Srijeda, 01 Travanj 2015 10:42

Pročitajte što gubitak jednog sata sna može učiniti vašem tijelu i kako to spriječiti

Napisao 

Posljedice gubitka jednog sata sna mogu utjecati na mrzovolju i gunđavost tijekom dana, no postoje i druge ozbiljnije konzekvence

 

Iako većini ljudi odgovara dolazak proljeća i dulji dani, činjenica je da pomicanje sata posljednji vikend u ožujku mnogi ne priželjkuju – više vole kad se sat pomiče unazad jer jedan sat sna više znači puno za tijelo i um.

 

Posljedice gubitka jednog sata sna mogu utjecati na mrzovolju i gunđavost tijekom dana, no postoje i druge ozbiljnije konzekvence:

Zimica – kad je tijelu potrebno više sna ono se samo počne pripremati za odmor pa dolazi do snižavanjatemperature. Ako se zateknete na poslu i 'strefi' vas drhtavica, nemojte odmah pomisliti da ćete se razboljeti – možda vam samo treba više sna.

Pojačan rizik za zdravlje – samo pola sata izgubljenog sna dnevno dovoljno je da poremeti ritam hormona u tijelu čime se povećava rizik od dijabetesa i pretilosti.

Gubitak koncentracije – podaci govore da u tjednu koji slijedi nakon vikenda i promjene ljetnog računanja vremena uvijek ima više nesreća. Zbog toga pripazite da ste posve budni prije nego što sjednete za volan.

Mentalno zdravlje – gubitak sna usko je povezan s depresijom. Istraživanja pokazuju da stopa samoubojstva raste upravo u tjednu kad se mijenja sat. Promjena vremena utječe i na prekid cirkadijskog ritma.

Pojačana iritabilnost – manjak sna utječe na pojačanu iritabilnost, pojačanu sebičnost i sklonost svađama što je vrlo loše za međuljudske odnose.

Stoga, pripazite na odmor, ne uzrujavajte se, liježite u isto vrijeme i maknite od sebe telefone, računala i ne koristite pilule za spavanje (bez preporuke liječnika) jer se tijelo i um ipak najbolje odmaraju na prirodan način.

[vecernji]

Pročitano 1562 puta

Ostali članci: zivot