Petak, 27 Ožujak 2015 08:15

Domaća rehidro otopina vraća vam energiju nakon treninga

Napisao 

Prevencija: Hidrirati se vodom treba prije, a tijekom i nakon treninga odličan izbor je rehidro otopina od vode, soli, limuna i meda, a 75 posto tijela ionako čini voda.

 

U organizmu voda sudjeluje u svim metaboličkim procesima, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i temperature, pravilnom radu probave, ispire nakupljene toksine te osigurava normalan dotok kisika do svih stanica, što je izrazito važno bavimo li se tjelesnom aktivnošću koja traži pojačan dotok hrane u stanice. 

Zato je uz vježbanje nužno provoditi optimalnu i pravilnu hidraciju - prije, tijekom i poslije treninga. 

- Često se fokusiramo na aktivnost i pritom zaboravljamo da je pravilna hidracija vrlo bitna stavka koja će nam pomoći da postignemo bolje rezultate. Pravilno i dovoljno hidriran potrebno je biti tijekom cijelog dana, dok se tijekom i nakon treninga preporučuje piti tzv. rehidro-miks tekućine kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti koji se gube znojenjem. Voda nije dovoljna, a rehidro-miks možete napraviti i sami. U litru vode iscijedite limun pa dodajte prstohvat soli i žlicu meda - savjetuje nutricionistica Sanja Ćosić iz Definicije hrane. Stoga, za hidraciju s obzirom na tjelesnu aktivnost najbolje je kombinirati vodu prije treninga, izotonične napitke tijekom i nakon treninga. Bez dovoljnog unosa tekućine tijelo dehidrira te počinjemo osjećati umor i glavobolju, a ponekad i glad jer se dobiva manje energije koju nadoknađujemo hranom. Manjak vode vidljiv je na koži, ali možemo ga osjetiti i u radu crijeva jer bez tekućine višak neprobavljene hrane sporije prolazi kroz crijeva što rezultira zatvorom.

- Preporučuje se na dan piti od 1,5 do dvije litre vode čak i ako ne osjećamo žeđ. Vodu je najbolje piti u manjim količinama tijekom dana kako bismo organizam neprestano hidrirali a time uz pravilnu prehranu pomogli funkcioniranju probave - zaključuje Ćosić. 

Hladna voda potiče mršavljenje

Samo hladna voda može ubrzati metabolizam i potaknuti potrošnju kalorija od deset minuta pa do 40 minuta poslije unosa. 

Mršavite na godišnjoj razini

Čovjek koji pije 1,5 litara vode na dan na godišnjoj bazi može sagorjeti dodatnih 17.400 kalorija ili izgubiti do 2,5 kilograma.

Za manje bolova u zglobovima

Zglobovi su obloženi hrskavicom koja je većinom sastavljena od vode. Kada tijelo dehidrira, hrskavica slabi, a zglobovi se sporije obnavljaju. 

24sata

Pročitano 1206 puta

Ostali članci: zivot