Ponedjeljak, 23 Veljača 2015 13:02

Kosa - za nju ima lijeka

Napisao 

Tajna lijepe kose leži, prije svega, u genetici, ali i sami možete utjecati na njen sjaj, bujnost i životnost: izbjegavajte kemikalije, istezanje, njegujte je prirodnim sredstvima, pijte dovoljno vode, hranite ju lavandinim uljem i otopinom ružmarina, a sijede vlasi pokrijte otopinom orahove ljuske i koprive.

 

Način na koji nosite svoju kosu govori mnogo o vama. Nema ničega drugog što tako dramatično može izmijeni­ti izgled osobe kao promjena frizure. Upravo zbog toga se mnogi od nas toliko uzrujavaju zbog kose. Trajna, vodena, ravnanje, pramenovi, češljanje, feniranje, bojanje… Ne znate što biste mogli učiniti sa svojom kosom?  

Možda je vrijeme da se malo opustite. Ono što možemo učiniti sa svojom kosom ipak je ograničeno njenom prirodom, tipom, strukturom i bojom koja je genetski određena u trenutku kad smo začeti.

Na žalost, većina žena ne shvaća koliku štetu nanosi svojoj kosi prekomjernim podvrgavanjem obradi kemikalijama. Čak i sušenje fenom ili korištenje bilo kojeg frizerskog pomagala koje proizvodi toplinu čini kosu suhom, krhkom, a vremenom i podložnu pucanju.

Efekti prekomjerne kemijske obrade ujedinjuju se s činjenicom da je kosa kroz godine sve više suha. Naime usporedo sa starenjem, lojne žlijezde više ne funkcioniraju onako djelotvorno. Bez tako zvanog sebuma (koji luče ove žlijezde i koji omogućuje lubrikaciju) tjeme i kosa se više suše. Osim toga, kosa se može i prorijediti, naročito poslije menopauze.

Njega

Čak i ako je vaša kosa podnijela dugogodišnje maltretiranje kemikalijama, možete poduzeti korake u smjeru popravljanja svih postojećih oštećenja i obnoviti njenu životnost i sjaj. Evo što možete učiniti da bi vaša kosa povratila svoju  prirodnu ljepotu.

* Namočite češalj i češljajte kosu u pravcu suprotnom od onoga u kojem to inače radite. Ponovite nekoliko puta, a zatim je prebacite na uobičajenu stranu.

* Stavite u bocu s raspršivačem (jednu od onih koje se upotrebljavaju za prskanje biljaka) čistu vodu. Poprskajte kosu vodenim kapljicama, nanesite malo gela i raščešljajte. Bez obzira na to koji gel koristite, uvijek ga stavljajte manje nego što je navedeno u uputama za upotrebu.

* Da biste osvježili svoje kovrče ili uvojke, pomognite se "figarom". Prvo ga, međutim, malo ohladite mok­rim ručnikom, kako biste spriječili da vam krajevi kose popu­caju. Ako vam kosa i dalje visi, pokušajte s malo laka za kosu.

* Kad vam kosa "leti", poslije pranja šamponom i stavljanja običnog regeneratora, nanesite i malo regeneratora namijenjenog zaštiti kose koja se termički obrađuje. Osušite je mlakim fenom, koji nikad ne približavajte kosi na manje od 15 do 20 cm. Ili uvijte kosu "čičak" uvijačima, pa je tek potom osušite fenom.

Suha kosa

Kod zdrave kose, stanice koje sačinjavaju vanjski sloj svake vlasi preklapaju se kao crepovi na krovu. Ukoliko su te stanice ogrubjele ili odlomljene, vlas gubi vlažnost i ne odbija svjetlost onako kako bi trebalo. Kosa stoga ne samo da je suha na dodir, već tako i izgleda.

Uz nekoliko jednostavnih promjena načina održavanja kose možete popraviti oštećenja koja dovode do pojave suhe kose:

* Budite izbirljivi kada je riječ o šamponu.

* Potražite šampon koji sadrži aloju, glicerin, med, aminokiseline ili prirodna ulja. Svi ovi sastojci vraćaju kosi vlažnost, čuvajte se proizvoda zvanih "šampon s regeneratorom"; oni niti dobro peru kosu, niti je dobro regeneriraju.

