Ponedjeljak, 23 Rujan 2013 17:30

11 savjeta za udobnije i zdravije sjedenje

Napisao 

Čak i ako imate najskuplju i najbolje ergonomski dizajniranu stolicu ne mora značiti da ćete izbjeći bolove u leđima, vratu i drugim dijelovima tijela koji nastaju zbog nepravilnog sjedenja na radnom mjestu. Stolica mora biti u harmoniji s ostatkom radne okoline i tek tada možete spriječiti ovakve probleme.

 

A što ako sebi ne možete priuštiti skupu ergonomsku stolicu? Ne očajavajte, postoje načini na koje možete svoje radno mjesto prilagoditi potrebama i princpima ergonomije.

 

1. Shvatite što je cilj
Specijalna ergonomska stolica obično se predstavlja kao vrhunac udobnosti i garant očuvanja zdravlja na radnom mjestu. Ipak, iako skupa stolica može mnogo pomoći, ne zaboravite da je osnovni cilj postići balans i pronaći stolicu koja pristaje vama, osigurava dobru podršku, smanjuje pritisak na leđa, te je valja koristiti pravilno u odnosu na radnu sredinu.
Prije nego što pregledate svoju stolicu, pogledajte i ostale faktore: visinu stola, način na koji sjedite, visinu kompjuterskog ekrana i pokušajte unaprijediti svaki od njih.

 

2. Uklopite se u svoju radnu okolinu
Umjesto da samo odete u dučan i kupite novu stolicu, upitajte se "kakva stolica će odgovarati mom radnom mjestu?". Razmislite koliko dugo i kako sjedite za svojim radnim stolom.
Jeste li samo prislonjeni uz stolicu ili u potpunosti zavaljeni u nju? Trebate li podesiti stolicu? Gdje se nalazi kompjuter u odnosu na vaše tijelo?
Odredite vašu radnu površinu (uzmite u obzir položaj ruku, laktova i šaka u odnosu na visinu stola i kompjutera) i obavezno pronađite stolicu koja će vam omogućiti da se prilagodite visini stola. Odgovarajuća visina stola razlikuje se kod različitih zanimanja i konačnu odluku treba donijeti svatko za sebe.

 

3. Postanite "serija pravih kuteva"
Sjedite uspravno i koliko je moguće bliže stolu, a da vam je pri tome udobno. Nadlaktice neka su vam paralelne s kičmom, a šake opuštene na površini stola.
Sada pogledajte jesu li vam laktovi savijeni pod uglom od 90 stupnjeva. Ako nisu, podignite ili spustite stolicu da budu.
Također, pobrinite se i da su vam koljena savijena pod 90 stupnjeva. Ovo je idealan položaj za sjedenje u kojem biste trebali biti što je duže moguće. Ukoliko vam vremenom koncetracija opadne i primijetite da ste se ponovo zavalili u stolicu, odmorite se, istegnite i ponovo zauzmite ovaj, ispravan položaj.

 

4. Nemojte sjediti previsoko ukoliko to nije neophodno
Jeste li ste znali da vaši zglobovi otiču i do 6-8% tijekom dana, a kod osoba koje imaju problema s leđima, nogama ili cirkulacijom i do 10-15%? Ovo je posebno izraženo ukoliko sjedite visoko s nogama koje vise.
Opčenito govoreći, visina sjedišta od 40-50cm je najbolja za većinu zanimanja. Da biste provjerili je li vaša stolica podešena previsoko provucite prst ispod butine na prednjem dijelu stolice. Ukoliko to možete lako uraditi, stolica je na dobroj visini, ukoliko ne možete, stolica nije na dobroj visini što može voditi ka dodatnom pritisku na stopala. Za takve situacije donosimo sljedeći savjet:

 

5. Ponekad podignite stopala
U situacijama gdje morate podizati stopala zbog toga što su vam stolica ili stol previsoki, razmislite o štokrlaku za noge na kojem ćete stopala moći odmoriti umjesto da ih ostavite da vise cijelog dana. Ovo će smanjiti pritisak na stopala kao i mogućnost bolova na kraju radnog dana.

 

ergo stolica

 

6. Ukoliko je potrebno i moguće, podignite radnu površinu
Ako ste visoki, vjerojatno vam je poznat ovaj problem: imate previše mjesta između butina i stolice. Ako možete provući i čitavu šaku između butina i ruba stolice, stolica vam je preduboka. Pokušajte podići radnu površinu, a zatim i visinu stolice i na taj način se dovesti u ispravan položaj.

 

7. Ostavite prostora od stolice do potkoljenice
Od prednjeg ruba stolice do vaše potkoljenice mora biti dovoljno prostora da stane jedna šaka. Ako možete provući šaku između prednjeg ruba stolice i potkoljenice, vjerojatno imate dovoljno prostora za cirkulaciju, ako ne, stolica vam je preduboka.
Pomaknite naslonjač prema naprijed ili ubacite jastuk iza leđa kako biste poduprli donja leđa ili razmislite o kupovini nove stolice koja bi mogla riješiti ovaj problem.

 

8. Leđa moraju imati potporu
Potpora leđa je glavni fokus svih ergonomskih stolica, ali šta je to što stolicu čini dobrom?
U idealnom slučaju, stolica bi trebala raditi slijedeće: osigurati potopru s leđa pod uglom od oko 90 stupnjeva (malo iznad i malo ispod), te pogurati vaša leđa prema naprijed kada se zavalite u stolicu.
Ovakva potpora je veoma značajna u trenucima kada se opustite na stolici na kraju zamornog dana. Imajući ovo u vidu, širina naslona trebala bi biti od 30 do 50cm.

 

9. Sjedite uspravno
Vrlo često ljudi imaju odlične stolice sa dobrom potporom leđa, ali ne koriste ove prednosti jer sjede na rubu stolice. Budite pametni i svjesno se natjerajte da prislonite stražnjicu uz naslonjač umjesto da ležite zavaljeni u stolicu čime stavljate dodatni pritisak na lumbarne diskove i druge dijelove donjih leđa.

 

10. Podesite ekran
Ako ste podesili visinu stolice i stola na način kako je objašnjeno u prethodnim savjetima, sjeli na način na koji smo preporučili, zatvorite oči i duboko udahnite. Namjestite glavu kao da gledate ispred sebe i otvorite oči. Sada biste trebali gledati direktno u centar svog kompjuterskog ekrana. Ukoliko to nije slučaj, podesite njegovu visinu. Po potrebi stavite nešto ispod monitora, par knjiga ili neku kutiju. Na ovaj način smanjit ćete mogućnost bolova u vratu i istegnuća.

 

11. Podesite naslonjače za ruke
Naslonjači za ruke imaju značajnu ulogu u smanjenju bolova u vratu i ramenima i spriječavaju vas da se iskrivite prema naprijed u svojoj stolici.
Podesite naslonjače za ruke tako da su vam ruke blago podignute u ramenima. Na taj način poduprijet ćete laktove i ukloniti pritisak s ramena.
Moguće je da ćete nakon svih ovih sitnih promjena u načinu na koji sjedite ipak odlučiti da vam je potrebna nova stolica. Ako krenete u kupovinu, sada znate šta trebate tražiti.

 

Izvor: body.ba

Pročitano 3235 puta

Ostali članci: zivot