Ponedjeljak, 23 Veljača 2015 13:10

Terapija kisikom

Napisao 

Već se godinama kisik koristi u terapijama raznih bolesti, a među alternativcima je vrlo popularna metoda vježbanja zvana EWOT (exercise with oxygen therapy) - vježbanje uz udisanje čistog kisika.

 

Terapija kisikom pomaže prehranu mozga i mišića i pospješuje rad srca. Kome bi terapija kisikom mogla zatrebati? Onima koji boluju od kroničnog bronhitisa, srčanih boslesti, emfizema, cistične fibroze, astme, raka pluća i drugih bolesti koje smanju plućnu površinu.

Terapija kisikom može olakšati spavanje, popraviti raspoloženje, vratiti živahnost i poboljšati pamćenje. Uz terapiju kisikom pacijenti se mogu vratiti većini svojih dnevnih aktivnosti. Terapiju kisikom mora svakako propisati liječnik koji će ujedno odrediti koliko kisika u minuti je potrebno, u koje vrijeme i koliko dugo.

Terapiju kisikom treba provesti uz pomoć iskusnih stručnjaka.  Za terapiju je potreban izvor kisika (boca ili koncentrator) i razvodni sistem (cijevi i sistem pričvršćivanja). Kako je to kod nas nepoznata metoda, treba objasniti najčešće nedoumice kod njene primjene:

Zabune i predrasude:
"Bit ću vezan za krevet" - nije točno, jer mala boce s kisikom omogućava normalno kretanje i izlazak iz kuće.

"Izgledat ću glupo" - sistem cijevi je neupadljiv i lako se uklanja.

"Postat ću ovisan o kisiku". Kisik ne izaziva fizičku ovisnost. Previše kisika, međutim, izaziva pospanost i može oštetiti pluća. Nemojte sami mijenjati količinu kisika koju je propisao liječnik!

Preporuke

Nemojte mijenjati količinu kisika bez dogovora s liječnikom! Kisik je lijek! Izbjegavajte alkohol i sedative dok koristite kisik, jer oni mogu usporiti disanje. Koža se smije mazati vodotopivim zaštitnim sredstvima, a nikako vazelinom ili mastima sličnog porijekla.

Kada je potrebno ponovo konzultirati liječnika:
Zovite odmah ako primijetite glavobolje, pospanost, smetenost, nemir, strah, plave usne ili nokte, ili otežano i nepravilno disanje.

Da biste ostvarili punu korist od terapije kisikom, slijedite uputstva liječnika uključujući i propisane lijekove, vježbe, dijetu, položajnu terapiju i ostalo.

U svijetu sve više pokretnih pacijenata koristi terapiju kisikom izvan bolnica, što im omogućava aktivan i produktivan život, dok slabije pokretni pacijenti nalaze pogodnosti u kućnoj terapiji i boravku u obiteljskom krugu, umjesto u bolnici.

Liječnik mora propisati terapiju kisikom, odnosno odrediti koliko kisika u minuti (izraženo u litrama po minuti) i kada ga treba koristiti. Neki ljudi trebaju kisik samo pri naporu, drugi za vrijeme spavanja, a neki kontinuirano. Po testovima učinjenim iz krvi procjenjuje razina kisika i prema tome određuju potrebe pacijenta.

Oprema

Terapija kisikom se provodi na tri načina. Kisik se može nabaviti u obliku stlačenog plina u posudama različitih veličina ili u tekućem obliku, u boci poput termosice. Treći način je upotreba koncentratora. Kod nas je moguće nabaviti stlačeni plin i koncentrator kisika.

* Stlačeni plin
Kisik se skladišti pod tlakom u cilindre opremljene regulatorom koji kontrolira izlaz kisika. Izlazak kisika iz cilindra je konstantan, pa se preporuča dodati sistem koji sprječava istjecanje kad je nepotrebno.

Spomenuti sistem oslobađa kisik prilokom udisaja, a blokira dotok za vrijeme izdisaja, čime ga štedi. Može se nabaviti u malim cilindrima koji se mogu nositi sa sobom, dok su veliki tankovi teški i pogodni samo za bolničku upotrebu.

* Koncentrator kisika
Koncentrator kisika je električni aparat koji izdvaja i koncentrira kisik iz zraka. Dodatne cijevi omogućavaju korisniku da se kreće okolo s minimum teškoća.

Postoje tri načina dotoka kisika. Nosna kanila je sistem dvoroge cjevčice koja se stavlja u nosnice, a spojena je s cijevi koja dovodi kisik iz izvora. Cijev može stajati iza uha ili se pričvrsti za naočale.

Osobe koje trebaju veći dotok kisika uglavnom rabe masku. Neke osobe koje danju koriste kanilu, noću više vole masku, jer im ne iritira nosnice, ili u slučaju prehlade.

Sigurnost

U sisteme se ugrađuju ovlaživači da ne bi došlo do sušenja dišnih puteva. Istraživanja pokazuju da ovlaživanje nije potrebno ako je propisana doza do 4 litre po minuti.

Kisik se ne smije koristiti u blizini upaljene cigarete. Upozorite posjetitelje! Ako korisnik s portabilnim kisikom odlazi u restoran, treba se smjestiti u odio za nepušače. Budite barem 2 m udaljeni od plinske peći, svijeća, otvorenih kamina i drugih izvora topline.

Nemojte koristiti zapaljva sredstva kao što su razrjeđivač boja ili sprejeve dok koristite kisik. Ako koristite koncentrator, izbjegavajte produžne kablove.


 

 

 

Učinci terapije:

 

* povećava staničnu energiju

 

* pospješuje vezanje kisika na hemoglobin

 

* pospješuje proces detoksikacije

 

* poboljšava iskorištavanje vitamina i minerala

 

* povećava koncentraciju kisika u kapilarama i cirkulaciju krvi

 

* pospješuje izdržljivost kod tjelesnih napora

 

* ublažava tegobe s disanjem

 

Pročitano 1351 puta

Ostali članci: zivot