* Regenerirajte se! Poslje šamponiranja, stavite instant regenerator namijenjen suhoj kosi. Takav proizvod štiti od oštećenja do kojih dovodi friziranje kose fenom.

* Održavajte vlažnost esencijalnim uljima. Ako u prodaji ne možete naći regenerator koji vam odgovara, napravite ga sami. U 3/4 šalice toplog sezamovog ili sojinog ulja, dodajte po 6 kapi esencijalnog ulja lavande, lovora i sandalovine.

Na svaka 2-3 cm napravite razdjeljak i s malo vate nanosite uljnu mješavinu izravno na kožu glave. Zamotajte potom glavu u ručnik i sačekajte 15 minuta. Tada sklonite ručnik i operite s dva šamponiranja.

* Pažljivo sušite kosu. Kad god je to moguće, upotrijebite samo ručnik kojim ćete blago pokupiti vodu iz kose. Ako baš morate upotrijebiti fen, stavite poseban regenerator koji štiti kosu od oštećenja izazvanog termalnom obradom.

Prvo ga podesite na jako, da biste odstranili preostalu vodu, a zatim na slabije, podesno za feniranje. Fen držite najmanje 15-20 cm daleko od kose, bilo da je fenirate ili samo sušite.

* Nadmudrite sunce. Da biste spriječili oštećenje djelovanjem sunca, poprskajte kosu nekim od preparata koji sadrže sredstva za zaštitu od sunca, kao što je oktil-dimetil-PABA. I nosite lagan, ali gusto pleten šešir sa širokim obodom.

* Pripremite se za plivanje. Prije plivanja u kloriranoj vodi bazena, nanesite na kosu instant regenerator i stavite gumenu kapu. Kasnije temeljito isperite kosu, a zatim je operite kao i obično.

Lokne

Ako je vaša kosa neukrotiva zahvaljujući loknama (kovrčama), ipak je možete staviti pod kontrolu. Tajna je u tome da vaša kosa mora biti u top-formi. Isprobajte slijedeće savjete:

* Masirajte ju, nemojte ribati. Kupite neki šampon namijenjen suhoj ili oštećenoj kosi. Vrhovima prstiju ga umasirajte u kožu glave, a zatim ga nježno raznesite prstima po kosi. Neka vam kosa visi naniže dok je perete, bolje nego da je muljate na vrhu glave, čime je samo lomite.

* Blago ju razmrsite. Poslje šamponiranja nanesite na kosu malo regeneratora koji potpomaže raščešljavanje. (Izbjegavajte proizvode koji su teški, nalik su vosku ili su na bazi silikona.) Lagano prođite kroz kosu češljem s razmaknutim zupcima, krećući se od krajeva prema koži glave. Ostavite regenerator da djeluje 2-3 minute, da bi kosa imala vremena apsorbirati vlažnost. Zatim isperite, gledajući da se djelić regeneratora zadrži na kosi.

* Obnavljajte kosu iznutra. Dobar dubinski regenerator puni vlasi kose bjelančevinama, tako da kosa bolje odbija vlagu iz zraka. Potražite proizvod koji sadrži pšenične klice ili sojin protein. Za početak, nanosite ga dva puta mjesečno, a onda, kad se stanje vaše kose poboljša, prijeđite na jedno nanošenje u toku mjesec dana.

Ako bojite kosu, najmanje 10 dana nakon bojanja izbjegavajte tretmane vrućim uljem i ostale regeneratore koji se prije nanošenja zagrijavaju. U suprotnom, boja će izblijedjeli ili dobiti bakreni ton.

* Dodajte gel. Gel za oblikovanje frizure otklanja suvišnu vlažnost i štiti od atmosferskih utjecaja. Nanesite gel na mokru kosu, počev od zatiljka i dalje prema vrhu glave. Ponovite, svaki put klizeći prstima sve bliže ušima. Završite s čelom i rubovima dlakavog dijela glave.

