijte s dva decilitra kipuće vode. Ostavite da stoji pet minuta, a nakon toga pijte što topliji čaj. Ako se radi o napadu kamenca, treba što više hodati, a pogotovo uza stube.

Antičević savjetuje da pomiješate list breze, bobice borovnice, kukuruznu svilu, preslicu i stolisnik. Četiri žlice ove mješavine prelijte s litrom kipuće vode i pijte po dvije šalice prije i dvije šalice poslije jela, dvaput dnevno.
Za kamence je dobra i kašica od crne rotkve, crvenog grožđa i poriluka. Narežite ih i malo istucite te pomiješajte s dva decilitra vode. Zatim ih protisnite kroz sito ili gazu i jedite jednu do dvije šalice prije ručka i večere.

Pročitano 11046 puta