Petak, 27 Veljača 2015 16:24

Zanimljivosti - djeca i san, visoki tlak, hiperaktivnost

Napisao 

Djeca i san

Znanstvenici sa sveučilišta Massachusetts Amherst proučavali su 40 djece i utvrdili da su se dobrobiti poslijepodnevnog sna protezale do sljedećeg dana. Djeca koja su u okviru istraživanja mogla spavati nakon ručka imala su bitno bolje rezultate u obavljanju vizualno-prostornih zadaća tijekom poslijepodneva i sljedeći dan u odnosu na djecu kojoj je onemogućen popodnevni san.
Djeca koja su spavala poslije ručka mogla su ponoviti 10% više naučenog od onih koji su ostali budni nakon ručka. Znanstvenici objašnjavaju: "Djeci u dobi 3-5 godina potrebno je 11-13 sati sna dnevno kako bi se njihov mozak odmorio i pripremio za sljedeći dan, no sad znamo da je san danju jednako važan kao i onaj noću. Bez njega bila bi umorna, prgava, zaboravna i imala bi teškoća s koncentriranjem“.


Možda ne znate...

Možda imate probleme zbog visokog tlaka, a da to i ne znate. Naime, istraživanje provedeno u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju pokazuje kako polovica osoba s hipertenzijom nije svjesna da ima previsoki krvni tlak. Kanadski znanstvenici s McMaster University objašnjavaju da to neznanje nije povezano s obrazovanjem ili financijskim statusom ispitanika.
Njihovi se rezultati temelje na podacima prikupljenima u 17 zemalja od oko 154.000 ispitanika u dobi od 35 do 70 godina. I to nije najgore jer se pokazalo da samo trećina osoba koje znaju da imaju previsoki krvni tlak prima odgovarajuću terapiju.


Hiperaktivnost

Iako se često misli kako su za hiperaktivnost krivi odgoj ili loše nasljeđe, novo istraživanje na miševima koje su proveli znanstvenici u Amrici pokazuje kako problemi s unutarnjim uhom mogu prouzročiti promjene u mozgu koje su povezane s hiperaktivnošću.
Neke ranije studije su već pokazale kako djeca s poremećajima u funkciji unutarnjeg uha, posebice onih koji utječu na sluh i održavanje ravnoteže, imaju veći rizik za poteškoće s ponašanjem, učenjem, u obitelji i s prijateljima.
No sada je utvrđeno kako blokiranje aktivnosti određenog gena u unutarnjem uhu laboratorijskih životinja dovodi do povećavanja njihovih aktivnosti. Dakle, postoji nada da se hiperaktivnost može liječiti.

Pročitano 570 puta

Ostali članci: zanimljivosti