* Sklonite fen. Poslije šamponiranja i nanošenja regeneratora, ručnikom odstranite iz kose suvišnu vodu i pustite je da se osuši na zraku.

Ispucali krajevi

Zbog upotrebe fena, figara i ostalih frizerskih pomagala koja djeluju vrelinom, bezbroj puta nam se događa da nam kosa ispuca na krajevima. Visoka temperatura uzrokuje da vlasi kose pucaju i "cijepaju" se na vrhovima.

Redovno šišanje je najlakši način da se riješite ispucalih krajeva. Vodite samo računa da frizer koristi dovoljno oštre škare. Tupe škare zapravo vam mogu napraviti ispucale vrhove. Ako ne želite da svaka dva tjedna odlazite na šišanje, evo što trebate učiniti:

* „Zgusnite“ kosu. Potražite šampon i regenerator koji sadrže voskove ili neke druge zgušnjavajuće agense.

*Pustite kosu da se osuši na zraku. Intenzivna vrelina iz fena izaziva pucanje vrhova kose.

* Smanjite temperaturu. Ako baš morate koristiti fen, figaro, lampe ili slično, prvo poprskajte kosu preparatom koji štiti vlasi od vreline, a onda podesite aparat na najnižu temperaturu, kako biste oštećenje sveli na minimum.

Opadanje kose

Svima nama u toku samo jednog dana opadne 50 do 100 vlasi kose. Životni vijek prosječne vlasi je 3 do 6 godina, s tim da posljednja 3 mjeseca prije opadanja provodi u fazi miro­vanja. Zatim iz istog korijena počinje rasti nova dlaka.

Katkada se, međutim, ciklus rasta kose poremeti i dnevno počnu opadati na stotine vlasi. Kod žena, rast kose mogu poremetiti hormonalne promjene koje donose trudnoća, menopauza i upotreba oralne kontracepcije. Do istih posljedica mogu dovesti i nagli gubitak tjelesne težine, nedostatak željeza, neka ozbiljna bolest i ekstreman fizički stres (kao što je porođaj).

Neke žene imaju genetsku predispoziciju za gubljenje kose, baš kao i neki muškarci. Taj gen može potjecati od bilo koga od roditelja.

Ako vam se čini da gubite više kose nego što je normalno, obratite se liječniku. Liječničkim pregledom može se utvrditi da li je opadanje kose posljedica nekog dubljeg medicinskog problema, u kojem slučaju se propisuje odgovarajuće liječenje. Tim mjerama se njeguje preostala kosa i sprječava njeno dalje opadanje.

Pripremila:

Jasminka M. 


 

 

Savjeti

 

Blagi Šampon

 

Perite kosu bebi-šamponom. Šamponirajte samo jednom, blago masirajući kožu glave. Poslije ispiranja poprskajte regeneratorom koji olakšava raščešljavanje.

 

Bez struje

 

Kad god je to moguće pustite kosu da se osuši prirodnim putem. Ako baš morate koristiti fen, podesite ga na nižu temperaturu.

 

Ne dirajte dok je mokra.

 

Prije češljanja ili četkanja pričekajte da vam se kosa sasvim osuši. U suprotnom, događa se da se isteže i puca. I nemojte je silom raščešljavati, jer to također može dovesti do pucanja vlasi.

 

Više B6.

 

Vitamin B6, čini se, usporava opadanje kose kod nekih osoba. Uzimajte 100 mg dnevno u vidu dodatka.

 

Osigurajte željezo.

 

Manjak željeza može doprinositi opadanju kose, stoga svakodnevno unosite jednu do dvije porcije namirnica bogatih željezom. Među dobrim izvorima ovog minerala ističu se posno crveno meso, tofu i kelj.

 

Bjelančevine

 

Bez odgovarajućih bjelančevina vaš organizam ne može stvarati nove vlasi koje će zamjenjivati one koje otpadaju. Stoga svakodnevno unosite 100-120 g pileti­ne, ribe ili nekih drugih namirnica koje su dobar posni izvor bjelančevina.

