Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015 12:06

Namirnice koje ne smijete stavljati u hladnjak

Napisao 

Za slučaj da niste znali, neke je namirnice bolje ne držati u hladnjaku već je za njih bolje da ih držite na sobnoj temperaturi. Krumpir, češnjak, paradajz samo su neke od njih.

 

Ove namirnice će vas bolje služiti ako ih ne držite u hladnjaku: 

Ljuti umaci


Vjerovali ili ne, ljuti umaci mogu sretno živjeti u vašoj špajzi do tri godine. 

Krumpir


Hladnije temperature negativno utječu na okus krumpira, pohranite ih u špajzi i to u papirnatim vrećicama, plastične vrećice nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utječe na brzo propadanje krumpira. Većina sorti krumpira trebala bi trajati tri tjedna, ako su ispravno pohranjene. 

Kruh


Kruh pohranjen u hladnjaku brzo će se posušiti. Umjesto toga, ono što namjeravate pojesti u roku od četiri dana, držite na sobnoj temperaturi, ostatak zamrznite. 

Luk


Luk voli da je pohranjen u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju zraka, na sobnoj temperaturi. No, držite ih dalje od krumpira koji ispušta vlagu i plinove koji mogu negativno utjecati na luk te izazvati truljenje. 

Češnjak


Ostat će u dobrom stanju i do dva mjeseca ako ga držite u špajzi, na sobnoj temperaturi. Držite ga u nečemu što omogućava protok zraka. 

Rajčice


U hladnjaku mogu dobiti blijedu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama. Da biste ubrzali dozrijevanje, ako je potrebno, pohranite ih u papirnatu vrećicu. Kad su taman zrele mogu trajati oko tri dana. 

Kava


Hladnjak stvara kondenzaciju što može utjecati na okus mljevene kave i kave u zrnu. Kavu je najbolje pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi u špajzi. 

Zimske tikvice


Razne sorte zimskih tikvica trajat će vam oko mjesec dana ili više ako ih pohranite na sobnoj temperaturi u špajzi. 
Magazin.hr
Pročitano 649 puta

Ostali članci: zanimljivosti