 


 

 

Perut

 

Ljudska koža se neprestano obnavlja. Stanice se pomiču prema površini i potom se otkidaju ljuske. Taj proces obično traje 21 dan. Ponekada, međutim, stanice se počnu izmjenjivati za samo polovinu tog vremena, što završava nastankom ljuskastih grudica na koži glave pa se koža bijeli od peruti.

 

Evo što možete učiniti da biste savladali taj problem:

 

* Svakodnevno perite kosu.

 

Šamponiranjem se s kože glave uklanjaju odumrle stanice. Prema tome, što češće perete kosu, bolje ćete kontrolirati perut.

 

* Koristite pravi šampon.

 

Odlučite se za šampon protiv peruti na bazi katrana, selena ili cinkovog piritiona. Ovi sastojci uklanjaju ljuskaste naslage s vašeg tjemena i ublažavaju svrab.

 

* Šamponirajte dva puta.

 

Kad perete kosu šamponom protiv peruti, prvo šamponirajte jednom i dobro isperite. Zatim šam­ponirajte drugi put, ali sada zaista dobro istrljajte kožu glave i čekajte 5 minuta prije nego isperete kosu, da bi aktivan sastojak imao priliku djelovati. Potom dobro isperite kosu.

 

* Mijenjajte šampone.

 

Koristite šampon protiv peruti svakog dana tijekom dva tjedna. Zatim prijeđite na svaki drugi dan, s tim da ga koristite naizmjenično s nekim blagim šamponom koji ne sadrži medikamente. Na taj način zaštitit ćete svoju kosu od isušujućeg djelovanja kemikalija iz šampona protiv peruti.

 

Ako u toku prva dva tjedna upotrebe šampona protiv peruti ne primijetite nikakvo poboljšanje, moguće je da kod vas postoji neki medicinski problem koji uzrokuje pojavu peruti. Tada se obratite liječniku.

 

* Preskočite regenerator.

 

Jaki regeneratori mogu čak i pogoršati perut. Stoga, ako vam kosa postane suha zbog upotrebe šampo­na protiv peruti koji nije na bazi katrana, zamijenite ga nekim koji to jeste. Katran čini kosu mekom i lakom za češljanje (ne mrsi se).

 

Vratite vlažnost koži glave.

 

Svakodnevnim ispijanjem naj­manje osam čaša vode, dat ćete koži glave vlažnost s unutrašnje strane. Voće i povrće također će vam pomoći u očuvanju vlažnosti.

 


 

 

Sijeda kosa

 

Stvaranje sijede kose naslijedili smo od svojih predaka i ne možemo ga spriječiti. Prije ili kasnije, svi posijedimo, jer poje­dine folikule kose prestanu proizvoditi pigment.

 

Možda zvuči iznenađujuće, ali samo se oko jedna trećina žena odlučuje za bojanje sijede kose. Ostale puštaju prirodu da radi svoje. Ali, čak i majka priroda ima nekih tajni koje vam mogu pomoći da vaša sijeda kosa zablista mladalačkim sjajem:

 

* Ispirite kosu žalfijom ili ružmarinom. Da biste blago potamnjeli prirodno crnu ili smeđu kosu koja se počela šarati sijedim vlasima, ispirite je u vodi s dodatkom žalfije ili ružma­rina. U šalicu kipuće vode dodajte između 2 kavene žličice i l jušne žlice jedne ili druge sušene ljekovite biljke.

 

Ostavite tekućinu da se ohladi do prijatne temperature i polijte je preko kose nakon što ste je oprali šamponom. Poslije toga nemojte ispirati. Ponavljajte poslije svakog pranja, sve dok ne pokrijete sijede.

 

* Dodajte mješavini koprivu i orah. Ako je vaša kosa kestenjasta, smeđa ili srednje do tamnosiva, upotrijebite sredstvo za bojenje spravljeno od koprive i ljusaka nedozrelih oraha. Da biste ga pripremili, stavite 2 l vode da zakipi i dodajte po 1/4 šalice sušene žalfije, ružmarina i koprive; 1/2 šalice ljusaka nedozrelih oraha; 2 filter-vrećice crnog čaja.

 

Ostavite mješavinu da odstoji 3 sata, a zatim procijedite i dodajte 2 kavene žličice bademovog ili maslinovog ulja. Do upotrebe držite mješavinu u hladnjaku.

Pošto ste kosu oprali i isprali, navucite gumene rukavice i nanesite na kosu 1/2 šalice ove mješavine, pažljivo vodeći računa da vam ne dospije na čelo, vrat i sljepoočnice. Čekajte minutu ili dvije, a onda ručnikom osušite kosu. Upotrijebite tamni ručnik na kojem se neće vidjeti mrlje.

 


 

Masna kosa

Izraz masna kosa nije baš sretno skovan. Ulje nije proizvod kose, nego kože glave. Poput ostatka vaše kože, i ona na glavi ima u sebi lojne žlijezde. One luče sebum, mješavinu masnih kiselina koje ne dopuštaju isušivanje kože glave.

Kod nekih osoba lojne žlijezde izlučuju toliko mnogo sebuma da se kosa od njega sva ulijepi i visi s glave poput špageta. Kosa izgleda masna, plosnata i beživotna.

Proizvodnju sebuma reguliraju hormoni, žene koje imaju ma­snu kosu često otkrivaju da njihov problem nestaje nakon menopauze, kad im nivo hormona opadne. U međuvremenu masnoću možete kontrolirati pridržavajući se slijedećih savjeta:

* Perite kosu ujutro.

Dok spavate, znojite se. Zato čak i kosa oprana neposredno prije spavanja ujutro izgleda masna i bez sjaja.

* Smiješajte sami svoj šampon.

U 1/4 šalice bilo kojeg bezmirisnog šampona dodajte po 4 kapi esencijalnog ulja ružmarina i lavande. Dobro izmiješajte, sipajte malo na dlan i operite kosu. Ružmarin i lavanda toniraju kožu glave i daju kosi sjaj. Esen­cijalna ulja mogu se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i drogerijama.

* Koristite šampone naizmjenično.

Naizmjenično koristite svoj redovni šampon sa specijalnim šamponom za masnu kosu koji odstranjuje masnoću s vlasi i s kože glave. Provjerite što piše na etiketi, jer je vama potreban proizvod koji je bogat agensima koji čiste, kao što je natrijumauril-sulfat, ali istovremeno sadrži malo ili nimalo regeneratora kao što je, recimo, lanolin.

* Ispirite octom.

Ocat reducira zaostale tragove sapuna i tvrde vode, tako da vaša kosa djeluje meko i sjajno. Izmiješajte jednu šalicu octa sa jednom šalicom vode i prelijte mješavinu preko kose kao posljednje ispiranje. Ne brinite, miris octa vrlo brzo nestaje.

* Ograničite ili ukinite upotrebu regeneratora.

Većina regeneratora i sličnih proizvoda za njegu kose sadrži sastojke koji joj daju težinu, a to je posljednje što vam treba ako vam je kosa masna.

* Manje četkajte kosu.

Što je više četkate, više rasprostirete ulje s kože glave po kosi.

 


 

 

Pivo za sjaj

 

Oštećenje vanjskog sloja vlasi kose (kutikula) čini da kosa izgubi svoj sjaj. Kutikul je obložen ljuskicama koje nalikuju crijepovima na krovu.

 

Kad ljuskice leže ravno odbijaju svjetlost. Izlaganje suncu, prekomjerno četkanje i pretjerano korištenje kemikalija olabavljuju "crijepove" koji se potom povijaju naviše i čine da kosa više ne sjaji.

 

Bjelančevine kojih ima u pivu mogu ispuniti neravnine među ljuskicama, stvarajući glatkiju i sjajniju površinu. Da biste dobili najbolje rezultate, kosu dobro natopite pivom, a zatim isperite.

 

Vodite računa da pivo koje upotrebljavate bude svježe i pjenušavo, jer su upravo bjelančevine koje pivu daju pjenušavost iste one koje daju kosi sjaj. Ustajalo pivo nema pjenušave krune jer su se neophodne bjelančevine već razložile.

 

A jednako kao i kod svakog drugog regeneratora, djelovanje pive traje samo do slijedećeg pranja.

 

 

 

Pročitano 2117 puta

Ostali članci: zivot